مهمترین دستیار شیطان کیست؟
در قرآن شیطانپرستی، نقطه مقابل خداپرستی قرار داده میشود؛ نظیر آیه: «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یَا بَنِی آدَمَ أَن لاَّ تَعْبُدُوا الشَّیْطَانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ * وَأَنْ اعْبُدُونِی هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِیمٌ؛ آیا پیمان نبستیم با شما ای فرزندان آدم که عبادت نکنید شیطان را، که او برای شما دشمنی آشکار است و این که مرا عبادت کنید؛ این راه مستقیم است؟» (یس، 61 ـ 62) اکنون سؤال میشود که شیطان چیست؟ همان دنیا یا هوای نفس است و یا چیزی مستقل و جدای از آن دو خواهد بود؟
بعضی گمان کردهاند که شیطان چیزی جز نفس اماره نیست؛ ولی قرآن شیطان یا ابلیس را موجود مستقلی از طایفه جن میداند که از آتش آفریده شده و مستقل از انسان است؛ بنابراین شیطان در قرآن به معنای هوای نفس یا نفس اماره یا قوه واهمه یا یکی دیگر از قوای نفس نیست و موجودی مستقل است.
البته کلمه شیطان گاهی به انسان شرور نیز اطلاق میشود و شاید از دید لغت به موجودی شریر (مثل هوای نفس) نیز اطلاق شود؛ اما آنجا که ابلیس و جنود ابلیس گفته میشود که شیطان نیز به همان ابلیس منصرف است، قطعاً در این موارد منظور از آن، هوای نفس یا نفس اماره و نظایر آنها نیست؛ مثل آیه: «یَا بَنِی آدَمَ لاَ یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطَانُ کَمَا أَخْرَجَ أَبَوَیْکُم مِّنَ الْجَنَّةِ؛ ای فرزندان آدم (بپایید) که شیطان فریبتان ندهد، چنان که پدر و مادرتان را از بهشت بیرون راند». (اعراف،27)
عمده کار شیطان، وسوسه کردن انسان است که در چند مورد از آیات قرآن سخن رفته است؛ نظیر آیه: «فَوَسْوَسَ إِلَیْهِ الشَّیْطَانُ قَالَ یَا آدَمُ هَلْ أَدُلُّکَ عَلَی شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَمُلْکٍ لاَّ یَبْلَی؛ پس شیطان به او وسوسه کرد، گفت: ای آدم آیا تو را هدایت کنم به درخت ابدیت و قدرتی که کهنه نشود». (طه، 120)
کارهای شیطان
کارهایی که شیطان میکند، در قرآن تحت چند عنوان دستهبندی شده که توجه به آنها برای انسان ضروری است.
اجمالاً میتوان گفت: عمده کار شیطان، وسوسه کردن انسان است که در چند مورد از آیات قرآن سخن رفته است؛ نظیر آیه: «فَوَسْوَسَ إِلَیْهِ الشَّیْطَانُ قَالَ یَا آدَمُ هَلْ أَدُلُّکَ عَلَی شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَمُلْکٍ لاَّ یَبْلَی؛ پس شیطان به او وسوسه کرد، گفت: ای آدم آیا تو را هدایت کنم به درخت ابدیت و قدرتی که کهنه نشود». (طه، 120)
و آیات سوره ناس که عمومی است و به همه انسانها مربوط میشود: «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ... مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاس * الَّذِی یُوَسْوِسُ فِی صُدُورِ النَّاس؛ بگو پناه میبرم به پروردگار و صاحب اختیار آدمیان .... از شرِّ وسوسه شیطان که وسوسه میکند در دل انسان».
سؤالی که در این زمینه طرح میشود، این است که وسوسه در دل انسان و به تعبیر قرآن در سینه انسان به وسیله شیطان چگونه انجام میشود؟ از چه راههایی و به وسیله چه عواملی آن را در ذهن انسان ایجاد میکند؟ در قرآن در این زمینه روی چند عامل تکیه شده است:
دادن وعدههای دروغ به انسان که اگر این کار را بکنی، چنین و چنان میشود که در بعضی آیات از چنین وعدهای سخن رفته است، مثل آیه: «یَعِدُهُمْ وَیُمَنِّیهِمْ وَمَا یَعِدُهُمُ الشَّیْطَانُ إِلاَّ غُرُورًا؛ (شیطان) وعدهشان میدهد و به آرزو کردن وادارشان میکند و جز فریب، شیطان وعدهشان ندهد»
1. تزیین اعمال زشت: شیطان کارهای زشت انسان را در نظر وی تزیین میکند. آیات فراوانی موضوع تزیین شیطان را گوشزد کردهاند؛ نظیر آیه: «تَاللّهِ لَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَی أُمَمٍ مِّن قَبْلِکَ فَزَیَّنَ لَهُمُ الشَّیْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَهُوَ وَلِیُّهُمُ الْیَوْمَ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ؛ به خدا قسم که (انبیا را) فرستادیم به سوی امتهایی پیش از تو، سپس شیطان کردار (بد) ایشان را در نظرشان زینت داد؛ پس او امروز دوستدارشان است و درگیر عذابی دردناکند». (نحل، 63) و آیه: «وَزَیَّنَ لَهُمُ الشَّیْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبِیلِ فَهُمْ لاَ یَهْتَدُونَ؛ و شیطان کردارشان را برایشان زینت داد، پس ایشان را از راه (خدا) بازداشت، پس آنان هدایت نیافتند». (نمل، 24)
2. دادن وعدههای دروغ به انسان که اگر این کار را بکنی، چنین و چنان میشود که در بعضی آیات از چنین وعدهای سخن رفته است، مثل آیه: «یَعِدُهُمْ وَیُمَنِّیهِمْ وَمَا یَعِدُهُمُ الشَّیْطَانُ إِلاَّ غُرُورًا؛ (شیطان) وعدهشان میدهد و به آرزو کردن وادارشان میکند و جز فریب، شیطان وعدهشان ندهد». (نساء، 120)
3. ترساندن انسان : یکی دیگر از کارهای شیطان است که انسان را نسبت به آینده خویش بیمناک میسازد و از این رهگذر مانع وی از انجام کارهای خیر میشود.
خداوند در قرآن مجید میفرماید: «الشَّیْطَانُ یَعِدُکُمُ الْفَقْرَ؛ شیطان به تهیدستیتان وعده میدهد». (بقره، 268) و بدین وسیله شما را از کار مفید اجتماعی اخلاقی انفاق باز میدارد.
شیطان و هوای نفس
اکنون که معلوم شد شیطان چیست و کارش چگونه است، سؤال دیگری درباره آن طرح میشود که آیا شیطان، مستقل از نفس و هوای نفسانی کار و انسان را منحرف میکند و از کار خیر باز میدارد یا از همان مسیر؟
از بررسی آیات مربوطه میتوان دریافت که شیطان از طریق هواهای نفسانی در انسان نفوذ میکند و کار و تلاش وی را تأیید میکند یا تغییر میدهد.
کارهای زشت را در نظر انسان تزیین و وی را در انجام آن تثبیت میکند و در مقابل نیز او را میترساند و از انجام کارهای خیر بازش میدارد و مسیرش را تغییر میدهد.
انسان وقتی تحت تأثیر وسوسههای شیطان، توجهش به مادیات و لذایذ دنیا جلب شد از خدا غافل میشود و در دل او جایی برای او باقی نمیماند.
در قرآن در این زمینه آمده است که: «مَّا جَعَلَ اللَّهُ لِرَجُلٍ مِّن قَلْبَیْنِ فِی جَوْفِهِ؛ ِ خداوند برای هیچ کس، دو دل در درونش قرار نداده است». (احزاب، 4)
کسانی که دنبال شیطان میروند و حلقه عبودیت و بردگی وی را گردن مینهند، کمکم شیطان بر آنان مسلط میشود و عامل این تسلط سوء اختیار خود ایشان است؛ چنان که خداوند در این زمینه میگوید: «إِنَّمَا سُلْطَانُهُ عَلَی الَّذِینَ یَتَوَلَّوْنَهُ وَالَّذِینَ هُم بِهِ مُشْرِکُونَ؛ تنها تسلط وی (شیطان) بر کسانی است که ولایت او را میپذیرند و آنان که به وسیله او (نسبت به خدا) مشرک باشند». (نحل، 100)
و نیز میگوید: «إِنَّا جَعَلْنَا الشَّیَاطِینَ أَوْلِیَاء لِلَّذِینَ لاَ یُؤْمِنُونَ؛ ما شیاطین را دوستان کسانی قرار دادهایم که ایمان نمیآورند». (اعراف، 27)
گرچه شیطان موجودی است مستقل از هوای نفس؛ اما مستقل از هوای نفس نمیتواند کاری بر ضد انسان انجام دهد؛ بلکه همان هواها و خواستههای نفسانی ما را تأیید میکند؛ یعنی در برابر هوای نفس، استقلال وجودی دارد؛ ولی استقلال عملی ندارد.
یعنی ایشان با سوء اختیار خود ایمان نمیآورند و بدین وسیله زمینه را فراهم میکنند تا شیطان بر آنان مسلط شود.
و نیز در آیه دیگری میگوید: «وَمَن یَعْشُ عَن ذِکْرِ الرَّحْمَنِ نُقَیِّضْ لَهُ شَیْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِینٌ؛ و آنکه از یاد خدا چشم پوشد، برای او شیطانی را برانگیزیم؛ پس او برایش همدم باشد». (زخرف، 36)
بنابراین نخست اوست که از خدا غافل میشود؛ ولی پس از غفلتش از خدا، این شیطان است که قرین و همدم و همراه او خواهد شد، افساری بر گردنش میاندازد و به هر جا که خاطرخواه اوست می کشاندش؛ پس این سوء اختیار خود انسان است که باعث این اوضاع و احوال ناراحت کننده میشود.
بنابراین نتیجه میگیریم که گرچه شیطان موجودی است مستقل از هوای نفس؛ اما مستقل از هوای نفس نمیتواند کاری بر ضد انسان انجام دهد؛ بلکه همان هواها و خواستههای نفسانی ما را تأیید میکند؛ یعنی در برابر هوای نفس، استقلال وجودی دارد؛ ولی استقلال عملی ندارد.
در خاتمهی این مقاله با توجه به آنچه در این زمینه گفتیم میتوان به این نتیجه کلّی رسید که آنچه ما را از وصول به ارزشهای اخلاقی باز میدارد در یک عنوان کلّی هوای نفس است که موضوع یا متعلّقش زندگی دنیاست و به وسیله شیطان تأیید و تزیین میشود.
منبع:www.tebyan.net
جواب شش سوال مبهم از امام حسن مجتبی ع
حضرت فرمود: خیر، تو از رعیّت من و از اهالى این شهر نیستى ؛ بلکه تو از سوى پادشاه روم آمده اى و او چند سؤ ال براى معاویه فرستاده است و چون معاویه جواب آن ها را نمى دانست به من ارجاع شده است .
آن شخص اظهار داشت : بلى ، صحیح فرمودى ، معاویه مرا به طور محرمانه نزد شما فرستاد تا جواب مسائلم را از شما دریافت دارم ؛ و این موضوع را کسى غیر از ما نمى دانست .
پس از آن امیرالمؤ منین علىّ علیه السلام فرمود: آنچه مى خواهى از این دو فرزندم سؤ ال کن که جواب کافى دریافت خواهى داشت .
آن شخص گفت : از آن کسى که موهاى سرش تا روى گوشهایش آمده - یعنى ؛ حسن مجتبى علیه السلام - سؤ ال مى کنم .
و چون آن شخص رومى نزد امام حسن مجتبى علیه السلام آمد، پیش از آن که سخنى مطرح شود، حضرت به او فرمود: آمده اى تا سؤ ال کنى :
فاصله بین حقّ و باطل چیست ؟
و بین زمین و آسمان چه مقدار فاصله است ؟
و بین مشرق تا مغرب چه مقدار مسافت است ؟
و قوس و قزح - یعنى ؛ رنگین کمان - چیست ؟
و خنثى به چه کسى گفته مى شود؟
و آن ده چیزى که یکى از دیگرى محکم تر و سخت تر مى باشند کدامند؟
مرد رومى با حالت تعجّب گفت : بلى ، سؤ ال هاى من همین ها مى باشد.
امام حسن مجتبى علیه السلام در این موقع به پاسخ سؤ ال ها پرداخت و فرمود: بین حقّ و باطل چهار انگشت است ، آنچه با چشم خود دیدى حقّ و آنچه شنیدى باطل است .
فاصله بین زمین و آسمان به اندازه دعاى مظلوم بر علیه ظالم است و نیز تا جائى که چشم ببیند.
همچنین فاصله بین مشرق تا مغرب به مقدار سرعت گردش و حرکت خورشید در یک روز خواهد بود.
و امّا قوس و قزح : قوس علامتى است از طرف خداوند رحمان براى در اءمان ماندن موجودات زمین از غرق شدن و دیگر حوادث مشابه آن ؛ و قزح نام شیطان است .
... از مرگ محکم تر، و نیرومندتر مشیّت و اراده الهى است که مرگ را برطرف مى نماید - و در روز واپسین ، مردگان را زنده مى گرداند
و امّا خنثى به شخصى گفته مى شود که معلوم نباشد مرد است یا زن ، که اگر هیچ نشانه اى نداشته باشد، یا هر دو نشانه را موجود باشد به او گفته مى شود: ادرار کن ، پس اگر ادرارش به سمت جلو یا بالا بود مرد است و در غیر این صورت در حکم زن خواهد بود.
و امّا جواب آن ده چیز - به این شرح است - :
خداوند متعال سنگ را آفرید و به دنبالش آهن را به وجود آورد که همانا آهن سنگ را قطعه قطعه مى کند.
و سپس آتش را آفرید که آهن را گداخته و آب مى نماید.
و سخت تر از آتش آب است که آتش را خاموش مى کند.
و از آب شدیدتر، ابر مى باشد که آن را حمل و منتقل مى کند.
و از ابر نیرومندتر باد خواهد بود که ابر را به این سو، آن سو مى برد.
و از باد قدرتمندتر آن نیروئى است که باد را کنترل مى کند.
و از آن شدیدتر ملک الموت - عزرائیل - است که جان همه چیز را مى گیرد؛ و مى میراند.
و از آن مهمّتر خود مرگ است که جان عزرائیل را نیز مى رباید.
و از مرگ محکم تر، و نیرومندتر مشیّت و اراده الهى است که مرگ را برطرف مى نماید - و در روز واپسین ، مردگان را زنده مى گرداند -
- بحارالا نوار ج 43، ص 326، ح 5، الخرایج و الجرایح : ج 2، ص 572، ح 2.
منبع:چهل داستان و حدیث زندگانی امام حسن (علیه السلام) عبداللّه صالحى
ارسال توسط کاربر محترم سایت : hasantaleb
شکایتنامه مسجد در قیامت
«یَجِیءُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ ثَلَاثَةٌ یَشْکُونَ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ» روز قیامت سه شاکی از ظلمی که در حق آنها شده است به درگاه الهی شکایت می کنند؛ «الْمُصْحَفُ وَ الْمَسْجِدُ وَ الْعِتْرَةُ» آن سه عبارتند از قرآن کریم، مسجد و خاندان مطهر رسول الله علیهم صلوات الله.
شکوائیه مسجد
«یَقُولُ الْمَسْجِدُ یَا رَبِّ عَطَّلُونِی وَ ضَیَّعُونِی»(1)؛ در آن روز مسجد به پیشگاه عدل الهی عرضه می دارد: پروردگارا! مرا رها کردن؛ به تعطیلی کشاندند و در اثر بی توجهی به من مرا نابود کردند.
همانگونه که در متن شکوائیه ملاحظه می شود مسجد از دو امر شکایت می کند یکی تعطیلی و دیگری تضییع و نابودی است؛ بالطبع شکایت مسجد هم متوجه کسانی خواهد شد که مرتکب این دو معصیت شده اند.
تعطیلی مسجد به دو شکل ممکن است رخ دهد یکی اینکه عملا در آن را ببندند و از ورود افراد به آن جلوگیری کنند همانند کاری که عربستان با مسجد امیرالمومنین علیه السلام و مسجد فاطمه زهرا سلام الله علیها کرده است و با بستن و ایجاد مانع از ورود مسلمانان به این مساجد جلوگیری می کند.(2)
این شکل از تعطیلی می تواند به صورت بسته نگه داشتن مساجد در وقت نماز و یا بستن آن بلافاصله بعد از اتمام نماز جماعت نیز تحقق پیدا کند.
شکل دیگری که می تواند مصداق به تعطیلی کشاندن مسجد شود نوع رفتار و مدیریت اهالی مسجد است که باعث می شود مردم رغبتی به حضور در آن مسجد نداشته باشند و این امر به مرور سبب خالی شدن مسجد از نمازگزار شده و عملا آن مسجد را به تعطیلی می کشاند؛ رفتارهایی نظیر برخورد تند و خشن پیرمردان و پیرزنان مسجد با جوانان و نوجوانانی که میهمانان جدید خانه خدایند و چندان از آداب و احکام مسجد اطلاع ندارند و به سبب شور نشاط نوجوانی قدری نیاز به تحمل دارند.
این سوء رفتارها ممکن است به نوعی از امام جماعت مسجد هم دیده شود؛ مانند حاضر نشدن به موقع برای نماز و یا طول دادن نماز و سخنرانی های گرویی در بین دو نماز. بر اهل فن پوشیده نیست که خلوتی و یا در آستانه تعطیلی برخی مساجد ما معلول این علتهای به ظاهر پیش پا افتاده هستند که درمان آنها کمی دقت و قدری حوصله را طلب می کند.
این هشدار امام صادق علیه السلام را همه باید جدی بگیرند به خصوص متولیان و همسایگان مسجد که فرمود: یکی از شاکیان در قیامت «مَسْجِدٌ خَرَابٌ لَا یُصَلِّی فِیهِ»(3) مسجد ویرانی است که در آن نماز خوانده نمی شود.
امیرالمومنین علیه السلام در سخنی که درباره آینده امت اسلامی است چنین می گوید:
زمانی خواهد آمد که «لَا یَبْقَى فِیهِمْ مِنَ الْقُرْآنِ إِلَّا رَسْمُهُ» در جامعه تنها آثار ضعیفی از قرآن و یا به تعبیری تنها نوشته های قرآن باقی می ماند و دیگر هیچ. وَ مِنَ الْإِسْلَامِ إِلَّا اسْمُهُ و از اسلام تنها نامی می ماند و دیگر هیچ.
«وَ مَسَاجِدُهُمْ یَوْمَئِذٍ عَامِرَةٌ مِنَ الْبِنَاءِ خَرَابٌ مِنَ الْهُدَى»؛ در آن روز مسجدها از نظر ساخت و ساز آباداند و به راه ولی از لحا0هدایتگری خرابند و ویران. ساکنان و آباد کنندگانش بدترین اهل زمینند، از آنان فتنه برخیزد و گناه در آنان لانه گیرد، آن که از فتنهها کناره گرفته او را به آن باز مىگردانند، و هر که از آن عقب مانده او را به سوى آن سوق مىدهند. خداوند سبحان مىفرماید: «به خود سوگند خوردهام که فتنهاى در میان آنان برانگیزم که خردمند در آن سرگردان شود» و براستى که پروردگار چنین کرده است و ما از پروردگار مىخواهیم از لغزشى که از ما سر مىزند، بگذرد.(4)
این هشدار امام صادق علیه السلام را همه باید جدی بگیرند به خصوص متولیان و همسایگان مسجد که فرمود: یکی از شاکیان در قیامت «مَسْجِدٌ خَرَابٌ لَا یُصَلِّی فِیهِ»(3) مسجد ویرانی است که در آن نماز خوانده نمی شود.
بی شک این وضعیت اسفناکی که امیرالمومنین علیه السلام از آن خبر داده است، جامعه ما و سایر جوامع اسلامی را تهدید می کند. این تهدید وقتی عملی می شود و چهره شومش را به نمایش می گذارد که اسلام واقعی از زندگی اکثری مردم رخت بربندد و ملاک بایدها و نبایدهای زندگی، خوشامدها و بدآمدهای دلی باشد. به این ملاک پَست، پُست ها و زد و بندهای داخلی و خارجی را هم می توان اضافه کرد. نتیجه اینکه در جامعه اسلامی، اسلامی دیده می شود که امیرالمومنین علیه السلام فرمود، فقط نامی که مردم و دولتمردان و حکومت آن را یدک می کشند و بس.
به جرأت می توان مصداق امروزی کلام امیرالمومنین علیه السلام، حکومتهای عرب منطقه اند که در رأس آنها می توان به عربستان اشاره کرد. کشوری که خود را پایتخت جهان اسلام می داند و در تیراژ میلیونی قرآن چاپ کرده و رایگان تقسیم می کند؛ مساجد گران و بی نظیری می سازد؛ اما در این مساجد سخنی علیه ظلم آمریکا گفته نمی شود؛ اما تا مجال باشد شیعه را رافضی خوانده و مردم را از خطر آن بیم می دهند تا مبادا کسی به صراط مستقیم هدایت شود. به کشور اسلامی قشون کشی کرده و مساجد را تخریب می کند و قرآن را آتش می زند؛ حلقه به گوش بودنش نسبت به دشمنان قسم خورده اسلام هم چیز تازه ای نیست که کسی نداند و از آن بی خبر باشد.
سخن پایانی همان است که امیرالمومنین علی علیه السلام فرمود: «وَ نَحْنُ نَسْتَقِیلُ اللَّهَ عَثْرَةَ الْغَفْلَةِ»؛ و ما از پروردگار مىخواهیم از لغزشی که از روی غفلت از ما سر مىزند، بگذرد. پس باید به هوش و به کوش بود؛ نواقص را برطرف و اشتباهات را جبران کرد و با گامهایی محکم و استوار به سمت ساخت جامعه ای حرکت کرد که عاری از این معایبی باشد که امیرمومنان علیه السلام هشدار داد.
پینوشتها:
1) وسائلالشیعة؛ ج 5 ص 202
2) از مشاهدات عینی نگارنده
3) الخصال ج1 ص142
4) نهج البلاغه کلمات قصار ش369
http://img.tebyan.net/big/1390/05/20810722531891461464712815912583972620563.jpg
منبع:www.tebyan.net
پیامبر به 72 زبان تسلط داشت!
این باب درباره سخن گفتن و نوشتن پیامبر اکرم(ص) به همه زبانهاست.
در این باره روایات صریح و استواری داریم از جمله:
یک. حدثنا احمد بن محمد عن ابی عبدالله البرقی عن جعفر بن محمد الصوفی قال: سألت ابا جعفر محمد بن علی الرضا(ع) وقلت له: یابن رسول الله، لم سمی النبی الامی. قال: ما یقول الناس؟
قال: قلت له: جعلت فداک یزعمون انما سمی النبی الامی لانه لم یکتب فقال: کذبوا علیهم لعنة الله انی یکون ذلک والله تبارک وتعالی یقول فی محکم کتابه: «هو الذی بعث فی الامیین رسولا منهم یتلو علیهم آیاته و یزکیهم ویعلمهم الکتاب والحکمة» فکیف کان یعلمهم ما لا یحسن والله لقد کان رسول الله(ص) یقرأ ویکتب باثنین وسبعین " 3 " لسانا وانما سمی الامی لانه کان من اهل مکة ومکة من امهات القری وذلک قول الله تعالی فی کتابه: «لتنذر ام القری ومن حولها» " 4 ".
جعفر بن محمد صوفی گفت: «از امام جواد(ع) پرسیدم: ای فرزند رسول خدا(ص)! چرا پیامبر، «اُمیّ» نامیده شده است؟ حضرت فرمود: مردم چه میگویند؟ گفتم: فدایت شوم مردم میپندارند که پیامبر، «اُمیّ» نامیده شده است چون چیزی ننوشت.
امام صادق(ع) در تفسیر این آیه فرمودند: «بکل لسان؛" 7 " من شما و هر کس را که این پیام به او برسد، با همه زبانها بیم میدهم.»
حضرت فرمود: دروغ پنداشته اند، لعنت خدا بر آنها باد! چگونه میشود این سخن درست باشد، با این که خدای والا و برین در کتاب استوار خویش میگوید: «او در میان امیّون، پیامبری از خودشان برانگیخت. آن پیامبر، آیاتش را بر آنان میخواند و مهذّبشان میکند و کتاب و حکمت بدیشان میآموزد.»" 5 " اکنون چگونه میتواند بیاموزد چیزی را که نیک نمیداند؟ به خدا سوگند، پیامبر خدا(ص) با هفتاد و دو زبان میخواند و مینوشت و «اُمیّ» نامیده شده است! چون او از اهل مکه بود و مکه، از «اُمهات قرا» است. خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است: «لتنذر ام القری ومن
حولها؛" 14 " تا بیم دهی مردم اُمّ القری (مکه) و آنان را که در کرانههای آن زیست میکنند.»
دو. در قرآن کریم آمده است: «واوحی الی هذا القرآن لأنذرکم به ومن بلغ؛ " 6 " و این قرآن بر من وحی شده است تا شما و هر کس را که این پیام به او برسد، بیم دهم.»
امام صادق(ع) در تفسیر این آیه فرمودند: «بکل لسان؛" 7 " من شما و هر کس را که این پیام به او برسد، با همه زبانها بیم میدهم.»
ودر روایت دیگری امام صادق(ع) در وصف رسول خدا(ص) فرمودند: «ویخاطب کل قوم بألسنتهم؛" 8 " با هر قومی به زبان خودشان سخن میگفت.»
سه. در حدیث دیگری آمده است:
عن ابی ذرالغفاری قال: والله الذی لا اله الاّ هو، ما مات ابوطالب حتی أسلم بلسان الحبشة وقال لرسول الله(ص): أتفقه الحبشة؟ قال: یا عم ان الله علمنی جمیع الکلام.
قال: یا محمد! اسدان لمصافاقا لها لاها، یعنی أشهد مخلصاً لا اله الاّ الله. فبکی رسول الله(ص) وقال: ان الله اقرّ عینی بأبی طالب؛"9".
ابوذر گفت: سوگند به خدایی که معبودی جز او نیست. حضرت ابو طالب پیش از مرگش به زبان حبشه، ایمان آورد.
از پیامبر اکرم(ص) پرسید: زبان حبشه را میدانی. فرمود: خداوند، همه زبانها را به من آموخته است. حضرت ابو طالب گفت: شهادت میدهم از روی اخلاص و یقین که نیست مستحق عبادتی مگر خدای رب العالمین. آن گاه پیامبر اکرم(ص) گریست و فرمود: خداوند، چشمم را به ابو طالب روشن ساخت.»
باید بگویم: جمله ای که با «یا محمد» آغاز شده است، به زبان حبشی است." 10 ".
زبانْ آگاهی پیامبر اکرم(ص) چنان مشهور بوده است که درباره سیره و ویژگیهای آن حضرت گفته اند: «کان ینطق بلغات کثیرة؛ "11" به زبانهای گوناگون سخن میگفت.» "11".
بی تردید پیامبر اکرم(ص) میخواندند و مینوشتند و چیزی را خودشان ننوشته بودند، قرائت میکردند. (یا چیزی را که نوشته نشده بود میخواندند.)
با سندهای استوار و تردید ناپذیر از شیعه و سنی نقل شده است که پیامبر اکرم(ص) در واپسین لحظات زندگی خویش فرمودند: «إئتونی بدواة وکتف أکتب لکم کتابا لن تضلوا بعده ابدا؛" 12 " دوات و استخوان کتفی بیاورید تا نوشته ای بنگارم که هیچ گاه پس از آن، گمراه نوشید.»
تعبیر روشن «أکتب لکم» دلالت بر نگاشتن خود پیامبر اکرم(ص) دارد.
بنا براین، آیه چهل و هشت سوره عنکبوت که خطاب به پیامبر خدا(ص) میگوید: تو پیش از این نمیخواندی و نمینوشتی، در ارتباط با زندگی پیامبر اکرم(ص) پیش از بعثت است. " 13 " و چه زیبا گفت جامی:
ازو شد عقل کل دانا زهی امیّ ناخوانا که خواند ابحد، ابراهیم و آدم در دبستانش
پینوشتها:
1- وی (الثقة الجلیل والمحدث النیل، شیخ القمیین ابو جعفر محمد بن الحسن بن فروخ الصفّار) در سال 290ق. زندگی را بدرود گفته است. او از اصحاب امام حسن عسکری(ع) بوده
2- بصائر الدرجات، ص 245
3- «بثلثة وسبعین» نیز نقل شده است، بنگرید به: بحارالانوار، ج16، ص 133
4- علل الشرائع، ص 53؛ معانی الأخبار، ص 20؛ بصائر الدرجات، ص 245 و 246
5- جمعه (62)، 2
6- انعام(6)، 92
7- همان، آیه 19
8- بصائر الدرجات، ص 246؛ بحارالانوار، ج16، ص 131
9- بحارالانوار، ج18، ص 189
10- همان، ج35، ص 78
11- کشور حبشه که اکنون به نام «اتیوپی» شهرت یافته است در خاور آفریقا قرار دارد
12- بحارالانوار، ج16، ص 177
13- بصائر الدرجات، ص 247.
منبع:اندیشه قم
در قرآن کریم از منشأ چنین رخدادى به ”نفخ صور”[4] تعبیر شده است و دمیدنى که در صور انجام مىگیرد هم منشأ میراندن و هم منشأ زنده گردانیدن و برانگیختن و حشر و برپایى قیامت است. نیز از این حادثه به ”صیحه”،[5] ”زجره”[6] (صیحه)، ”صاخه”[7] (صیحه شدید) و ” فَإِذَا نُقِرَ فِی النَّاقُورِ”[8] (دمیدن در چیزى که صدا از آن خارج مى شود) تعبیر گشته است.
وقتی زمان نفخه اول می شود اسرافیل در صور می دمد و تمام موجودات دارای روح می میرند، مگر اسرافیل که بعد از آن به امر خدا اسرافیل نیز می میرد.[13] از بعضی آیات از جمله آیه: ”کُلُّ شَیْءٍ هَالِکٌ إِلَّا وَجْهَهُ ”،[14] که به طور کلی می فرماید هر چیزی هلاک می شود و می میرد، مگر وجه خداوند تعالی، به خوبى استفاده مى شود که این گروه باقیمانده نیز سرانجام مى میرند
درباره مرگ ملائکه، از آن جا که قبل از روز قیامت تمام موجوداتی که در آسمان ها و زمین هستند می میرند چنان که قرآن می فرماید: ”و در صور دمیده می شود و تمام کسانی که در آسمان ها و زمین هستند می میرند مگر کسانی که خدا بخواهد”.[9] این آیه ابتدا می فرماید: تمام آنها که در زمین و آسمان هستند می میرند که شامل تمام ملائکه نیز می شود. سپس بعضی از آنان را استثنا می کند. پس، از این آیه فهمیده می شود که عده ای از موجودات در نفخه اول نمی میرند. در این که اینها چه کسانی هستند؟ در میان مفسران اختلاف است. گروهى معتقدند که آنها جمعى از فرشتگان بزرگ خدا همچون جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل اند. در روایتى است که وقتی رسول الله (ص) این آیه را تلاوت کردند مردم پرسیدند چه کسانی استثنا شده اند؟ حضرت فرمود: ”جبرئیل، میکائیل، اسرافیل و ملک الموت و وقتی خلائق قبض روح شدند آنها نیز به فرمان خدا به ترتیب می میرند”.[10] روایت دیگرى حاملان عرش خدا را نیز بر این ملائک افزوده اند.[11]
به هر حال از این روایات[12] و روایاتی که می فرماید: وقتی زمان نفخه اول می شود اسرافیل در صور می دمد و تمام موجودات دارای روح می میرند، مگر اسرافیل که بعد از آن به امر خدا اسرافیل نیز می میرد.[13] از بعضی آیات از جمله آیه: ”کُلُّ شَیْءٍ هَالِکٌ إِلَّا وَجْهَهُ ”،[14] که به طور کلی می فرماید هر چیزی هلاک می شود و می میرد، مگر وجه خداوند تعالی، به خوبى استفاده مى شود که این گروه باقیمانده نیز سرانجام مى میرند، به گونه اى که در سرتاسر عالم هستى موجودى زنده نخواهد بود، جز خداوند متعال.بنابراین، فرشتگان دارای عمر بسیار طولانی هستند. اما آنان نیز روزی خواهند مرد.
در مورد نفخ صور و مردن همه عالمیان از امام سجاد علیه السلام پرسش شده بود که ایشان ضمن یک حدیث طولانی مراحل دمیده شدن در صور را توضیح می دهند و در مورد مرگ فرشتگان هم جزئیاتی بیان می دارند به این مضمون :
قبض روح جمیع فرشتگان و تنها بقاءِ ذات خدا عزّوجلّ
و سپس حضرت شروع به سخنانی نمود و فرمود: تمام اهل زمین میمیرند بطوریکه یک تن در روی زمین باقی نمیماند. و اهل آسمان میمیرند حتّی یک نفر از آنها باقی نمیماند مگر ملک الموت و حَمَله عرش و جبرائیل و میکائیل.
حضرت فرمود: در این حال ملک الموت میآید تا در نزد پروردگار عزّوجلّ حضور پیدا نموده میایستد و به او گفته میشود ـ در حالیکه خدا داناتر است ،که باقی مانده است؟
ملک الموت میگوید: ای پروردگار من! هیچکس باقی نمانده است مگر ملک الموت و حمله عرش و جبرئیل و میکائیل.
به او گفته میشود که: به جبرئیل و میکائیل هم بگو بمیرند.
فرشتگان در اینحال می گویند: ای پروردگار! اینان دو رسول تو و دو امین تو هستند.
خداوند می فرماید: من حکم مردن را بر هر که دارای نفس باشد که زنده و دارای روح است نوشتهام.
ملک الموت پس از انجام مأموریت خود میآید تا در نزد پروردگار خود حضور یافته و میایستد.
به او گفته میشود ـ در حالیکه خدا داناتر است ـ: که باقی مانده است؟
ملک الموت میگوید: ای پروردگار من! باقی نمانده است مگر
ملک الموت و حمله عرش.
درباره مرگ ملائکه، از آن جا که قبل از روز قیامت تمام موجوداتی که در آسمان ها و زمین هستند می میرند چنان که قرآن می فرماید: ”و در صور دمیده می شود و تمام کسانی که در آسمان ها و زمین هستند می میرند مگر کسانی که خدا بخواهد”
خداوند میفرماید: بگو حمله عرش نیز بمیرند.
در اینحال ملکالموت با حالت اندوه و غصّه میآید، و در حالیکه سر خود را پائین انداخته و چشمان خود را بر نمیگرداند در نزد خدا حضور مییابد.
به او گفته میشود: که باقی مانده است؟
میگوید: ای پروردگار من! غیر از ملک الموت کسی باقی نمانده است!
به او گفته میشود: بمیر ای ملک الموت! پس میمیرد.
در اینحال خداوند زمین را بدست قدرت خود می گیرد، و آسمان ها را بدست قدرت خود می گیرد؛ و می گوید:
«أَینَ الَّذِینَ کانُوا یدْعُونَ مَعِی شَرِیکا؟ أَینَ الَّذِینَ کانُوا یجْعَلُونَ مَعِی إلَهًا ءَاخَرَ؟ [15]
«کجا هستند آن کسانی که با من در کارهای من شریک میپنداشتند؟ کجا هستند آن کسانی که با من خدای دگری قرار میدادند؟»
پینوشتها:
[1].روم، 8
[2].انعام، 2
[3]. نحل، 96
[4]. نمل، 87؛ زمر، 68؛ حاقه، 15 – 13؛ و… .
[5]. یس، 53
[6]. نازعات، 13 و 14
[7]. عبس، 33 و 34
[8].مدثر، 10 -8
[9].زمر ، 68، ”…و نفخ فی الصور فصعق من فی السموات و من فی الارض الا من شاءالله”.
[10]. بحار الانوار، ج 79، ص 184
[11]. همان، ج 6، ص 329 .
[12]. همان.
[13]. همان، ص 324
[14]. قصص، 88
[15]. «کافی» طبع حروفی، ج 3، کتاب جنائز، ص 256 و 257؛ و طبع سنگی ج 1، ص 70 و 71
منابع :
کتاب معاد شناسی علامه طهرانی
اسلام پدیا
ما همیشه از مضرات پشت میزنشینی و کارهای که باید به صورت ساکن و برای مدت زیاد انجام بدهیم شنیدهایم.
وقتی که شما نمیتوانید شغل خود را ترک کنید میتوانید کاری انجام دهید که به سلامتی شما لطمه وارد نشود. خوردن چیزهای مفید و به موقع باعث میشود بر مضرات کار، غلبه کنید.
در اینجا به تعدادی از مواد غذایی که میتوانند به شما کمک کنند اشاره میکنیم:
1- گردو
تحقیقات جدید نشان میدهد که گردو آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به بادام زمینی، پسته یا بقیه خشکبار دارد. به طور کلی خشکبار باعث کاهش ریسک بیماریهای قلبی میشود. گردو برای مبتلایان به آلزایمر نیز مفید است. محققان خوردن 7 گردو در روز را توصیه میکنند.
2- چای سبز
پلی فنول ها، یکی از اجزای مهم چای سبز به عنوان یک ترمیم کننده DNA شناخته میشود و سیستم ایمنی بدنی را بهبود میبخشد. تحقیقات حاکی از آن است که چای سبز میتواند خطر سرطانهایی مانند پروستات و پوست را نیز کاهش دهد.
میوه نه تنها باعث از بین رفتن گرسنگی کاذب شما میشوند بلکه ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را نیز تأمین میکند. شما میتوانید سیب، موز، پرتقال و
هر میوه دیگر را انتخاب کنید
3- پاپ کورن (ذرت بو داده)
اگر شما بخواهید لیستی از تنقلات مفید را جمع آوری کنید مسلماً پاپ کورن در صدر این لیست قرار دارد. این محصول به عنوان معدنی از فیبر و آنتی اکسیدانها معروف است. اگر در تهیه آن از میزان کمی نمک استفاده نمایید، بهترین نوع آن را خواهید داشت.
4- شکلات تلخ
این ماده خوراکی نیز حاوی پلی فنول ها که آنتی اکسیدان بسیار قوی میباشد است. مطالعات نشان میدهد که خوردن یک تکه شکلات تلخ در روز میتواند فشار خون را به حالت متعادل در بیاورد. کافئین موجود در آن نیز برای افزایش تمرکز مفید است.
5- میوه
گیاه خرفه با اسم علمی Portulaca Oleracea و با نام انگلیسی Purslane از تیره پرتولاکاسه (Portulacaceae) است که برگهای گوشتی و بذرهای سیاه ریز دارد. گیاه یک ساله است که ارتفاع تا حدود 40 سانتیمتر در مراحل بذردهی میرسد.
در خصوص خاستگاه اولیه آن اختلاف نظر وجود دارد، ولی در کشورهای ایران، استرالیا، هند، آفریقای شمالی و در آمریکا رشد میکند. خرفه برگهای گرد کشیده با ساقه گوشتی به رنگ قرمز ارغوانی دارد. گلهای آن به رنگ زرد در انتهای ساقه تشکیل شده و اوایل روز تا ساعت 9 الی 11 باز میماند.
ریشه گیاه راست است و انشعابات فیبری دارد که میتواند به اعماق خاک نفوذ و از رطوبت زیرین خاک استفاده کند.
این گیاه دارویی که معمولاً به صورت خودرو در باغچه منازل، کنار جویها و در مناطق مرطوب میروید، شاید زیاد مورد توجه نباشد اما اکنون کشفهای مهمی در مورد آن انجام شده که توسط سازمان بهداشت جهانی لقب اکسیر جهانی (Global panacea) به آن داده شده است. این گیاه از سوی این سازمان متداولترین گیاه دارویی مورد استفاده در جهان ذکر شده است. معمولاً قسمتهای هوایی این گیاه که شامل برگ، ساقه و دانههای آن است، مورد استفاده قرار میگیرد. * خرفه از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی خیلی سرد و تر و دارای نیروی قابضه است.
خواص گیاه خرفه در طب سنتی
* گیاه دارویی «خرفه» در درمان اختلالات و التهابات مجاری ادراری موثر است.
«خرفه» در طب سنتی به عنوان تب بر، ضد عفونی کننده، ضد اسکوربوت (بیماریهای ناشی از کمبود ویتامین C)، ضد اسپاسم، مدر و ضد کرم استفاده میشود.
* در بسیاری از کشورها، از قبیل کشورهای عربی همسایه، این گیاه دارویی را به عنوان سبزی خوراکی در سبزی فروشیها به فروش میرسانند و از شیره خرفه و یا له شده برگها و ساقه آن به صورت موضعی برای رفع درد، تورم و التیام زخمهای سوختگی، کاهش تورم و آبسهها، گزیدگی نیش حشرات و عقرب گزیدگی استفاده میشود.
* این گیاه در مصرف داخلی قطع کننده و بند آورنده خونریزی است و همچنین عصاره ساقه و برگ آن برای درمان بیماریهای کبدی مفید است.
* از جوشانده این گیاه که آب آن گرفته شده است در معالجه اسهال و برای رفع سرفه، تسکین دردهای سینه و سوزش مجرای ادرار و مثانه و رفع حرارت رحم و سوزش آن استفاده میشود.
* همچنین مصرف خوراکی «خرفه» به عنوان سبزی خام و یا پخته همراه با پیاز و روغن جهت تقویت رودهها، قطع اسهال و تب استفاده میشود و مصرف خام برگ و ساقه آن به صورت سالاد و همراه با سرکه برای درد کلیه مفید است.
* ضماد ریشه خرفه برای رفع زگیل پوستی استفاده میشود.
* ضماد خرفه بر روی پیشانی سبب از بین رفتن سردرد و دردهای میگرنی میشود.
* گفتنی است؛ گیاه خرفه در دامپزشکی برای درمان بیماریهای تبدار و برای خنک کردن بدن، دفع سموم و تصفیه خون به صورت پودر و جوشانده استفاده میشود.
* این گیاه در بیماران آسمی اثر گشاد کننده مجاری تنفسی و پایین آورنده قند خون را دارد و خاصیت تقویت عضلات قلبی و ضد توموری نیز در آن دیده شده است.
* برگ و ساقهی خرفه مسکن صفرا است و حرارت خون و کبد و معده را تسکین میدهد و برای تسکین حدت تبهای گرم و صفراوی و تسکین عطش و کنترل ترشح ادرار در مورد بیماری دیابت مفید است.
* در مواردی که چرک از سینه آید قطع میکند و برای خرد کردن سنگ مثانه و ازدیاد ترشح بول مفید است، یعنی مدر است.
* جویدن برگ آن به مقدار کم، کندی دندان را رفع میکند (که از خوردن میوه ترش و یا علت دیگری ایجاد شده باشد) و زیاد جویدن آن کندی دندان ایجاد میکند.
* از عصاره آن برای التهابهای گرم چشم با مالیدن در محل ملتهب استفاده میشود.
* ضماد برگ و ساقه آن با روغن گل سرخ برای تسکین سردردهای گرم و ورمهای گرم نافع است و با آرد جو برای جرب نافع است.
* ضماد برگ و ساقه آن به تنهایی برای تسکین حرارت اعضا و سوختگی آتش مفید است و اگر بر معده و کبد گذارند برای تسکین حرارت آنها مفید است و اگر با حنا تهیه شود و بر کف دست و پا گذارده شود برای حرارت و پیسیهای دست و پا در صورت تکرار مفید خواهد بود.
* اشتها را کاهش میدهد و اسراف در خوردن آن، نور چشم را نقصان میدهد.
* افراد سرد مزاج باید آن را با نعناع و کرفس بخورند.
خرفه از نظر احادیثامام صادق (ع) می فرمایند: بر روی زمین سبزی خوردنی شریفتر از آن نیست و سبزی خوردنی حضرت فاطمه (س) است و عقل را زیاد میکند.
علف هرزی که روغن میشود
اخیراً پژوهشگران دانشگاه تبریز موفق به شناسایی قابلیت استفاده از گونهای علف هرز شدند که بنا به گفته آنان میتواند از این پس به عنوان منبعی جدید برای استخراج روغن خوراکی به چرخه صنایع غذایی کشور وارد شود. این گیاه ناشناخته خرفه نام دارد که گویا منبعی غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع، به خصوص امگا3 تلقی میشود.
خرفه در فهرست گیاهان خوراکی نیست و در کشاورزی به عنوان علف هرز شناخته میشود، ولی آنچه این گیاه را متمایز میکند، وجود اسید چرب امگا3 زیاد در برگ آن (قسمت رویشی) است. البته دیگر گیاهان مثل کلزا یا بذر کتان نیز امگا3 دارند، ولی این ماده در بذرهای آنها یافت میشود. حدود 70 درصد اسیدهای چرب تشکیلدهنده روغن آن غیر اشباع بوده و حدود 50 درصد آن را تنها اسید چرب امگا3 تشکیل میدهد.
استفاده از اسیدهای چرب غیر اشباع موجب کاهش کلسترول خون میشود. منبع اصلی اسید چرب امگا3 روغن ماهی است، ولی منابع گیاهی نیز حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع شدهاند. امروز از گیاهانی مثل بادام زمینی، کلزا، آفتابگردان، ذرت و هسته انگور روغن استخراج میشود، ولی از خرفه در دنیا روغن استخراج نمیشود.
علاوه بر وجود امگا3 در قسمت رویشی آن، مواد معدنی مثل منیزیم، پتاسیم، کلسیم و همچنین ویتامین ث (16 میلیگرم در 100 گرم مادهتر) به مقدار زیاد در بافتهای آن وجود دارد. غنی بودن از اکسیدانها (رنگ قرمز ساقه) از دیگر مزیتهای این گیاه است. خرفه سرشار از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین آ)، B1 و B2 نیز میباشد.
مقدار روغن کل در برگ پایین است که بهتر است از برگهای آن به صورت تازه خوری به عنوان مناسبترین سبزی و از بذرهای آن که حدود 20 - 15 درصد روغن دارد، به عنوان منبع استحصال روغن استفاده شود. حتی اگر روغن این گیاه با روغنهای دیگر مخلوط شود، کیفیت آنها را از لحاظ ارزش غذایی افزایش خواهد داد و این امر به سلامت جامعه کمک خواهد کرد.
طریقهی استفاده* فراموش نکنید ارزش غذایی این سبزی به مراتب بیشتر از بعضی سبزیجات معمول است بنابراین، توصیه به تازهخوری برگهای این سبزی با ماست یا اضافه کردن چند گرم از آن به سالاد مناسب خواهد بود.
* قسمتهای هوایی جوان گیاه را میتوان به صورت بورانی نیز استفاده کرد که برای درست کردن بورانی، برگها و قسمتهای هوایی این گیاه را با مقداری آب میجوشانند، سپس آنها را صاف کرده و به آن مقداری پیازداغ و تخم مرغ اضافه میکنند.
* مقدار خوراک از آب برگ ساقه آن 40 گرم که با 8 گرم نبات یا شکر مخلوط کرده و خورده میشود.
خواص تخم خرفه
* از تخم خرفه همچنین در شیرینی پزی و برای تزئین، به خصوص تزئین شیرینی نان برنجی استفاده میشود.
* تخم خرفه تقویت کننده قوای عمومی بدن است.
* تخم گیاه خاصیت ضد کرم، به خصوص علیه کرم کدو دارد.
منابع:
ابتکار نیوز - دکتر علی فانی، عضو هیأت علمی دانشگاه
آکاایران
پارسی طب
پارسه نیوز - دکتر سید جلال طباطبایی، عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز
فارس - فراز مجاب، استاد داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
اسلام شناسی
گریپفروت میوهای از خانوادهی مرکبات است که پوست زردی دارد و مزهی آن ترش است.
گریپفروت زیر آن پوست ضخیم خود، گنجینهای از خواص مفید است که سلامتی را تضمین میکند. این میوه باعث کاهش وزن میشود، ضد دیابت است، با کلسترول بالا مقابله میکند، ضد عفونی کننده و حتی ضد سرطان است. علاوه بر این، گریپفروت جریان خون را راحتتر کرده و برای قلب نیز مفید است.
گریپفروت: لاغر کنندهی فوقالعاده موثر
گریپفروت حامی خوش اندامی شما خواهد بود. دکتر کریستین سییور در این باره میگوید:« در هر 100 گرم گریپفروت که برابر با حدود نصف آن است تنها 41 کالری وجود دارد». برای همین میتوان با خیال راحت از آن برای تهیه غذاهای دلچسب استفاده کرد. به عنوان مثال میتوانید از گریپفروت در سالادتان یا به جای سرکهی سس سرکه (نوعی سس سالاد که با سرکه و روغن زیتون تهیه میشود) استفاده کنید.
دکتر سییور تاکید میکند که گریپفروت حاوی فیبرهایی است که به عبور مواد غذایی از روده کمک و ترشحات گوارشی را تحریک میکند.
گریپفروت: با کلسترول بالا مقابله میکند
دکتر کریستین سییور میگوید: « اگر میزان کلسترول خونتان بالا است مطمئن باشید که گریپفروت شایستگی قرار گرفتن بر سر میز غذایتان را دارد». بر اساس پژوهشی که در سال 2004 انجام گرفت؛ دو گروه از افرادی که از کلسترول بالا رنج میبردند مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه اول روزانه یک عدد و گروه دوم دو عدد گریپفروت صورتی مصرف کردند.
پس از گذشت یک ماه از آغاز این رژیم، محققان متوجه کاهش میزان تری گلیسیرید و کلسترول خون گروه دوم شدند. آزمایشات دیگری که در آزمایشگاه و روی حیوانات مشابه انجام گرفت نیز از فواید گریپفروت حکایت داشت. اما هنوز اطلاعات کافی در دسترس نیست که بتوان ثابت کرد گریپفروت به تنهایی از عهدهی درمان کلسترول مُضر(LDL) بالا بر میآید.
گریپفروت: ضد سرطان است؟
آب گریپفروت به تنهایی از عهدهی درمان یا پیشگیری از سرطان بر نمیآید. اما به دلیل این که سرشار از آنتی اکسیدانهاست قدرت دفاعی بدن را در برابر برخی از فرایندهای سرطان زا افزایش میدهد.
برخی از آزمایشات انجام گرفته نشان دادهاند که ریزمغذیهای گریپفروت از جمله نارانژنین (naringenin) و لیمونین، سرعت تکثیر سلولی را در لولههای آزمایش کاهش میدهند.
گریپفروت: کاهش احتمال ابتلا به دیابت
گریپفروت تأثیری در درمان بیماری دیابت ندارد اما در کاهش پدیدههایی که به مقاومت انسولین دامن میزنند، موثر است. این مقاومت، سوخت و ساز چربیها و قندهای خون را به هم زده و باعث خطر ابتلا به دیابت، چاقی مفرط و کلسترول خون بالا میشود.
البته توجه داشته باشید که محققان همچنان روی تأثیر گریپفروت بر دیابت مطالعه میکنند. پژوهشهای منتشر شده حاکی از تأثیر مثبت آن روی حیوانات دارد و باید منتظر نتایج جدیدی بود تا با قطعیت زیاد در این خصوص نظر داد.
گریپفروت: دوستدار قلب و جریان خون
مسلماً اگر گریپفروت تأثیر مثبتی بر کاهش کلسترول دارد، برای شریانها نیز مفید است.
البته انجام یک سری پژوهشهای مختلف، خواص دیگری برای این میوهی پرخاصیت قائل شدهاند. در واقع گریپفروت به مدد آنتیاکسیدانهایی که دارد، همانند میوه و سبزیجات دیگر، خاصیت ارتجاعی رگها را افزایش میدهد و برای همین تأثیر مثبتی روی گردش خون دارد.
عصارهی دانهی گریپفروت: ضد عفونی کننده
عصارهی دانهی گریپفروت یک ضدباکتری و ضدویروس قوی محسوب میشود. استفادهی روزانه 3 مرتبه از چند قطره عصارهی دانهی گریپفروت از ابتلا به بیماریهای عفونی زمستان پیشگیری میکند. در واقع این عصاره مقاومت بدن را در برابر عفونتها بالا میبرد. جالب این است که بدانید عصارهی دانهی گریپفروت در برابر باکتریهای مضر وارد عمل میشود و در برابر باکتریهای مفیدی که جدارهی مخاط و رودهها را میپوشاند عکسالعملی نشان نمیدهد و به سیستم ایمنی بدن یاری میرساند.
گریپفروت : دوستدار پوست
از عصارهی دانهی گریپفروت برای درمان مشکلات پوستی نیز میتوان استفاده کرد. به این ترتیب که 2 یا 3 قطره از این عصاره را در یک لیوان آب حل کرده و روی پوست بمالید. این محلول زخمهای جزئی، قارچها و تب خالها را رفع میکند. البته توجه داشته باشید که بعد از استفاده از این عصاره در معرض نور خورشید قرار نگیرید چون امکان دارد لکهایی روی قسمتهایی که از این محلول زدهاید ظاهر شود.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که افزودن چند قطره از عصارهی دانهی گریپفروت به آب آبیاری گیاهان خانگی آنها را از آسیب قارچها، کپکزدگی و لکههای قارچی در امان داشتهاید.
گریپفروت: سرشار از ویتامین
نصف گریپفروت، سه چهارم نیاز روزانهی ویتامین C یک آدم بزرگسال را تأمین میکند. از این گذشته این میوهی پرخاصیت حاوی مقداری ویتامین B5 است که برای استحکام ناخنها و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. همچنین گریپفروت سرشار از فلاوونوئیدها است که با پیری زودرس مقابله میکند. در نهایت باید بگوییم که گریپفروت های قرمز یا صورتی حاوی بتاکاروتن و لیکوپن هستند که با سرطان و بیماریهای قلبی مقابله میکنند.
یک تذکر ضروری
توجه داشته باشید که زمان مصرف دارو از گریپفروت استفاده نکنید زیرا این میوه عملکرد دارو را بر هم زده و باعث کاهش یا در برخی موارد باعث افزایش تأثیر دارو شده است، بنابراین توجه داشته باشید روزهایی که باید دارو مصرف کنید از خوردن آب گریپفروت خودداری کنید و در صورت تمایل به نوشیدن آن باید یک فاصلهی زمانی حداقل 4 ساعته ایجاد کنیدمنبع:تبیان
یکی از مشکلاتی که در فصول سرد سال معمولاً گریبانگیر کودکان میشود، سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی است که گاه مدت زمان آن طولانی است و یا به طور مکرر بروز مینماید. این نوع بیماری علاوه بر آنکه عارضهای ناراحتکننده و زجرآور است، با ایجاد التهاب دستگاه تنفس، تب، سرفه و سایر عوارض مربوطه، موجب آزار و شکنجه در کودکان میشود و با بستری کردن و غیر فعال نمودن آنان به افت تحصیلی و عقب ماندن کودکان از درس و مدرسه میانجامد.
تغذیه نامناسب، آلودگی هوا، کمبود تحرک و فعالیت جسمی، از عوامل مهمی هستند که میتوانند موجب بروز، شدت و تکرر حمله این قبیل بیماریها شوند. متأسفانه برخی از این عوامل، غیرقابل پیشگیری هستند، مثلاً شلوغی شهرها و آلودگی هوای این قبیل جوامع و آلایندههای محیطی، امری است که از اختیار و توان شهروندان خارج است و یا گرفتاریهای فراوان زندگی و شلوغی شهرها، فرصت و امکانات کافی جهت ورزش و تحرک جسمی برای افراد فراهم نمیسازد، ولی حداقل در حیطههای مرتبط با سلامت و تقویت سیستم ایمنی که در اختیار ما است و میتوانیم بر آنها تسلط داشته باشیم، لازم است تلاش بیشتری در جهت پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامتی نماییم.
یکی از مهمترین این عوامل، تغذیه است. در اینجا باید فاکتورهای غذایی را که در حفظ و تقویت قدرت ایمنی موثرند به خوبی بشناسیم، بدین معنا که بدانیم تغذیه چگونه میتواند ما را از گزند بیماریهای مختلف عفونی، به خصوص عفونتهای تنفسی که در این فصل از سال شیوع بیشتری در بین افراد دارند، مصون نگاه دارد. در اینجا لازم به ذکر است که مسأله قدرت ایمنی، یک موضوع چند بعدی است و با عوامل مختلف در ارتباط میباشد که البته یکی از مهمترین آنها عامل تغذیهای است.
به طور کلی تغذیه کافی، متعادل و متنوع، عامل بسیار مهمی در حفظ مقاومت بدن و پیشگیری از بیماریها میباشد، ولی برخی از عوامل، تأثیر بیشتر و اختصاصیتری بر قدرت ایمنی شخص دارند، که از جمله آنها میتوان به فاکتورهای زیر اشاره نمود:
انرژی، پروتئین، ویتامینهای A و C، اسیدهای چرب امگا-3 و املاحی مانند روی و آهن.
انرژی
برای انجام تمام فعالیتهای خارجی و داخلی فرد، نیاز به انرژی میباشد. از جمله، جهت انجام اعمال سیستم ایمنی لازم است مقدار کافی انرژی از طریق غذا به بدن انسان برسد، برای بازسازی و فعالیت گلبولهای سفید و نیز آنتیبادیها که وظیفه دفاع از بدن را در برابر میکروبها بر عهده دارند هم نیاز به انرژی است.
منابع عمده انرژی عبارتند از: کربوهیدراتها (مواد قندی – نشاستهای) و چربیها.
پروتئینها
ترکیب اصلی و اساسی بدن انسان را بعد از آب، پروتئینها تشکیل میدهند. یکی از وظایف مهم پروتئین، حفظ سلامت انسان از طریق نقشی است که در تشکیل، بازسازی و فعالیت سلولهای ایمنی بر عهده دارد. ماده اصلی سازنده گلبولهای سفید و آنتیبادیها را پروتئین تشکیل میدهد، بنابراین کمبود این ماده مغذی میتواند سیستم ایمنی را ضعیف و غیر فعال کند و موجب بروز بیماریهای مختلف در انسان شود.
منابع غذایی پروتئینها به دو دسته حیوانی (شامل انواع گوشت قرمز، جگر، دل، قلوه، گوشت سفید مانند مرغ و ماهی، شیر و لبنیات و تخممرغ) و گیاهی (شامل حبوبات، مغز دانهها و غلات) تقسیم میشوند.
لازم به ذکر است که منابع حیوانی پروتئین، ارزش بیولوژیکی بالاتری نسبت به منابع گیاهی آن داشته و کاربرد بیشتری در حفظ سلامت انسان دارند، ولی نباید در مصرف منابع حیوانی پروتئین افراط کرد، زیرا به سلامت شخص لطمه میزنند. ویتامین Aیکی از اثرات مهم ویتامین A، تأثیر آن در عملکرد سیستم ایمنی است، ضمناً چون این ویتامین خاصیت آنتیاکسیدانی دارد، در پیشگیری از بسیاری بیماریها دارای نقش قابل توجهی است و کمبود آن موجب کاهش تعداد سلولهای ایمنی و نیز اختلال در غشاءهای مخاطی میگردد که مجرای تنفسی، گوارشی و سایر دستگاههای بدن را در برمیگیرد و موجب افزایش آمادگی شخص برای ابتلا به عفونتهای باکتریایی، ویروسی یا انگلی میشود. این اختلال در مجرای تنفسی شایعتر است. قابل توجه آنکه کمبود ویتامین A و عفونت رابطه علت و معلولی دارند، به این ترتیب که کمبود ویتامین A موجب بروز عفونت، به خصوص عفونتهای تنفسی و عفونت، موجب تخلیه ذخیره ویتامین A از کبد میشود و این سیکل معیوب آنقدر ادامه پیدا میکند که شخص را به ورطه نابودی میکشاند. عفونتهای تنفسی ناشی از کمبود ویتامین A در کودکان و سالمندان بسیار خطرناک میباشند و چنانچه به خوبی و سریعاً درمان نشوند، میتوانند مشکلات مهم و گاه غیرقابل جبرانی به بار آورند.
منابع ویتامین A به دو دسته منابع حیوانی (شامل جگر، کره و زرده تخممرغ) و منابع گیاهی (شامل سبزیهای دارای برگ سبز، سبزیهای زرد و نارنجی مانند هویج، گوجهفرنگی و میوههایی مانند طالبی، زردآلو، هلو و آلو) تقسیم میشوند.
ویتامین C
این ویتامین نیز مانند ویتامین A خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و در حفظ سلامت انسان بسیار موثر است. نقش ویتامین C در حفظ قدرت ایمنی از طریق تأثیر در فعالیت لکوسیتها، تولید اینترفرون (که وظیفه دفاع در برابر میکروبها و حفظ مقاومت بدن را به عهده دارد) و تأثیر در سلامت غشاءهای مخاطی به خصوص مخاط دستگاه تنفس میباشد و موجب عملکرد مناسب ریه و پیشگیری از عفونتهای تنفسی میشود.
منابع غذایی ویتامین C عمدتاً مواد گیاهی از قبیل سبزیهای دارای برگ سبز و سبزیهایی مانند گوجهفرنگی، فلفل فرنگی، فلفل دلمهای و نیز میوههایی مانند انواع مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، لیموترش، گریپفروت و نارنج)، توتفرنگی و کیوی میباشند.
کمبود ویتامین A و عفونت رابطه علت و معلولی دارند، به این ترتیب که کمبود
ویتامین A موجب بروز عفونت، به خصوص عفونتهای تنفسی و عفونت، موجب
تخلیه ذخیره ویتامین A از کبد میشود و این سیکل معیوب آنقدر ادامه پیدا میکند
که شخص را به ورطه نابودی میکشاند
توجه داشته باشیم که ویتامین C بسیار آسیبپذیر است و طی فرآیند آمادهسازی، طبخ و نگهداری، کاهش قابل توجه مییابد، بنابراین بهتر است منابع این ویتامین تا حد امکان به صورت خام میل شود. از پوست کندن، خرد کردن و قرار دادن منابع ویتامین C در حرارت محیط باید خودداری شود. به هنگام آمادهسازی و طبخ نیز لازم است توجه کافی مبذول گردد تا از اتلاف این ویتامین جلوگیری شود.
اسیدهای چرب امگا-3
این اسیدهای چرب که عمدتاً در ماهی و محصــولات دریایــی، همچنین در سبزیجات و برخی مغز دانهها وجود دارند، از عوامل بسیار مهم و موثر در حفظ سلامت و پیشــــگیــری از بســـیاری از بیماریهــای شایع میباشند. اثر مثبت و مفید اسیدهای چرب امگا-3 در پیشگیری از بروز بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای عفونی امری ثابت شده است، بنابراین باید سعی شود در برنامه غذایی خانواده به خصوص کودکان، از منابع این نوع اسیدهای چرب به مقدار بیشتری (در مقایسه با چربیهای حیوانی) استفاده گردد.
روی
روی از مواد معدنی مهم و تأثیرگذار در سلامت انسان به خصوص در حفظ قدرت ایمنی است. در کمبود روی، کاهش مقاومت بدن در برابر عفونتها مشاهده شده است، بنابراین برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریهای عفونی از جمله عفونتهای تنفسی، لازم است مقدار کافی روی از طریق غذا دریافت گردد.
منابع غنی روی شامل پروتئینهای حیوانی و پروتئینهای گیاهی میباشد.
آهن
این ماده معدنی یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در سلامت است و کمبود آن در اکثر جوامع، به خصوص کشورهای در حال پیشرفت، شایع است.
این عنصر در بسیاری از واکنشهای بیولوژیکی بدن شرکت فعال داشته، در فرآیند تنفس سلولی دخالت دارد و برای عملکرد سلولهای ایمنی، وجود آن ضروری میباشد.
از بهترین منابع غذایی این عنصر، میتوان به جگر، دل و قلوه، محصولات دریایی، گوشت قرمز کمچربی و ماکیان اشاره نمود. منابع گیاهی آهن را حبوبات، سبزیجات، مغز دانهها و میوههای خشک تشکیل میدهند.
جذب آهن گیاهی بازدهی خوبی ندارد و فقط حدود 5-2 درصد و حداکثر 10 درصد آن قابل جذب در دستگاه گوارش میباشد. برای افزایش جذب آهن موجود در منابع گیاهی، استفاده از منابع ویتامین C (از قبیل مرکبات) همراه با آهن گیاهی بسیار مفید است. همچنین وجود منابع حیوانی آهن (حتی به میزان کم) به همراه منابع گیاهی، جذب آن را افزایش میدهد.
کلام آخر آنکه با تغذیه صحیح، کافی و متنوع میتوانیم مقاومت بدنمان را در برابر عفونتها افزایش دهیم و از شر بیماریهای عفونی شایع در این فصل درامان بمانیم.
منبع: ماهنامه دنیای تغذیه - برلیانت بزرگمهر، محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی
بسیاری از والدین با شروع فصل بازگشایی مدارس، با مشکل تغذیه فرزند خویش در این دوران روبه رو میشوند، زیرا در این دوران، بچهها مدت زمان زیادی را در خارج از خانه میگذرانند؛ از این رو نظارت بر تغذیه کودکان بسیار دشوار است. به علاوه مواد غذایی مورد نیاز بدن کودک با توجه به افزایش فعالیتهای فیزیکی و ذهنی وی تغییر میکند.
یافتههای پژوهشگران نشان میدهد، بسیاری از مشکلات آموزشی نظیر عدم تمرکز حواس یا اختلالات یادگیری از تغذیه ناصحیح بچهها ناشی میشود و به همین دلیل، لزوم به کارگیری یک برنامه غذایی صحیح بیش از پیش نمایان میشود. آن چه در ادامه میآید مطلبی است که به مناسبت بازگشایی مدرسهها و در ارتباط با تغذیهی دانشآموزان فراهم شده است.
* یک تغذیه خوب با اولین وعده غذایی روز آغاز میشود. کودکان معمولاً به دلایل گوناگون از خوردن صبحانه امتناع میکنند. در اولین گام سعی کنید برنامه صبحانه را طوری تنظیم کنید که زمان کافی برای خوردن این وعده غذایی در اختیار داشته باشید. در ضمن، خوردن صبحانه به همراه سایر اعضای خانواده نیز کودک را به این امر تشویق میکند. به طور کلی یک دانش آموز برای شروع روز به مقداری کالری نیاز دارد که این مقدار کالری، میتواند از طریق نان، پنیر بدون چربی، گردو، غلات و شیر تأمین بشود. کودکان باید روزانه حداقل 2 لیوان شیر بخورند. اگر فرزند شما از خوردن شیر امتناع میکند، میتوانید از جایگزینهایی مثل فرنی و شیربرنج که حاوی شیر هستند، استفاده کنید. در مجموع به یاد داشته باشید که صبحانه در حدود 25 درصد از انرژی روزانه بدن را تأمین میکند.
* کودکانی که در نوبت بعد از ظهر به مدرسه میروند، معمولاً یکی از دو وعدهی غذایی صبحانه و ناهار را حذف میکنند. سعی کنید هیچ گاه یک وعده غذایی را حذف نکنید؛ زیرا احساس گرسنگی شدید، فرد را مجبور میکند که در نوبت غذایی بعدی بیش از اندازه غذا بخورد.
در رژیم غذایی دانش آموزان معمولاً مقادیر زیادی فرآوردههای غلات وجود دارد
اما اغلب این فرآوردهها شامل شیرینی، کیکهای صبحانه، غلات شیرین شده و
غلات تصفیه شدهی دیگر است که قند و چربی زیادی دارند و مصرف بی رویهی
آنها سبب اضافه وزن میشود
* گلوکز، عنصری مهم در تأمین انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیتهای ذهنی و فیزیکی است. این عنصر در عسل، نان و غلات به وفور یافت میشود.
* میان وعده را فراموش نکنید. کودکان علاقه عجیبی به خوردن تنقلات دارند. از سوی دیگر بسیاری از والدین نیز ترجیح میدهند به جای تهیه میانوعدههای غذایی سالم در منزل، با دادن پول به فرزندانشان، از زیر بار این مسئولیت شانه خالی کنند. اما مواد غذایی نظیر پفک، چیپس، بیسکویت و ... هیچ گاه نمیتوانند مواد مورد نیاز بدن را تأمین کنند. برعکس افزایش روزافزون کودکان مبتلا به چاقی، یکی از مهمترین عوارض مصرف این مواد است. به جای استفاده از این مواد از تکههای میوه، خشکبار و ... به عنوان میان وعده استفاده کنید.
* اگر ناچار هستید به عنوان میان وعده یا ناهار از ساندویچ سوسیس و کالباس استفاده کنید، سعی کنید بیشتر حجم ساندویچ را با سبزیجاتی مثل کاهو و گوجه فرنگی پُر کنید و به جای استفاده از سس مایونز چرب، از سسهای خانگی متشکل از ماست و روغن زیتون استفاده کنید.
* با توجه به تغییر ساعت کاری مدارس، امروزه بیشتر کودکان مجبورند در مدرسه ناهار بخورند. این امر سبب رواج استفاده از غذاهای فوری در میان کودکان شده است که با شیوع دیابت، فشار خون بالا و سکته در سنین بزرگسالی ارتباط تنگاتنگ دارد. این وعده غذایی حتماً باید شامل برنج، حبوبات و سبزیجات باشد.
در ضمن مصرف کلسیم را فراموش نکنید. کودکان بین 6 تا 12 سال باید روزانه 3 بار مواد لبنی مصرف کنند. مصرف مواد حاوی کلسیم به خصوص برای دختربچهها از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا کمبود کلسیم در سنین بزرگسالی به بروز پوکی استخوان منجر میشود.
* فسفر میتواند نقش اساسی در حفظ سلامت و درمان ضعف فکری داشته باشد؛ از این رو برای عملکرد مغز کودک به خصوص در هنگام درس خواندن میتوانید از خشکبار، مغز بادام، پنیر، شیر و زرده تخم مرغ استفاده کنید.
* پتاسیم باعث بهبود عملکرد مغز و تقویت ماهیچهها میشود. پتاسیم معمولاً در همه مواد غذایی به خصوص موز، مرکبات و حبوبات یافت میشود.دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: در رژیم غذایی دانش آموزان معمولاً مقادیر زیادی فرآوردههای غلات وجود دارد اما اغلب این فرآوردهها شامل شیرینی، کیکهای صبحانه، غلات شیرین شده و غلات تصفیه شدهی دیگر است که قند و چربی زیادی دارند و مصرف بی رویهی آنها سبب اضافه وزن میشود.
بنابراین گزارش، والدین باید دقت کنند تا غلات کامل را در اختیار کودکان و نوجوانان خود قرار دهند زیرا نسبت به غلات تصفیه شده، فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارند و نان سنگک و ماکارونی سبوس دار نمونههای محصولات تهیه شده از غلات کامل هستند.
کودکانی که در نوبت بعد از ظهر به مدرسه میروند، معمولاً یکی از دو وعدهی
غذایی صبحانه و ناهار را حذف میکنند. سعی کنید هیچ گاه یک وعده غذایی را
حذف نکنید؛ زیرا احساس گرسنگی شدید، فرد را مجبور میکند که در نوبت
غذایی بعدی بیش از اندازه غذا بخورد
این گزارش میافزاید: لبنیات نیز منابع بسیار خوب کلسیم هستند که در محکم سازی استخوانها به ویژه در دوران رشد اهمیت بسیار زیادی دارند، به همین دلیل باید توجه خاصی به این دسته مواد در رژیم غذایی روزانه کودکان و نوجوانان شود. گفتنی است، از آنجا که میزان چربیهای اشباع در محصولات لبنی بالا است توصیه میشود از محصولات لبنی پرچرب استفاده نشود. شیر، ماست و انواع پنیر به همراه نان از میان وعدههای مناسب برای دانشآموزان هستند.
بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه، مغزها نیز میان وعدههای مناسبی هستند و در عین حال از کالری قابل توجهی برخورداند و در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق باید در مصرف مغزها احتیاط کرد. بهتر است از مغزهای شور استفاده نشود. منبع:تبیان