چیغ بافی
یکی از هنرهای دستی و اصیل عشایر که سابقه شروع و ابداع آن مشخص نیست، هنر چیغ بافی است. هنری اصیل، زیبا و بی پرایه و بدوی که در نقاط مختلف کشور با عناوین چیق، چیغ یا چیخ از آن یاد میشود و شهرنشینها بیشتر از آن با عنوان «پاراوان» یاد میکنند و با مواد اولیهای بسیار ارزان قیمت ساخته میشود، منتها صبر و هنر زنان و آرایههای اصیلی که بر آن نقش میبندد، ارزش افزودهء بسیار زیادی به آن میبخشد.
در واقع هنر چیغ بافی هنری دسته جمعی و گروهی است و اگر زنی از عشایر مشغول بافتن چیغ باشد دیگر زنان عشیره به کمک او می آیند.
چیغ که عبارت از بافت حصیری به پهنای تقریبی 150 سانتیمتر است و روی آن نقش های متفاوتی به وسیله نخ های رنگارنگ پشمی ایجاد میشود یکی از تولیدات مناطق عشایر نشین کشورمان میباشد که برای حفاظت اطراف سیاه چادرها از آن استفاده می شود . گاهى نیز در چادرهاى بسیار بزرگ براى جدا سازى بخشهاى داخلى چادر از یکدیگر استفاده مى شود.
چیغ از نی که به صورت خودرو در محل زندگی عشایر میروید و موی بز بافته میشود و از ورود گرما، سرما، باد، باران و خاک به درون چادر پیشگیری میکند.
در واقع چیغ در اطراف چادرهای عشایری، به صورت یک حصار نصب میشود و بزرگترین خاصیتش این است که جلوی تابش مستقیم آفتاب به چادر را میگیرد و اجازه نمیدهد گرمای آفتاب به داخل چادر نفوذ کند. به اضافه اینکه در ساعاتی از روز و همچنین شبها، وقتی لبههای چادر را بالا میزنند تا هوای خنک به داخل بیاید، چیغ ضمن آنکه مانع دیده شدن درون چادر از بیرونمیشود، هوای خنک را از لابهلای خود عبور میدهد و ضمناجلوی ورود گرد و غبار ناشیاز باد و عبور حیوانات را میگیرد.
از آنجا که نیها توخالی هستند عایق حرارتی محسوب میشوند. هنگام باران نیز به دلیل بالا رفتن رطوبت هوا نیها منبسط میشوند و به هم میچسبند؛ به این ترتیب در برابر ورود آب به داخل مقاومت میکنند. همچنین، موی بز به دلیل داشتن لایه چربی مانع نفوذ آب میشود. هنگام گرما و خشکی هوا نیها منقبض میشوند و هوا میتواند وارد و خارج شود و تهویه هوای ملایمی در چادر به وجود میآید. همچنین، تحقیقات نشان داده است که مار و جانوران دیگر نمیتوانند از موی بز عبور کنند و وارد چادر شوند.
در چیغبافی برای تزئین چیغ از پشم و کامواهای رنگی استفاده میکنند. نقشهای به کار رفته روی چیغ هندسی و ذهنی است.
طرحها، رنگها و زیبایى هاى چیغ به نوعى نشان دهنده سلیقه زن کوچ نشین آن چادر محسوب مى شود و غالبا دختران عشایر که در آستانه ازدواج قرار مى گیرند با بافتن چیغ اولین چادر زندگى مشترکشان اولین وسیله جهیزیه شان را آماده مى کنند چیغ تازه عروسان غالبا از رنگهاى زیبا با طرحهاى دلخواه عروس بافته مى شود. هنوز پس از سالها که از زندگى شهرى مى گذرد چیغ درمیان کوچ نشینان جایگاه ویژه اى دارد و به عنوان یکى از هنرها و صنایع دستى اغلب زنان کوچ نشین محسوب مى شود.
چیغ مثل اغلب دیگر رشتههای صنایع دستی در طول سدهها و سالهای متمادی شکل گرفته و به تکامل رسیده و با صراحت نمیتوان تاریخی دقیق برای ابداع و پیدایی آن تعیین کرد، اما چون از نظر ساختار در گروه حصیربافی قرار میگیرد، میتوان تصور کرد شعبهای از هنر حصیربافی است که برحسب ضرورتهای مناطق تولید و به پشتوانه ذوق تولیدکنندگان، تدریجا از حصیربافی فاصله گرفته و به صورت هنری مستقل درآمده است.
بافت چیغ، که هماکنون بیشتر عشایر منطقه غرب کشور و خصوصا کرمانشاه به آن اشتغال دارند، هنری خانگی و صرفا زنانه است که زنان خانهدار، به طور فصلی و در ساعات فراغت از سایر امور خانهداری به آن میپردازند. چیغ در مناطق عشایرى استان کرمانشاه قدمتى به بلنداى زندگى کوچ نشینى و عشایر دارد.
در واقع چیغ در اطراف چادرهای عشایری، به صورت یک حصار نصب میشود و بزرگترین خاصیتش این است که جلوی تابش مستقیم آفتاب به چادر را میگیرد و اجازه نمیدهد گرمای آفتاب به داخل چادر نفوذ کند.
طرز تهیه چیغ
مهمترین ماده اولیه چیغبافی، نوعی نی مردابی است که حالتی تو خالی دارد و پس از تهیه از اطراف رودخانهها یا مردابها، آن را با ابزار دستسازی شبیه کارد، میترکانند و از طول به چهار قسمت تقسیم میکنند. به طوریکه پهنای هر قسمت نزدیک به یک سانتیمتر میشود. بعد از نخ پشمی ریسیده و رنگرزی شدهای که گاه نیز آمیخته با موی بز است، برای بافت بهره میگیرند.
بافندگان، که معمولا کار ریسندگی را نیز خودشان انجام میدهند، پشم حاصل از دامهایشان را با ابزار دستی سادهای ریسیده و با استفاده از مواد رنگداری که از طبیعت منطقه به دست میآید، رنگرزی میکنند و سپس، در مرحلهء تولید، طرح مورد نظر برای تهیه محصول را یا بخاطر داشته و به طور ذهنی آن را به قسمتهای متفاوت تقسیم نموده و هر نی را بر طبق آن میبافند و یا اینکه طرح را روی کاغذ ترسیم کرده و هر نی را روی نقشه نخ پیچی میکنند که در مورد زنان چادر نشین حالت اول بیشتر صادق است . این طرحها که تماما اصیل و سنتی میباشند گوناگون و زیبا بوده و نقشهایی نظیر شیر ، آهو ، گوزن و ... را شامل میشود . سپس نخهای پشمی و رنگین را بر روی قسمتهایی از هر نیکه به طور معمول 5/1 سانتیمتر عرض دارد، میپیچند و پس از انجام این مرحله، کاری را که بیشباهت به بافت حصیر پنجره نیست، شروع میکنند و حدود 32 عدد نی را به هم میبافند و حصیر کوچکی به وجود میآورند که «دسته» نامیده میشود و سپس، شش دسته را دوباره به هم میبافند و در نهایت محصولی میسازند که سه متر طول و 5/1 متر عرض دارد و در آن، نخهای رنگینی که روی نیها پیچیده شده، طوری کنار هم قرار میگیرد، که نقشی بدوی، اما در عین حال چشمنواز و زیبا را به نمایش میگذارد.
کاربرد
چیغ دو نوع مصرف دارد یکی نو ساده و یک رنگ است مخصوص حفاظت بره های کوچک در فصول سرد سال که در قسمت گوشه یا پشت چادر برپا داشته و کف آن را با خس خاشاک میپوشانند تا بره ها و بزغاله ها بیمار نشوند.
نوع دوم آلاچیق است که دورتادور چادرسیاه میکشند و مانع ورود سرما و گرد و خاک بداخل چادر است.این نوع چیث ازنی و ترکه های باریک تهیه میشود و ساختن آن کار عده معدودی است که در این مهارت دارند.
ابزار چیغ بافی
ابزار و وسایلمورد استفاده در چیغبافیاز چند وسیله سادهو ابتدایینظیر داس، انواع کارد، سوهان، درفش، قیچی، سوزنو... تجاوز نمیکند و آنچه بیشتر به محصولات تولیدی زنان ارزش و اهمیت میبخشد، مهارتو ذوقبافندگان است. م:تبیان
تاریخ جهانگشای جوینی
مکتب بغداد
این نسخه جزو مجموعه ای است که آنتوان دوکورئا در فاصله سالهای 1218-1248 هجری قمری در استانبول تشکیل داد و هم اکنون در شعبه شرقی کتابخانه ملی فرانسه ، تکمله فارسی، شماره 205ف نگهداری می شود.
این نسخ شامل 175 برگ است که در قطع 330*255میلی متر تهیه شده است. خط این نسخه نسخ و 27 سطر در هر صفحه است.
پشت جلد این نسخه دارای نشان شارل دهم است و به مهر دوران وی مزین است.
مولف این کتاب ، عطامَلِک جوینی، برادر شمس الدین جوینی و فرزند بها الدین از یک خانواده ایرانی اهل خراسان بود که در روزگار حکومت خوارزمشاهیان نقش سیاسی مهمی داشت و پس از آن در تشکیلات اداری مغولان به خدمت پرداخت.
عطاملک از 635هـ. به خدمت هولاکوخان درآمد، در 657هـ. اداره حکومت بغداد را به عهده گرفت و تا 681هـ. حاکم بغداد بود، اما در همین سال مورد غضب قرار گرفت و برکنار شد و یک سال بعد نیز درگذشت.
این نسخه در 3جلد نوشته شده است و کاتب رشیدخوانی، در چهارم ذی حجه 689هـ. نگارش آن را به پایان رسانده است. نام شخصی که این نسخه برای او تهیه شده بود و در شمسه مذهب ورق اول جای داشت تراشیده شده و به جای آن در 724هـ. مهر و نشان ساتلمش بن اَیبک بن عبدالله الملکی در تیریز ثبت شده است.
بر روی همین برگ نشان امیرحسین بن بایقرا میرزا به چشم می خورد و مهر تراشیده شده احتمالا نشان سلطان بایزید بوده یعنی کتاب به کتابخانه او تعلق داشته است. در برگ اول چند نشان دیگر نیز به چشم می خورد که همگی عثمانی هستند: کریم دامادزاده، قاضی بورسه، محمد بن تورمَش محمد مشهور به حاجی بکرزاده بورسُویبه سال 1114هـ.، کتابخانه ابوبکر شیروانی، اسماعیل عاصم کوچک چلبی زاده، قاضی ینی چری که به تاریخ 1136هـ. وزیر عثمانی بود.
ویژگی مهم این نسخه این است که در ورقهای یک پشت و دو دارای پرده نقاشی است که همزمان با تهیه کتاب نگارش شده
اند.
این دو نگاره از نمونه های نادر تصاویر سخ خطی ایرانی در قرن هفتم و در سالهای پس از فتوحات مغول و استقرار سلسله ایلخانی به شمار می رود.
به نظر می رسد که شهر بغداد ، زادگاه خوشنویس مشهور ، یاغوت مستعصمیف تا حدود سال 700هـ. کانون اصلی تولید کتب خطی بوده است. ماریانا شرومسون پس از مقایسه این نسخه با نسخه مرزبان نامه ، که بی تردید در مکتب بغداد تهیه و طبع شده است، نتیجه گرفته است که این نسخه نیز احتمالا در مکتب بغداد و در همین شهر رونویسی و تهیه شده است.
این نقاشی که بر روی دو صفحه کشیده شده است متاثر از هنر چینی است. توده های ابر که قارچ جاودانگی از درون آن روییده ، موضوعی که از اعتبار فوق العاده ای در نقاشی ایرانی برخوردار می شود، تصویر عقابی که در تعقیب پرنده کلنگ است و بخصوص البسه افراد حاضر در صحنه از دیدگاه بسیار درخور توجه هستند.
درخت انار که در صحنه سمت چپ دیده می شود، بیشتر به اسلیمی های بکار رفته در تزئینات اسلامی می ماند تا درخت واقعی و این موضوع نوعی جنبه اسطوره ای و آیین به این درخت بخشیده است.
صحنه یاد شده احتمالا موضوع تالیف و تقدیم نسخه را به سلطان نشان می دهد. در سمت راست تصویر یک مهتر لگام اسب شاهانه را در دست دارد. روی زین اسب تصویر یک شیر و خورشید دیده می شود.
در سمت چپ تصویر یک مرد جوان زیر درخت انار پر از میوه ایستاده است که احتمال دارد هولاکو ( حکومت از 653-664هـ.) و یا جانشین وی آباقا ( سلطنت از 664تا 680هـ.) باشد.
جوینی در خدمت آنها کار نگارش این نسخه را بر عهده داشت. وقایع کتاب با تسخیر شهر بغداد در 656هـ. پایان می یابد.
مورخ نزدیک چشمه ای که یک ماهی در آن دیده می شود، در حال نوشتن است. کنار این شخصیت مهم کتیبه ای یافت می شود ه هنوز خواناست و بر آن نوشته: " علاالدین صاحب دیوان"
برادران جوینی به ویژه در روزگار آباقا، حکمران عراق به پایتختی بغداد بودند. این امر نقش موثری در تعیین بغداد در مقام محل نگارش این نسخه داشته است.
تاثیرات هنر بیزانسی در این نگاره ها کم است و بیشتر هنر چینی و سلجوقی در آن دیده می شود. در تصویر پردازی فقط به کاراکتر ها پرداخته شده و برای پس زمینه، تدبیر خاصی صورت نپذیرفته است. نگاره ها فاقد پلان بندی است. عناصر تزیینی فقط برای شخصیت شاه و زین اسب او با دقت انجام گرفته و البسه دو شخصیت دیگر فاقد عناصر تزیینی مانند گل و بوتهو یا حاشیه دوزی است.
درخت انار که در صحنه سمت چپ دیده می شود، بیشتر به اسلیمی های بکار رفته در تزئینات اسلامی می ماند تا درخت واقعی و این موضوع نوعی جنبه اسطوره ای و آیین به این درخت بخشیده است.
گلهای رویده بر درخت نیز که بسان گلهای عباسی بکار رفته در قالی بافی و کاشی کاری ایرانی است جنبه اسطوره ای و جادویی بودن درخت را قوت می بخشد.
این کتاب تاریخی از نسخ ویژه مهم دوران اولیه نگارگری اسلامی است که تا کنون کمتر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و در بسیاری از کتب نگارگری یا اسمی از آن دیده نمی شود و یا تنها به بردن نام آن بسنده می کنند.م:تبیان
سازهای کوبهای
11- زیمای یا زیمایا (خاستگاه: نپال- Dhimay): نوعی ساز استوانهای کوبهای میباشد که دارای بدنه چوبی و یا آهنی بوده و از نسل ممبرانوفونها محسوب میگردد. قطر این ساز، 40 در 51 و ارتفاع آن 17 در 21 سانتیمتر است.
12- زُل (خاستگاه: هند – :(Dhol نوعی ساز کوبهای دو سر میباشد که از هند به پاکستان و افغانستان وارد شده است و در موسیقی پنجابی موسوم به "بانگرا" جایگاه ویژهای دارد.
13- ژمبه (خاستگاه: آفریقای جنوبی - djembe): نام این ساز از جمله معروف "آنکه ژه آنکه به" در فرهنگ مالیایی گرفته شده است که به معنای "گرد هم آیید تا به صلح درآییم" میباشد، نشات گرفته است.
این ساز کوبهای دارای 30 سانت قطر و 60 سانت ارتفاع است.
14-دولو (خاستگاه: هند – Dollu): این ساز کوبهای بزرگ آنقدر وزن دارد که فقط آقایان قادر به حمل و نواختن آن باشند. سازیست دارای پوسته ضربی از جنس پوست گوسفند و بره.
15- اکتارا (خاستگاه: هند – Ektara): ان ساز یک سیمه عجیب در بنگلادش، هند، مصر، و پاکستان مورد استفاده قرار میگیرد. گردن این ساز شبیه "بامبو" و سر آن از پوست حیوانات پوشیده شده است.
16- دمبک (خاستگاه: نامعلوم –Goblet drum ): این ساز ریشه بسیار قدیمی دارد. برخی معتقدند این ساز از فرهنگ هزارساله مصر باستان و خاورمیانه نشات میگیرد. گفته میشود که این ساز توسط اروپاییان به آن قاره انتقال یافت و پس از تکمیل دوباره توسط "سلتها" به آسیا و خاورمیانه بازگشت.
17- لیمبا (خاستگاه: زیمبابوه - Ilimba drum): این ساز کوبهای دارای پوسته بسیار محکمی است و در فرهنگ زیمبابوه جایگاه خاصی دارد.
18- ژانگو یا سیوگو (خاستگاه: کره جنوبی – Janggu): این ساز به شکل ساعت شنی و دارای دو سر با پوست حیوانات است. یک سو ایجاد صدای بم و یک سو ایجاد صدای زیر میکند و بدین ترتیب هارمونی بسیار خوبی ایجاد میگردد.
19- کانجیرا (خاستگاه: هند - Kanjira): ار خانواده ساز "تامبورین" محسوب میشود و از 1930 در کنسترهای موسیقی مورد استفاده قرار گرفته است. در موسیقی سبک "کارناتیک" هندی خیلی مورد استفاده قرار میگیرد. دارای سر ضربی از جنس پوست مارمولک است.
20- کنزانگ (خاستگاه: اندونزی، مالزی و فیلیپین - Kendhang): از این ساز دو سر در گروههای هنری "گاملانگ" و "کولینتانگ" در مالزی، اندونزی و فیلیپین بهره برده میشود. در نواختن این ساز باید نوازنده بر زمین اشراف کامل داشته باشد و با هر دوست به ایجاد هارمونی و توازن بپردازد.
21- خل (خاستگاه: هند – Khol): به این ساز "میردانگا" هم گفته میشود. این ساز دو سر با شکلی غریب زاده روستای "آسام" هند میباشد و در شمال و شرق هند مورد استفاده قرار میگیرد. یک سر این ساز قطور و سر دیگر نازک است و با هر دو سر باید با پوست گاو مرده ساخته شوند. نام سر کوچک "دایان" و نام سر بزرگ "بایا" میباشد. راس ساز دارای سه لایه از خمیر برنج، سریش و آهن میباشد که به این منطقه "صیاهی" گفته میشود.
22- لمبگ (خاستگاه: ایرلند – Lambeg Drum): این ساز توسط طرفداران حزب "اتحادخواهان" و "حزب نارنجی" در روز 12 جولای در خیابانهای ایرلند شمالی نواخته میشود. این ساز توسط "هیبرنیان"ها که پدران ایرلندیهای امروز شناخته میشوند، اختراع شده است. این ساز بزرگ همراه با "نیانبان" نواخته میشود و دارای بلندترین صدای آکوستیک در جهان است.
23- مادال (خاستگاه: نپال – Madal): ای ساز بومی نپال دارای بدنه استوانهای و میانه محدب است و براحتی در دست جای میگیرد. حتما باید آن را افقی در دست گرفت. باید این ساز را بصورت تکنیک ریتمیک نواخت.
24- ماداله (خاستگاه: هند – Madale): این ساز با موسیقی "یاگشاکاندا" و همراه با ساز "شانده" نواخته میشود. دارای تکنیک نواختن ریتمیک است.
25- مریدانگام (خاستگاه: هند – Mridangam): این ساز نیز در موسیقی "کارناتیک" مورد استفاده قرا میگیرد. این ساز در موسیقی کارناتیک در خارج از هند همچون سریلانکا، سنگاپور، مالزی، استرالیا، انگلیس، کانادا، و امریکا مورد استفاده قرار میگیرد. این سار معمولا در هند با سازهای "کانجیرا" و "قاتام" همراه میشود.
معماری مصر باستان
مصریان معابد را ارزشمند ترین پایگاه های فکری، سیاسی، اخلاقی و فرهنگی خود به شمار می آورده اند. معابدی که در آنها مراسم عبادت به خدایان و انجام یافتن فرایض دینی، برگزاری آداب و آیین های گرامی داشت خدایان از جمله«تقدیم شراب به حضورخدایان»به عمل می آمده است، خانه خدایان نام داشته است. این بناها که برای پناه دادن موجودات لاهوتی و ابدی به کار می رفت عمدتاً با سنگ های زیبا و محکم ساخته می شده است. هر معبدی دارای محوطه وسیعی بود . این فضای بزرگ که گاهی مساحت آن به چندین صد متر مربع می رسیده است، محل زندگی کاهنان، خدمتگزاران، انبارهای آذوقه و ابزار و ادوات و سایر ملزومات متعلق به معبد، محل نگهداری چهارپایان، اطاق ویژه نگهداری قربانیان و… بوده است. برای هر کدام از این عناصر فضای ویژه ای با مشخصات خاص و اندازه مناسب پیش بینی شده بوده است. این مجموعه در واقع به مراتب بزرگ تر از چند خانه متصل به هم ، بلکه به اندازه و وسعت یک شهر کوچک بوده است. چنین بنایی را هنرشناسان و کارشناسان معماری جهان باستان شبیه به دیرهای بزرگ در کشورهای اروپایی دوران قرون وسطی، به شمار آورده اند. در وسط این محوطه فضایی در نظر گرفته و آراسته شده بود که ویژه عبادت روحانیان و زائران بوده است، و در حاشیه آن خیابانی سراسری به صورت سنگفرش بوده و دو ردیف مجسمه های عظیم «ابوالهول»ها بدانجا منتهی می شده است.
در مدخل معبدی بلافاصله پس از ورود دِر بزرگی قرار داشت که از دو سوی آن، دو برج بزرگ به شکل هرم ناقص و نیمه تمام و پوشیده از نقوش، تصاویر و کتیبه های برجسته نقر شده بود.در جلو در ورودی (مدخل) معبد دو ستون بلند از سنگ صاف تراشیده شده بلند وسربه آسمان کشیده ساخته شده بود. مجسمه های عظیم فراعنه مصر یا فرعونی که بانی ساختن این معبد بود در مدخل معبد از هر دو سو برسکویی قرارداده شدهبود. معبد هم از بیرون و هم از درون آراسته زینت داده شده بود. سر در معبد به ستون های استواری تکیه داده شده بود که پرده های پرچم مانند بر بالای آن به اهتراز درآمده بوده. مردم ابتدا از همین در ورودی(مدخل) وارد معبد شده و به حیاط اندرونی وارد می شدند که راهروهای ستون دار داشت ومراسم مذهبی وآیین های خاص بزرگداشت خدایان در آنجا برگزار می شده است به دنبال آن تالارهای بزرگی به این مجموعه می پیوست که آن نیز دارای چندین ستون سنگی و بسیار مجلل و زیبا بود. این ستون ها نگهدارنده آن سقف های سنگینی بودند که بر بالای آنها قرار داشت. ــ بنا به اظهار کارشناسان هنر معماری در جهان باستان سرمشقی برای ساختن عمارت چهل ستون در ایران شده اند ــ بزرگترین و مهمترین مراسم مذهبی در این تالارهای برگزار می شده است.
معابدی که در آنها مراسم عبادت به خدایان و انجام یافتن فرایض دینی، برگزاری آداب و آیین های گرامی داشت خدایان از جمله«تقدیم شراب به حضورخدایان»به عمل می آمده است، خانه خدایان نام داشته است. این بناها که برای پناه دادن موجودات لاهوتی و ابدی به کار می رفت عمدتاً با سنگ های زیبا و محکم ساخته می شده است
خدایان مصریان در این تالار با عظمت در نهایت شکوه و جلال بر روی تختی مجلل و مرصع و ازهرجهت آراسته به جواهرات که به صفحهیک کشتی همانند بود، در نظر مؤمنان و پیروان او متجلی می شدند. زائران هر چه بیشتر در اندرون معبد به جلو می رفته اند، از شمار افرادی که مجاز بودند به اندرونی ترین فضای تالار بروند، کاسته می شد.سرانجام به خلوت گاهی می رسیدند که در آنجا تندیس رب النوع مورد نظرمستقر بود. این تندیس به وسیله گوهرها و سیم و زرنگاری های گسترده ای که فضای پیرامون او را پوشانده بود، پرتو افشانی می کرد. کسی جز کاهنان عالیمقام که به عقیدهمصریان باستان از اسرار هر دو جهان آگاه بودند حق ورود به این تالار باشکوه و اسرارآمیز را نداشته است.
در متون تاریخی مصریان آمده است که تنها فراعنه ای که در مقام روحانیت و کسوت کهانت بوده اند، با اجازه کاهنان عالی مقام که متولیان معابد و امور ویژه خدایان بوده اند، به ضرورت می توانسته اند به حریم خدایان با رعایت فاصله قانونی وارد شوند، ولی هیچ کس جز کاهن ویژه و عالی مقام حق نزدیک شدن به تندیس رب النوع را نداشته لست. گویا در معابد سومریان، آشوریان، بابلیان، یونانیان و هندوان سخت گیری به این اندازه نبوده و ضوابط و قوانین عبادت به خدایان چنین محدودیتی را در بر نمی گرفته است.
مهمترین معابد به جای مانده از دوران مصر باستان که ویرانه هایی از آنها بر جای مانده است عبارتند از معابد کارناک و الاقصر(لوکسور) در محل شهر تب ومعابد زیرزمینی ایپسامبول، این معبد به ابوسمبل نیز معروف شده است. معابد جزیره فیله نیز از اهمیت زیادی برخوردارند. ویرانه های کارناک بیش از یکصد متر درازا و پنجاه متر پهنا دارد. هنرشناسان، مورخان وباستان شناسان فرانسوی براین باورند که یک کلیسا بطور کامل در این معبد جا می گیرد. تالار این معد دارای 144 ستون در شانزده ردیف است و تمام سقف معبد براین ستون ها استوار بوده اند. ستون ها در دو ردیف اول از سایر ستون ها بلندترند. هر ستون در ردیف های اول 24 متر ارتفاع و 10مترقطر دارد.معبد زیرزمینی ابوسمبل (ایپسامبول) نیز مانند ویرانه های کارناک والاقصر در آغاز روی کارآمدن فراعنه تب در مصر علیا ساخته شده است. بنیانگذار این بناها را رامسس دوم می دانند.
تندیس غول آسای این فرعون زینت بخش مدخل این معبد است. ویل دورانت مورخ آمریکایی و مؤلف دوره تاریخ تمدن، از این معابد باعظمت دیدن کرده و درباره معابد کارناک ولاقصر نکات مهمی را دریافته است.
وی درباره رامسس دوم چنین نوشته است: رامسس دوم از برجسته ترین شخصیت های تاریخی به شمار می رود که اسکندر کبیر (مقدونی) هرگز با او برابر نیست و در برابر او رنگ و بهایی ندارد. این پادشاه (فرعون) نود ونه سال زیست که از آن مدت شصت و هفت سال از آن را بر تخت سلطنت مصر تکیه داشت . رامسس دوم یکصد و پنجاه فرزند داشته است… اینک تندیس عظیم اودر برابر ما قرار دارد که بیش از هفده متر ارتفاع داشته است و هم اکنون هفده متر درازای آن است و بر روی زمین درازکشیده است وآیندگان و ورندگان به دیده ریشخند و تمسخر به آن می نگرند… به هنگام لشکرکشی ناپلئون بناپارت پادشاه مصر، دانشمندان متعددی با وی به مصر آمده بودند و کوشش فراوان کردند تا همه چیز این مجسمه را اندازه بگیرند. طول گوش این مجسمه بیش از یک متر و پهنای پایش یک متر ونیم و وزن آن حدود یکهزارتن یعنی یک میلیون کیلوگرم تخمین زده شده است.
ناپلئون در برابر همین مجسمه عظیم سخنانی را که در حضور یوهان فریدریش گوته بیان کرده بود، این گونه تکرار کرد: «این است یک مرد». معابد جزیره فیله، اغلب در آغاز دوران سلطه یونانیان و رومیان ساخته شده (یعنی یونانیان و رومیان از مصریان تقلید کرده اند)، ولی دنباله سنن محکم مصر قدیم را رها نکرده … این معابد آخرین شاهکار هنرنمایی مصر شمرده می شود.
مورخان جامعه شناسان از سراسر دنیا بارها از مصر دیدن کرده و اینهمه عظمت را به چشم دیده اند. آنچه دانشمندان فرانسوی که به همراه ناپلئون به مصر سفر کرده بودند، بعدها در آثارشان آورده اند، کنایه گونه بوده است. کاربرد الفاظ ریشخند و تمسخر به وسیله ویل دورانت نباید واژه های زشت و موضع این مورخ خصمانه و گستاخانه تلقی شود، بلکه زمام دارانی در طول تاریخ جهان و چهره های متعددی چون رامسس دوم، کوروش بزرگ، داریوش یکم، اسکندر مقدونی، مهرداد کبیر اشکانی، خسرو یکم انوشیروان، ابومسلم خراسانی، چنگیز مغول و … ظهور کرده اند و تاریخ آنگونه که بوده اند درباره آنها داوری کرده و مورخان درباره آنها محققانه و منصفانه به داوری نشسته اند.
بهرام که گور می گرفتی همه عمر دیدی که چگونه گور بهرام گرفت.م:تبیان
جزئیاتی از تحریم جدید علیه ایران
آخرین تحریمهای امریکا علیه ایران توانایی کشورمان در تولید و صادرات نفت خام را هدف قرار داده و به اوباما اجازه داده است که سطح بیشتری از اقتصاد ایران را هدف قرار داده و در عین حال از اعمال مجازات های بیشتر علیه ایران اجتناب کند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی به بیان ابهامات و راههای دور زدن تحریمها توسط دولت اوباما اشاره داشته وبیان کرده است قانونی که مجالس نمایندگان و سنای امریکا به تصویب رسانده اند، آن قدر مبهم است که راههای فرار زیادی برای اوباما باقی گذاشته تا در شرایطی که نخواست این قانون را اجرا کند، به راحتی بتواند آن را کنار بگذارد . در زیر شرحی از قانون جدید امریکا برای تحریم بانک مرکزی و نفت خام ایران که در تاریخ 31 دسامبر به امضای اوباما رسیده بیان شده و زمان بندی انجام این تحریمها، ابهامات و راههای جلوگیری از اعمال آنها توسط دولت بررسی شده است .
قانونگذاران ایالات متحده بخش 1245 از قانون دفاع ملی برای سال مالی 2012 را به عنوان بخشی از مبارزات امریکا برای مهار برنامه هسته ای تهران اختصاص داده اند؛ برنامه ای که امریکا معتقد است به سوی تولید سلاح هسته ای پیش می رود و در مقابل، ایران بارها اعلام کرده است تنها برای دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای از آن استفاده می کند.
تحریمها چگونه آغاز می شود ؟
تحریمهای جدید امریکا شامل افراد و موسسات مالی خارجی است که معاملات نفتی و غیر نفتی ای با بانک مرکزی ایران انجام داده و یا با افراد و موسسه های موجود در لیست سیاه تحریمها همکاری اقتصادی دارند .
برای معاملات غیر نفتی قانون تعیین کرده است که رییس جمهور امریکا از 29 فوریه موظف است بانکهای خصوصی که آگاهانه به انجام و یا تسهیل معاملات اقتصادی با بانک مرکزی جمهوری اسلامی مبادرت می ورزند را مجازات کند . برای انجام معاملات نفتی نیز قانون به رییس جمهور اجازه می دهد از 28 ژوئن بانک های خارجی ای را که معاملات مالی قابل توجهی برای خرید نفت خام و یا محصولات نفتی ایران را انجام می دهند به چند شرط مورد تحریم قرار دهد .
بانک های مرکزی کشورهای خارجی و موسسات مالی دولتی در این میان تنها در مورد معاملات نفتی تحت فشار بوده و در انجام هرگونه مبادله اقتصادی دیگر با بانک مرکزی ایران آزاد هستند.
تحریمهای جدید امریکا شامل افراد و موسسات مالی خارجی است که معاملات نفتی و غیر نفتی ای با بانک مرکزی ایران انجام داده و یا با افراد و موسسه های موجود در لیست سیاه تحریمها همکاری اقتصادی دارند
همچنین در این قانون ،برخی مواد و کالاها از لیست تحریمها مستثنی شده و ارسال و معامله مواد غذایی ،دارو و تجهیزات پزشکی با ایران بلامانع است.
بر اساس این قانون مسدود کردن اموال شرکت های تجاری ایرانی در امریکا تنها با اجازه رییس جمهور میسر خواهد بود که می تواند مورد تایید وی قرار گرفته و یا رد شود .
چه تحریمهایی بر اساس این قانون مجاز هستند؟
بر اساس این قانون سه دسته از مجازات ها ممکن است صورت بگیرد :
1- رییس جمهور امریکا می تواند بانک های خارجی را از افتتاح حساب های خاص در ایالات متحده بازدارد و یا به طور قابل ملاحظه ای دسترسی بانک های متخلف به بازارهای مالی امریکا را محدود سازد .
2- رییس جمهور می تواند بانک های خارجی را از نگهداری حساب های مشکوک به فعالیت با اقتصاد ایران بازداشته و یا در مجازاتی کمتر، شرایط سختی را برای ایجاد حساب و یا افتتاح آن در این بانکها ایجاد کند.
3- به رییس جمهور اجازه داده می شود تحریمهای سخت تری را تحت عنوان قانون اعمال قدرت اقتصادی در شرایط اضطراری بین المللی یا (IEEPA) اعمال کند که به او اجازه می دهد از هرگونه معامله ارزی و نقل و انتقالات بانکی و واردات و صادرات یا اوراق بهادار جلوگیری کند.
محدوده اختیارات رییس جمهور در جلوگیری از تحریم ایران چقدر است ؟
این قانون راههای مختلفی برای جلوگیری از اعمال تحریمها در اختیار رییس جمهور قرار می دهد . در مورد معاملات غیرنفتی توسط بانک های خصوصی قبل از اینکه تحریمها اجرایی شود، رییس جمهور باید تشخیص دهد که آیا این بانک آگاهانه معامله ای را انجام داده و یا شرایط تسهیل برای معامله های کلان و قابل توجه را ایجاد کرده و یا غیر آگاهانه این کار را انجام داده است .
از سوی دیگر اصطلاحات آگاهانه و معاملات کلان و قابل توجه در این قانون به درستی تعریف نشده و این اختیار به رییس جمهور داده شده تا خود به تفسیر این موضوعات مهم بپردازد .
قبل از اعمال تحریمها علیه بانک های خارجی که با ایران معاملات نفتی انجام داده اند نیز مراحل زیر باید پیموده شود:
1- از 29 فوریه به بعد دولت ایالات متحده باید هر 60 روز یکبار گزارشی از میزان در دسترس بودن و قیمت نفت و فرآورده های نفتی غیر ایرانی تهیه کرده و به کنگره ارائه دهد.
2- از 30مارس به بعد ، هر 180 روز یکبار رییس جمهور باید تعیین کند که آیا قیمت و عرضه نفت و فرآورده های نفتی غیر ایرانی آنقدر مناسب هست که بتوان مصرف کنندگان را ترغیب به قطع کامل خرید خود از ایران کند یا باید راههای دیگری در نظر گرفته شود.
3- رییس جمهور تنها می تواند در صورتی اعمال تحریمها در خصوص نفت ایران را اجرایی کند که تشخیص داده باشد محصولات غیر ایرانی کافی در بازار برای کشورهای دیگر وجود دارد و این کشورها می توانند جهت کاهش قابل توجه واردات نفت از ایران اقدام کنند.
4- قانون به رییس جمهور این اجازه را می دهد که در مورد کشورهایی که در مرحله ابتدایی کار، میزان واردات خود از ایران را به طور قابل توجهی کاهش داده اند، این تحریمها را اجرایی نکرده و آنها را از تحریم های بعدی امریکا معاف کند.
البته عبارت به میزان قابل توجه در این قانون تعریف نشده و تعریف این میزان کاهش واردات نفت خام از ایران باز هم بر عهده دولت و صلاحدید او در این زمینه گذاشته شده است.
بانک های مرکزی کشورهای خارجی و موسسات مالی دولتی در این میان تنها در مورد معاملات نفتی تحت فشار بوده و در انجام هرگونه مبادله اقتصادی دیگر با بانک مرکزی ایران آزاد هستند
در نهایت باید گفت که این قانون دست رییس جمهور برای چشم پوشی از تحریمها و اجرایی نشدن آن در کشور را باز گذاشته و طوری تنظیم شده است که هر 120 روز یکبار باید اجرای قانون مورد ارزیابی قرار گرفته و اگر هنوز در راستای منافع ایالات متحده است ،اجرایی شود . در مراحل اولیه اجرای کار نیز ممکن است رییس جمهور در 120 روز ابتدایی معافیت هایی از این قانون را دنبال کرده و بعد از 120 روز اعلام کند که منافع ملی امریکا ایجاب می کند این قانونها اجرایی نشود و یا به شیوه کم هرینه تری برای ایران و یا امریکا اجرایی شود .
اما اگر چنین شود ، رییس جمهور باید در گزارشی به دلایل چشم پوشی از اجرای تحریم ها پرداخته و به کنگره اعلام کند به چه دلایلی اجرای تحریم ها را به عقب انداخته و بیان کند آیا با این کار همکاری ای از طرف ایران با ایالات متحده صورت گرفته است و یا انتظار می رود که این همکاری صورت بگیرد یا خیر؟
این قانون همچنین به تشویق کشورهای تولید کننده نفت برای افزایش میزان صادرات و تولید نفت آنها احتیاج دارد و همچنین لازم است این اطمینان از طرف کشورهایی که به تحریم ها نپیوسته اند به ایالات متحده داده شود که اگر نفتی از ایران می خرند، عواید حاصل از فروش نفت در ایران تنها برای خرید کالاهای مورد نیاز روزانه صرف شده و در موارد نظامی و غیر نظامی دیگر هزینه نشود!
نظر دولت در مورد اجرای قانون چیست ؟
نظرات کمی از سوی دولتمردان امریکایی در مورد چگونگی اجرای این قانون بیان شده است . یکی از مقام های ارشد دولت اوباما در این باره اعلام کرد که دولت هنوز هم مشغول کار بر روی چگونگی اجرای این قانون است . وی در ادامه افزود: با این حال انتظار می رود که بتوانیم در این مدت زمان کم، وضوح بیشتری از قانون مد نظر کنگره به دست بیاوریم.
نمایندگان کنگره انتظار دارند طی هفته های آینده قواعد تکمیلی دولت برای اجرای این قانون آماده شده و برخی از لفظ های مبهم قانون توسط دولت اصلاح شود تا برای اجرا در 29 فوریه آماده باشد
چه قسمتهایی از قانون ممکن است در قوانین تکمیلی بعدی اصلاح شده و معنی شود ؟
در این قانون معانی و مفاهیم زیر هنوز تعریف نشده اند :
- نیت آگاهانه برای انجام معامله با بانک مرکزی ایران.
- هر گونه معامله مالی قابل توجه .
- تحمیل شرایط سخت برای برخی حسابهای بانکی در امریکا
- اجازه دادن به کاهش مقدار قابل توجهی از واردات نفت خام از ایران
- کاستن از حجم قابل توجه واردات نفت خام ایران
این قوانین قبل از این چگونه تفسیر شده اند ؟
در حالیکه مقامات ایالات متحده در مورد اینکه دقیقا چه برنامه ای برای اجرای این تحریمها دارند محافظه کار شده اند، یک مقام ارشد دولتی گفته است که به احتمال زیاد دولت قصد ندارد معنی واژه میزان قابل توجه معامله مالی را تعریف کند و برای آن عددی بگذارد .
در گذشته مقامات دولتی به فاکتورهای مختلفی برای سنجش میزان قابل توجه بودن معاملات اشاره کرده بودند که از آن جمله می توان به سایز ، عدد و تناوب و تکرار این معاملات اشاره کرد. گرچه همین اعداد و ارقام نیز با شیوه های فریبکارانه ای چون به کار بردن جمله و دیگر فاکتورهای مورد نیاز باز هم به همان حالت مبهم خود باز می گشت .
مقامات آمریکایی می گویند که به واقع قصد اجرای قانون کنگره را دارند اما در حال تلاش برای انجام این کار به صورت مشترک با کشورهایی هستند که تولید کننده و مصرف کننده نفت هستند تا گروه اول را به افزایش میزان تولید نفتی خود سوق داده و گروه دوم را متقاعد سازند تا دیگر معامله نفتی ای با ایران انجام ندهند و در واقع مشکلی برای وارد کنندگان عمده نفت از ایران در طی زمان به وجود نیاید .
منبع : شفاف نیوز
طی ماههای گذشته بازارهای مختلفی مانند سکه، ارز، طلا و تا حدی مسکن فراز و نشیبهای مختلفی را تجربه کردهاند و سرمایههای سرگردان مردم هر روز از یک بازار به بازار دیگر برای کسب سود بیشتر سرازیر شده است.
اینکه کدام یک از بازارهای طلاو سکه، ارز و مسکن حاشیه امن بیشتری برای کسب سود و سرمایهگذاری دارند سوالی است که ذهنهای زیادی را به خود مشغول ساخته است.
در این زمینه یک کارشناس اقتصاد معتقد است که بازار مسکن تا حدودی باثباتتر از بازار طلا و ارز است. او تاکید میکند که با شرایطی که در کشور وجود دارد تقاضا برای ارز تا پایان سال بیشتر خواهد شد و ما به طور طبیعی احتمال افزایش نرخ ارز را خواهیم داشت. یکی به لحاظ اینکه سفرهای عمره آغاز خواهد شد و عمرهگزاران بخشی از ارزی را که نیاز دارند از بازار آزاد تامین خواهند کرد.
این کارشناس میگوید که نوسانات نرخ ارز و اساسا بازار بدون ثبات بسیاری از افراد را که پتانسیل مالی بیشتری دارند را پولدارتر میکند و کسانی که سرمایههای اندکشان را از بانکها خارج کرده و در این بازار میگذارند متضرر مینماید. پس به سرمایهگذاران باید توصیه کرد خیلی وارد بازار ارز و طلا نشوند، چون از ریسک بسیار بالایی برخوردار است.
برای دریافت نظرات موثر در این زمینه پای سخنان دکتر سید حسین قاسمی ـ کارشناس مسائل اقتصادی ـ نشستهایم.
ـ ارزیابی شما از شرایط فعلی بازار ارز چیست؟
*اگر نگاهی به روند افزیش نرخ ارز در سنوات گذشته داشته باشیم خواهیم دید که از ابتدای سال جاری تاکنون میزان نوسان قیمت ارز و طلا بیش از سنوات قبل است که این روند افزایشی نسبت به گذشته غیر طبیعی بوده و حکایت از عدم توجه نظام پولی و بانکی کشور به نیازهای بازار و اجرای برنامه متناسب با این شرایط است به نحوی که اتخاذ تصمیمات متعدد و روش سعی و خطا موجب شده که نظام بانکی کشور از کارشناسان بیشتری راهکار بخواهد درحالیکه کمی دیر به این فکر افتاده است.
من از ابتدای سال جاری در تحلیلهایم به افزایش نرخ ارز تا بیش از 1500 تومان را اشاره کرده بودم. یکی از دلایل این مساله نبود زیرساختهای اقتصادی مناسب برای اجرای برنامههایی بود که دولت میخواست انجام دهد. طبیعی است که وقتی ما ساختارهای اقتصادیمان مناسب نباشد، هر نقدینگی که به بازار تزریق شود یا هزینه میشود یا به بازارهای در سایه وارد شود بازارهایی که در بسیاری از اوقات شبه دولتیها و برخی موسسات اعتباری برای تامین خاطر مشتری وارد آن شده و اکنون نیز دلالان و صاحبان سرمایههای خرد نقدینگی خود را از بانکها خارج و به خرید و فروش طلا و سکه و ارز روی آورند.
ـ آیا هدفمندی یارانهها بر نوسان بازارهای مختلفی که به آن اشاره شد، تاثیر داشته است؟
*ما زیرساختهایمان برای طرح هدفمندی آماده نبود. با اجرای طرح هدفمندی بسیاری از کارشناسان اقتصادی افزایش تورم و به هم خوردن معادلات اقتصادی در جریان اجرای این طرح را پیشبینی میکردند. در اجرای طرح هدفمندی با پرداختن یارانه نقدی بابت بخشی از بالارفتن هزینههای خدمات و تولیدات به جامعه کمک نشد. آثار روانی این افزایش قیمتها در جریان این طرح موجب گران شدن مضاعف برخی از کالاها و خدمات در همان ماههای اول اجرای این طرح خصوصا در زندگی شهری شد که 70 درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده است.
ـ به نظر شما علت بیثباتی بازار ارز چه بوده است؟
بخشی از آنچه که باعث میشود ما با عدم ثبات بازار ارزی مواجه شویم به عدم ثبات سیاستهای ارزی بانک مرکزی برمیگردد. در بسیاری از موارد دیدیم که بانک مرکزی تصمیماتی را موضعی و انفعالی اتخاذ کرد که همین تصمیمات عامل تشتت بازار پولی کشور شد و عامل عمدهای در افزایش ضریب انحراف از برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت کشور شده و پیش بینی میشود اگر به روشهای انفعالی ادامه دهیم قطعا برنامه بودجه سال جاری نیز محقق نخواهد شد از طرفی این رفتار بر بازار ارز، سکه، بورس و دیگر فعالیتهای اقتصادی تاثیر مستقیم میگذارد. البته نباید از نظر دور داشت که بخش دیگر وضعیت کنونی هم متاثر شدن بازار پولی از سیاستهای اقتصادی بینالمللی است که البته در دهه قبل این افزایش تعریف شده بود اما در سال گذشته میلادی و سال 2012 بسیاری از معادلات احتمالا از این قاعده تعریف شده پیروی ننماید و شاهد تحولات بسیاری در اقتصاد بینالملل باشیم که تورم حاصل از این تحولات بر اقتصاد کشورهای آسیایی اجتنابناپذیر است.
بانک مرکزی تصمیماتی را موضعی و انفعالی اتخاذ کرد که همین تصمیمات عامل تشتت بازار پولی کشور شد و عامل عمدهای در افزایش ضریب انحراف از برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت کشور شده
ـ آیا التهاب در بازار ارز به میزانی است که در بازار مسکن تورمی حبابی مانند سال 85 ایجاد کند است یا شما پیشبینی دیگری در این زمینه دارید؟
*تاثیر این موضوع بر بازار مسکن خیلی زیاد نیست. دلیل این مساله آن است که تقریبا مقدار قابل توجهی از مصالح ساختمانی برای ساخت مسکن در کشور تولید میشود و از طرفی عرضه مسکن مهر به بازار تا مقادیر زیادی بازار را متعادل میکند و همینطور سیاستهایی که دولت در بحث ساخت مسکن برای انبوه سازان قائل شده است تا حدودی بازار مسکن را باثباتتر از بازار طلا و ارز میکند. به هر حال آنچه که اکنون بر بازار مسکن تاثیر خواهد گذاشت آثار روانی است که متاثر از بالا رفتن نرخ دلار، سکه و طلا است در غیر این صورت بازار مسکن خیلی متاثر از این مسئله نخواهد بود.
- آیا این افزایش نرخ ارز بخشی از منابع اولیه تولید را گران میکند و به متضرر شدن بخش تولید منجر میشود؟
*یکی از فاکتورهای تولید مواد اولیه است و به طور طبیعی وقتی مواد اولیه مقدار قابل توجهی از قیمت تمام شده را به خود اختصاص دهد و مقدار قابل توجهی از مواد اولیه هم ارزی باشد، بنگاههای اقتصادی که ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد تامین میکنند با افزایش نرخ ارز متضرر خواهند شد مگر افزایش قیمت داشته باشند به هر حال ما در سال آتی چنانچه به کنترل نرخ ارز و طلا نپردازیم وضعیت تولید تحت الشعاع این افرایشها با مضایق بسیاری روبرو خواهد بود که متاسفانه منجر به کاهش بیشتر نرخ رشد اقتصاد میشود.
ـ آیا این نوسانات در بازار ارز ادامه خواهد داشت یا برای آن کمی رکود را پیش بینی میکنید؟
*نوسانات قیمت ارز حاکی از این است که به هرحال بازار ارز هنوز نتوانسته افق روشنی برای آینده پیشبینی کند و لذا به مجرد اینکه یک فضای سیاسی در داخل یا خارج کشور به وجود میآید ارز متاثر از این تحولات تغییر میکند. در سیاست های بینالمللی هم وقتی تحولاتی بوجود میآید به طور طبیعی بر روی بازار ارز تاثیر میگذارد. ممکن است افزایش نرخ ارز تا مرز 2000 تومان پیش رود، هر چقدر دولت به اصلاح یا اجرای طرحهای کوتاه مدت که تاثیرات کوتاه مدت هم دارد بپردازد، نمیتواند تاثیر عمدهای بر بازار بگذارد و تا حدودی باعث افزایش این نوسانات خواهد بود مگر اینکه یکبار برای همیشه سیاست تک نرخی یا اجرای شناورسازی ارز برای تک نرخی شدن به مرحله اجرا درآید، کاری که سالها قبل باید صورت میگرفت و اتخاذ سیاستهای پولی منفعلانه عامل مهمی در عدم اجرای آن شد.
نوسانات نرخ ارز و اساسا بازار بدون ثبات بسیاری از افراد را که پتانسیل مالی بیشتری دارند را پولدارتر میکند و کسانی که سرمایههای اندکشان را از بانکها خارج کرده و در این بازار میگذارند متضرر مینماید. پس به سرمایهگذاران باید توصیه کرد خیلی وارد بازار ارز و طلا نشوند، چون از ریسک بسیار بالایی برخوردار است.
نوسانات نرخ ارز و اساسا بازار بدون ثبات بسیاری از افراد را که پتانسیل مالی بیشتری دارند را پولدارتر میکند و کسانی که سرمایههای اندکشان را از بانکها خارج کرده و در این بازار میگذارند متضرر مینماید
همانطور که عرض کردم ما امسال افزایش ضریب ریسک 30 درصدی را در بازار طلا و ارز داشتیم و این افزایش قیمت ارز و سکه و طلا در سالهای گذشته وجود نداشته و این حاکی از وجود یک حباب با ثبات است. ثباتی که ممکن است بنا به دلیلی شکسته شود ولی قطعا به نقطه قبل باز نخواهد گشت. از طرف دیگر ما از سوی بانک مرکزی و دولت سیاستهای پایداری را نمیبینیم که برای ثبات نرخ ارز اجرا شود و بعضا شاهد هستیم که اجرای سیاستهای انفعالی باعث انفعال و التهاب ارز هم میشود. در نتیجه باید بانک مرکزی به سمت و سویی حرکت کند که سیاستهایش از پایداری بیشتر برخوردار باشد و شرایطی را به وجود آورد که حداقل بازار تولید از این اقدامات متاثر نشود که ضرر آن مستقیما به مردم تحمیل خواهد شد.م:تبیان
شریعتیمقدم تصریح کرد: نبود عزم ملی صادرات و پایینبودن قدرت تجاری مهمترین عامل سوءاستفاده اسپانیا و امارات از زعفران ایرانی شده است، چراکه فعالیتهای بازار و واسطهگری به نفع خریداران اسپانیایی است.
رییس هیات مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران از کاهش قیمت زعفران در بازارهای جهانی خبر داد و گفت: افزایش نرخ ارز منجر به کاهش قیمت فروش کالای خام صادراتی شده است که البته این کاهش قیمت زعفران، قدرت رقابت ایران در بازارهای جهانی را بیشتر کرده و باعث افزایش مصرف زعفران خواهد شد.
به گفتهی وی ماهانه حدود 10 تن زعفران صادر و پیشبینی میشود تا پایان سال بیش از 120 تن زعفران ایران به کشورهای مختلف جهان صادر شود که نسبت به صادرات سالهای گذشته افزایش دارد.
چهارمحال و بختیاری مستعد برای تولید زعفران/
|
استان چهار محال و بختیاری با شرایط آب و هوایی خاص استعداد بالای برای کشت زعفران دارد.
وی با اشاره به اینکه زعفران در مناطق سرد بهتر عمل می آید، افزود: استان چهار محال و بختیاری از مکانهای مناسب برای کاشت زعفران با کیفیت است.
این غذا، برای افراد مبتلا به دیابت یا همان قند خون بالا مفید است. زمان پخت آن حدود 30 دقیقه است.
مواد لازم برای 4 نفر:
کدو 350 گرم
گوجه فرنگی 2 عدد
سیر 2 حبه
تخم مرغ 4 عدد
روغن زیتون 1 قاشق غذاخوری
جعفری خرد شده مقداری
برگ بو مقداری
جوز هندی مقداری
طرز تهیه:
* کدوها را و ورقه ورقه کنید. گوجه فرنگیها را نیز پوست کنده دانههایش را در آورید و خرد کنید.
* در یک ماهیتابه گوجه فرنگیها و کدوها را با روغن زیتون و برگ بو بپزید.
* زمانی که این مواد کاملاً پخته شدند برگ بو را در آورده و سپس جعفری، سیر له شده، جوز هندی رنده شده و همچنین تخم مرغ زده شده را به آن اضافه کنید.
* مواد را یک ظرف نچسب ریخته و به مدت 30 دقیقه در فر در دمای 150 درجه سانتیگراد قرار دهید. میتوانید این خوراک را خنک یا گرم میل کنید.
منبع: medisite
متاسفانه، خیلی از ما آنقدر که لازم است اراده و انگیزه برای نخوردن کیک و کلوچه و ورزش کردن نداریم. اما خیلی هم لازم نیست خودتان را ناراحت کنید. شاید راههای دیگری هم برای آب کردن چربیها و داشتن اندام متناسب وجود داشته باشند.
بیایید با هم روراست باشیم، اگر هر کدام از ما زیاد غذا بخوریم و از جایمان هم تکان نخوریم، دچار اضافه وزن میشویم. ولی شواهد حاکی از این است که عوامل دیگری هم در چاقی بیش از حد دخیل هستند.
دیوید آلیسون از دانشگاه آلاباما در بیرمنگهام هنگامی که دریافت که انسانها تنها موجوداتی نیستند که چاق میشوند، این مسئله را نیز مورد توجه قرار داد.
او جانوران وحشی، حیوانات آزمایشگاهی و حتی حیواناتی را که به مدت چندین دهه تحت یک رژیم غذایی به شدت کنترل شده قرار داشتند، بررسی کرد و دریافت که همه آنها در حال افزایش وزن هستند. آلیسون چنین نتیجه گرفت که همان عاملی که سبب چاق شدن جانوران اطراف ما شده، هر چیزی که هست، میتواند دلیلی برای همهگیر شدن چاقی در بین انسانها نیز باشد.
به گزارش نیوساینتیست، با در نظر گرفتن این موضوع، تعیین این عوامل میتواند راههای جدیدی برای مقابله با افزایش دور شکم در اختیار ما قرار دهد. خبر خوب این است که پژوهشگران سراسر جهان هم کمکم به همین سو میروند.
هنوز معلوم نیست که هر عامل تا چه حد بر چاقی تأثیر دارد، ولی به هر حال ما میتوانیم راههایی برای اجتناب از آنها ارائه کنیم؛ ضمن این که بعضی از این راهها خیلی سادهتر و بیدردسرتر از رژیم گرفتن و پیادهروی طولانی هستند.
واکسن بزنید
اگر در تعطیلات سال نو سرما بخورید، آنگاه هم مجبور میشوید دستمال تازه بردارید و لباس تازهای هم بخرید. دلیل این امر این است که یکی از ویروسهای معمول سرماخوردگی با چاقی ارتباط دارد.
دکتر نیخیل دوراندار از مرکز پژوهشهای درمانی پنینگتون در لوئیزیانا کشف کرده که آدنوویروس- 36 (Ad-36) هم تعداد سلولهای چربی بدن و هم مقدار چربی درون سلولی را افزایش میدهد. وی همچنین دریافت که افراد چاق معمولاً 3 برابر بیشتر از مردم با وزن متوسط، حاوی پادتن 36 Ad- هستند که ناشی از ابتلای فعلی یا پیشین به این ویروس است. یک پژوهش دیگر گزارش داد که وزن کودکان دارای پادتن Ad-36 به طور متوسط 2 تا 3 کیلوگرم بیش از کودکان بدون این پادتن است.
به رغم این که فشار عصبی شدید معمولاً منجر به کاهش وزن میشود، اما
فشار روزمره میتواند نتیجه عکس داشته باشد. پس، برای خاطر کمربند خود هم
که شده، یک نفس عمیق بکشید و اجازه ندهید که جار و جنجال مهمانیهای خانوادگی اعصاب شما را به هم بریزد
با وجود این که کسی دلیل آن را نمیداند، اثر چاق کنندگی پادتن Ad-36 برای چندین سال در بدن انسان باقی میماند. در عین حال، 10 میکروب دیگر هم هستند که حیوانات را چاقتر میکنند. این خبر با این که به نظر نگران کننده میرسد، اما میتواند خبر خوبی برای دانشمندانی باشد که با چاقی مبارزه میکنند. دکتر دوراندار میگوید: «اگر یک عفونت در چاقی افراد دخیل باشد، ما میتوانیم راه حلی بالقوه ساده و موثر در برابر آن داشته باشیم: واکسیناسیون».
خنک شوید!
به رغم این که فشار عصبی شدید معمولاً منجر به کاهش وزن میشود، اما فشار روزمره میتواند نتیجه عکس داشته باشد. پس، برای خاطر کمربند خود هم که شده، یک نفس عمیق بکشید و اجازه ندهید که جار و جنجال مهمانیهای خانوادگی اعصاب شما را به هم بریزد.
اگر نمیتوانید اعصاب خود را کنترل کنید، پس سعی کنید که زیر بار رژیم غذایی هم نروید. تحقیق جدیدی نشان داده که کمی محدودیت در کالری، موجب میشود که موشهای آزمایشگاهی به فشار عصبی حساستر شوند، و این حساسیت بعد از پایان محدودیت غذایی نیز باقی میماند. موشهای تحت آزمایش به نسبت موشهایی که هرگز دچار محدودیت غذایی نشده بودند، غذاهای چربتری را انتخاب میکردند.
تحقیقات عکسبرداری مغزی توسط راجیتا سینها، رئیس مرکز استرس ییل در دانشگاه ییل، نشان داد که فشار عصبی موجب افزایش فعالیت بخش پیشین مغز میشود، منطقهای از مغز که با علایق و پاداشها در ارتباط است. او میگوید: «این موضوع، اشتیاق برای غذاهای پرکالریتر را در کسانی که تمایل به مصرف آنها دارند، افزایش میدهد».
به جای شمردن کالریها، او شیوههای خودآگاهی، کاهش فشار و مراقبه را توصیه میکند تا به این آگاهی برسید که چگونه افکار و رفتارهای شما میتوانند بر سلامتی شما تأثیر بگذارند: «آنها میتوانند با تحت کنترل در آوردن خوردن غذاهای پرکالری در اثر میل یا فشار عصبی، به شما کمک کنند».
ارتباط عصبانیت با چاقی در مردان
مردان عصبانی چاقتر از دیگرانند. شواهد جدید نشان میدهد، شاخص توده بدنی موسوم به بیام آی که تناسب وزن را نسبت به قد مشخص میکند، در مردان عصبانی بیش از دیگران است.
ارزیابی بیش از 6 هزار و 400 نفر نشان میدهد مردانی که بیش از دیگران عصبانی میشوند، وزن بیشتری دارند و عصبانیت باعث چاقی آنان میشود.
چاقی از مهمترین عوامل ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی است.
از این هم خنکتر شوید
در سه دهه گذشته، خانهها در انگلیس و ایالات متحده گرمتر شدهاند. فیونا جانسون از کالج دانشگاهی لندن و همکارانش فکر میکنند که احتمالاً این امر در چاقتر شدن ما تأثیر داشته است. سیمونا بو از دانشگاه تورین ایتالیا، با این فکر موافق است.
در یک تحقیق از 1500 فرد میانسال، اعضای گروه او دریافتند که در بازه زمانی 6 ساله تحقیق، احتمال چاق شدن کسانی که متوسط درجه حرارت خانههای آنها در یک سوم بالایی فهرست قرار داشت، دو برابر بیشتر از بقیه بود.
قطعاً لرزیدن سبب از دست رفتن انرژی میشود، ولی برای این که بدن شما چند کالری اضافی را از دست بدهد لازم نیست که از فرط سرما منجمد شوید. بیشتر چربی ذخیره شده در بدن ما، چربی سفید نام دارد. ولی هنگامی که دمای محیط به کمتر از 18 درجه سانتیگراد برسد، چربی قهوهای (که در نوزادان ناچیز است و در بزرگسالان بیشتر در حوالی گردن ذخیره میشود) شروع به سوزاندن انرژی میکند تا بدن را گرم نگاه دارد.
بدبختانه، اگر عادت به قرار گرفتن در معرض سرما نداشته باشید، ذخایر چربی قهوهای بدن شما کم میشوند و به زودی ظرفیت شما برای سوزاندن خوراکیهای تعطیلات هم تمام میشود. ولی به گفته جانسون، هر تغییری مفید خواهد بود: «اگر دمای محیط از 15 به 25 درجه سانتیگراد افزایش یابد، انرژی یکنواخت کمتری را میسوزانید. در نتیجه کم کردن دمای خانه میتواند اندکی هم از وزن شما کم کند». بروید و این کار را در خانه خود آزمایش کنید.م:تبیان
در بین مدارسی که توسط مسیونرهای خارجی در ایران تأسیس شد، فرانسویان جایگاه ویژهای دارند. اینان نه تنها بیشترین مدارس مذهبی را در کشورمان ایجاد کردند، بلکه فعالیت چشمگیری در توسعه فرهنگ و جذب جوانان ایرانی از خود بروز دادند.
عمدهترین مدارس فرانسوی در ایران عبارت بودند از : مدرسه سن لوئی، فرانکو پرسان، سن ژوزف ، آلیانس بنی اسرائلیت.
مدرسه سن لوئی
این مدرسه توسط مسیون لازاریستها که یکی از فرق مسیحیان کاتولیک بودند در سال 1862م (1278ق/1241ش) برای پسران تأسیس شد. هدف این مدرسه در ابتدا جذب ارمنیان ایران و تغییر آیین آنها به مذهب کاتولیک بود. در آغاز مدرسه دارای 5 کلاس بود و دانشآموزان پس از گذراندن کلاسهای اول تا چهارم تصدیق نامه خود را از وزارت معارف دریافت می کردند ولی در پایان کلاس پنجم تصدیق نامه ابتدایی فرانسه به آنها داده می شد.
پس از مشروطیت بنابه درخواست سفارت فرانسه و پیشنهاد وزارت معارف مبلغ ماهیانه صد تومان به این مدرسه اختصاص یافت. در مقابل مدرسه موظف بود شاگردانی را که وزارت معارف به آن مدرسه معرفی می کرد بپذیرد.
شرایط پذیرش رایگان شاگردان برای مقطع متوسطه عبارت بود از نداشتن استطاعت مالی و دارا بودن تصدیق دوره ابتدایی. مدرسه موظف بود هر ماهه صورتی از ورقه تحصیلی شاگردان را به وزارت معارف ارسال کند. 1 این مدرسه فعالیت خود را تا روی کار آمدن سلسله پهلوی ادامه داد و در اواخر دورة رضا شاه تعطیل شد.
مدرسه فرانکو پرسان
این مدرسه در سال 1287 ش (1908 م) به وسیله مسیو یوسف خان ریشارد (مؤدبالملک) تأسیس شد. او در ابتدا این مدرسه را به صورت کلاس خصوصی در منزل خود تأسیس کرد ولی با استقبال مردم چند سال بعد به یکی از اولین مدارس دخترانه عصر مشروطیت تبدیل شد. از سال 1295 ش عده ای از فارغالتحصیلان دختر این مدرسه برای معلمی تربیت می شدند و دیپلم خود را از وزارت معارف اخذ مینمودند. این مدرسه از سال 1313 ش تحت مدیریت مسیو هاز اداره می شد و پس از شهریور 1320ش به نام مدرسه رازی تغییر نام داد و توسط معلمین ایرانی اداره گشت.
شرایط پذیرش رایگان شاگردان برای مقطع متوسطه عبارت بود از نداشتن استطاعت مالی و دارا بودن تصدیق دوره ابتدایی. مدرسه موظف بود هر ماهه صورتی از ورقه تحصیلی شاگردان را به وزارت معارف ارسال کند
مدرسه سن ژوزف
این مدرسه در سال 1265 ش (1887م) توسط مسیون کاتولیک های فرانسوی در تهران فعالیت خود را آغاز کرد. محل مدرسه در خیابان ارامنه تهران قرار داشت و فقط مقطع ابتدایی را دارا بود . این مدرسه در ابتدا فقط دانشآموزان دختر را می پذیرفت ولی بعدها کلاسهــای جداگانه ای برای پسرها تشکیل داد. در سال 1308 تعداد دانشآموزان مدرسه 99 دختر و 33 نفر پسر گزارش شده است. این مدرسه اعانه از وزارت معارف دریافت می کرد و موظف به اجرای پروگرام وزارت معارف بود و می بایست دروس مورد قبول وزارت علوم را تدریس نماید.
این مدرسه بعدها به نام دبستان و دبیرستان منوچهری به رسمیت شناخته شد ولی از 1320ش به بعد از فعالیت مؤسسات خارجی جلوگیری به عمل آمد و مدرسه تعطیل شد، ولی کلاسهای فرانسه برای اطفال خارجی همچنان دایر بود. در سال 1332 ش بخش فارسی آن نیز با نام دبستان و دبیرستان ژاندارک به مدیریت خانم بدرالملوک پازارگادی شروع به کار کرد. 2
مدرسه ژاندارک
این مدرسه توسط دختران تارک دنیا برای تحصیل دختران ارمنی و اقلیتهای مذهبی تآسیس شد و به صورت دارالایتام اداره می شد. بعدها نام ژاندارک را برای خود برگزید و دارای دورة ابتدایی و متوسط بود. از عصر ناصری به بعد از دختران مسلمان نیز ثبت نام به عمل آورد و در آن، کلاس درس مسلمانها و ارامنه جداگانه بود. در کلاس درس ارامنه، فارسی تدریس نمی شد. از سال 1304 ش به بعد زبان فارسی را بنابه بخشنامه وزارت علوم به طور متفرقه در دروس خود گنجاند.
با آغاز جنگ جهانی اول و برهم خوردن اوضاع مالی تجار یهودی در ایران، مدارس به حالت تعطیل درآمد و بعد از آن نیز به شکل قبل افتتاح شد
مدارس آلیانس بنی اسرائلیت
این مدرسه بر اساس گردآوری فرزندان یهودیان ایران در یک مرکز آموزش بنیان گذارده شد و نمایندگان آلیانس اسرائلیت پس از ملاقات با ناصرالدین شاه در سفر او به فرنگ (1873 م/1290 ق) از او اجازه تأسیس مدرسه را کسب کردند. بنابراین در سال 1898م/ 1315 ق این مدرسه توسط مسیو کازس که از بیروت فرستاده شده بود تأسیس گردید و اکثر قریب به اتفاق دانشآموزان آن به طور رایگان پذیرفته میشدند و لوازم و کتب تدریس فرانسه را از پاریس به تهران آورده برای تعلیم زبان یهودی دو نفر روحانی یهودی تعیین شدند. برای تدریس فارسی نیز چند نفر معلم مسلمان استخدام گشتند. مدرسه دارای 6 معلم عبری و فارسی و 421 نفر شاگرد بود. بعدها این مدرسه به تأسیس کلاسهای اکابر بزرگسالان و مدرسه دخترانه اقدام کرد و این مدرسه به واسطه کمکهای تجار کلیمی کرمانشاه و مقرری وزارت علوم به زودی شعبه هایی در همدان، اصفهان، توسیرکان، کرمانشاه ، سنندج و شیراز افتتاح نمود. عموم این مدارس مختلط بودند . این مدارس پروگرام وزارت علوم را رعایت نمیکردند. با آغاز جنگ جهانی اول و برهم خوردن اوضاع مالی تجار یهودی در ایران، مدارس به حالت تعطیل درآمد و بعد از آن نیز به شکل قبل افتتاح شد. این مدرسه هم مانند دیگر مدارس خارجی در زمان پهلوی اول تعطیل و بعد از شهریور 1320 با نام مدارس ملی اتحاد گشوده شد.
منبع : موسسه تاریخ مطالعات معاصر ایران