سالروز تولد دخت نبی اکرم حضرت فاطمه زهرا (س) ، روز مادر و روز زن را خدمت همه بانوان بزرگوارتبریک عرض میکنیم
دانشمند مسلمان مصری دکتر عبد الباسط محمد توانست با ساختن قطره ی چشم برای درمان آب مروارید با الهام گرفتن از سوره یوسف به دو مجوز اختراع بین المللی یکی از آمریکا و دیگری از اروپا دست یابد.
دانشمند مسلمان مصری دکتر عبد الباسط محمد سید پژوهشگر مرکز ملی تحقیقات وابسته به وزارت پژوهش علمی و فناوری مصر یک روز صبح هنگامی که در حال تلاوت سوره ی یوسف علیه السلام بود آن قصه ی عجیب وی را به تأمل واداشت و شروع به تدبر در آیات قرآن کریم کرد که داستان توطئه ی برادران یوسف علیه السلام و سرنوشت پدر آن حضرت را بیان میکرد و اینکه چگونه چشمان حضرت یعقوب کور شد و دچار آب مروارید گردید و سپس چگونه خداوند متعال به واسطه ی پیراهن یوسف(ع) آن حضرت را شفا داد .
دکتر عبدالباسط با خود می اندیشید که پیراهن یوسف علیه السلام چه می تواند داشته باشد که باعث شفای چشمان پدرش شد؟ وی ایمان داشت که داستان یوسف معجزه ایست که خداوند متعال به وسیله ی یکی از پیامبران خود آن را به اجرا گذاشته است. ولی دکتر معتقد بود که در کنار محتوای روحی داستان ، محتوای مادی دیگری نیز دارد که از طریق تحقیق و مطالعه می توان به آن دست یافت تا دلیلی باشد بر راستگویی قرآن کریم. وی همچنان در حال تحقیق و جستجو بود تا اینکه با یاری خداوند به رابطه ی بین غم و غصه و دچار شدن به آب مروارید پی برد. چرا که غم و غصه باعث افزایش هرمون ادرینالین می شود که این ماده، ماده ای ضد هرمون انسولین به شمار می رود. بنابراین اندوه و یا شادی شدید باعث افزایش مستمر هرمون ادرینالین می شود که به نوبه ی خود باعث افزایش قندخون می گردد که این یکی از دلایل تار و کدر شدن دید چشم می باشد. و این بر هم زمان بودن گریه و اندوه می باشد که نخستین بارقه ی امید در سوره ی یوسف برای وی زده می شود آنجا که خداوند در مورد حضرت یعقوب علیه السلام می فرماید : ? وتولى عنهم وقال یا أسفی على یوسف وابیضّت عیناه من الحزن فهو کظیم ? (یوسف 84) حضرت یوسف علیه السلام با وحی پروردگار از برادرانش خواست که پیراهنش را برای پدرش ببرند ? اذهبوا بقمیصی هذا فألقوه على وجه أبی یأت بصیرا وأتونی بأهلکم أجمعین? (یوسف 93)
خداوند متعال می فرماید : ? ولما فصلت العیر قال أبوهم إنی لأجد ریح یوسف لولا أن تفندون، قالوا تالله إنک لفی ضلالک القدیم، فلما أن جاء البشیر ألقاه على وجهه فارتد بصیرا قال ألم أقل لکم إنی أعلم من الله ما لا تعلمون?(یوسف 96)
آغاز پژوهش از اینجا بود که چه چیزی در حضرت یوسف علیه السلام بود که باعث شفا شده است ؟
بعد از فکر و تأمل دکتر عبد الباسط به جوابی جز عرق (بدن) نرسید؛ بنابراین شروع به جستجو در مورد عناصر عرق کرد و لنزهای خارج شده از چشم را در عرق فرو می برد که باعث شفافیت تدریجی این لنزهای کدر شده می گردید.
و سؤال دوم این بود که :
آیا تمام عناصر و اجزای عرق فعال و تأثیر گذار می باشند؟
بدین وسیله و با یکی از این عناصر در نهایت دکتر عبدالباسط توانست ترکیبی از "پولین جوالدین" بسازد و آن را روی 250 داوطلب آزمایش کندکه در بیش از 90% از موارد آب مروارید و سفیدی چشم از بین رفت و این افراد بینایی خود را باز یافتند. و از طریق آزمایش ثابت شد که استفاده از این قطره 2 بار در روز به مدت 2 هفته باعث از بین رفتن آب مروارید چشم و بهبود بینایی می گردد.
دکتر عبد الباسط می گوید که با شرکتی که قرار است این دارو را تولید و توزیع کند شرط کرده است که هنگام ارائه ی آن به مردم به این مسأله اشاره کند که آن یک داروی قرآنی است تا مردم به راستگویی این کتاب بزرگ و تأثیر آن در خوشبختی دنیوی و أخروی مردم پی ببرند.
دکتر عبدالباسط اضافه می کند که : با استفاده از تجربیات علمی خود عظمت و بزرگی قرآن را احساس می کنم و آنگونه است که خداوند فرموده : ? وننزل من القرآن ما هو شفاء ورحمة للمؤمنین
عید نوروز و اسلام
عید نوروز و اسلام
سخن تازه از نوروز گفتن سخت و دشوار است ، نوروز یک جشن ملی است ، جشن ملی را همه می شناسند که چیست ، این عید باستانی هر ساله بر پا می می شود و هر ساله از آن سخن می گویند ، عده ای آن را طرد می کنند و عده دیگر آن را پاس می دارند ، در وصف نوروز بسیار سخن گفته اند وبسیار شنیده اند . پس پرداختن به آن نیازی نیست ، چرا ، ولی هست ،چون نوروز را همه ساله تجربه می کنیم .پس سخن از نوروز را باز هم بشنوید ، عقل و دانش تکرار را نمی پسندند ولی احساس آدمی که از شوق و طراوت خستگی ندارد آن را دوست دارد . جامعه امروزی ما به شوق و طراوت نیاز مند است .جامعه با شوق ، سرور و طراوت به وجد می آید و نیرومند می گردد عید نوروز باستانی سالیان سال است که بر همه جشن ها برتری دارد و فخر می فروشد . نوروز روز شادمانی زمین برای آدمیان است که صاحب احساسند برای کسانی که با پند گرفتن از آن خود را اصلاح می نمایند تا جامعه اصلاح گردد اگر خوب هستند خوبتر شوند .اگر از مرز انسانیت خارج شده اند خود را به انسانیت کامل که الگوی آن همه پیامبران و ائمه اطهار هستند برسانند . عید نوروز، عید باستانی ،عید نیاکان و گذشتگان ما می باشد که برای ما به میراث گذاشته شده تا ما هر ساله با گرامیداشت آن از خود ، ارزیابی داشته باشیم ، خوبی ها را توسعه دهیم و بدی ها رااز خود دور کنیم ،بر ماست آن را پاس بداریم چون حفظ آداب و رسوم از تاکیدات بزرگان دین ما می باشد . امام علی (ع) در نامه 53 به مالک اشتر می فرمایند ” آنچه بر تو لازم است آن که حکومت های دادگستر ، سنت های با ارزش گذشتگان ، روش های پسندیده رفتگان و آثار پیامبر اسلام (ص) و واجباتی که در کتاب خداست را همواره بیاد آوری و….. (1) یا در حکمت 401 می فرمایند : ” هماهنگی در اخلاق و رسوم مردم ، ایمن ماندن از دشمنی و کینه های آنان است ” (2) پس یادآوری و گرامیداشت آداب رسوم پسندیده نیاکان ما امری نیکوو مورد تائید است .
درسالهای اخیر خیلی ازافراد که افکار رادیکالی داشته اند در صدد بودند که این عید نوروز را به بهانه اینکه در اسلام وجود نداشته آن را کمرنگ نمایند ولی ریشه دار بودن این عید باستانی در تاریخ ما و وجود آداب و رسومی که ریشه در فطرت ما دارد ،به هدف خود نائل نگردیده اند.ضمن اینکه انتخاب روز عید نوروز و تقارن آن با شروع فصل بهار نشـات گرفته از ذوق وسلیقه ایرانیان می باشد تا بتوانند فرهنگ چند هزارساله خود را به دنیا مغرفی کنند .جالب است خاطره ای از مرحوم مهندس ایرج حسابی از بر پایی عید نوروز در خارج از کشور آورده شود.
“در زمان تدریس در دانشگاه پرینستون دکتر حسابی تصمیم می گیرند سفره ی هفت سینی برای انیشتین و جمعی از بزرگترین دانشمندان دنیا از جمله “بور”، “فرمی”، “شوریندگر” و “دیراگ” و دیگر استادان دانشگاه بچینند و ایشان را برای سال نو دعوت کنند. آقای دکتر خودشان کارتهای دعوت را طراحی می کنند و حاشیه ی آن را با گل های نیلوفر که زیر ستون های تخت جمشید هست تزئین می کنند و منشا و مفهوم این گلها را هم توضیح می دهند. چون می دانستند وقتی ریشه مشخص شود برای طرف مقابل دلدادگی ایجاد می کند. دکتر می گفت: ” برای همه کارت دعوت فرستادم و چون می دانستم انیشتین بدون ویالونش جایی نمی رود تاکید کردم که سازش را هم با خود بیاورد. همه سر وقت آمدند اما انیشتین 20دقیقه دیرتر آمد و گفت چون خواهرم را خیلی دوست دارم خواستم او هم جشن سال نو ایرانیان را ببیند. من فورا یک شمع به شمع های روشن اضافه کردم و برای انیشتین توضیح دادم که ما در آغاز سال نو به تعداد اعضای خانواده شمع روشن می کنیم و این شمع را هم برای خواهر شما اضافه کردم. به هر حال بعد از یک سری صحبت های عمومی انیشتین از من خواست که با دمیدن و خاموش کردن شمع ها جشن را شروع کنم. من در پاسخ او گفتم : ایرانی ها در طول تمدن 10هزار ساله شان حرمت نور و روشنایی را نگه داشته اند و از آن پاسداری کرده اند. برای ما ایرانی ها شمع نماد زندگیست و ما معتقدیم که زندگی در دست خداست و تنها او می تواند این شعله را خاموش کند یا روشن نگه دارد.”
آقای دکتر می خواست اتصال به این تمدن را حفظ کند و می گفت بعدها انیشتین به من گفت: ” وقتی برمی گشتیم به خواهرم گفتم حالا می فهمم معنی یک تمدن 10هزارساله چیست. ما برای کریسمس به جنگل می رویم درخت قطع می کنیم و بعد با گلهای مصنوعی آن را زینت می دهیم اما وقتی از جشن سال نو ایرانی ها برمی گردیم همه درختها سبزند و در کنار خیابان گل و سبزه روییده است.”
بالاخره آقای دکتر جشن نوروز را با خواندن دعای تحویل سال آغاز می کنند و بعد این دعا را تحلیل و تفسیر می کنند. به گفته ی ایشان همه در آن جلسه از معانی این دعا و معانی ارزشمندی که در تعالیم مذهبی ماست شگفت زده شده بودند. بعد با شیرینی های محلی از مهمانان پذیرایی می کنند و کوک ویلون انیشتین را عوض می کنند و یک آهنگ ایرانی می نوازند. همه از این آوا متعجب می شوند و از آقای دکتر توضیح می خواهند. ایشان می گویند موسیقی ایرانی یک فلسفه، یک طرز تفکر و بیان امید و آرزوست. انیشتین از آقای دکتر می خواهند که قطعه ی دیگری بنوازند. پس از پایان این قطعه که عمدأ بلندتر انتخاب شده بود انیشتین که چشمهایش را بسته بود چشم هایش را باز کرد و گفت” دقیقا من هم همین را برداشت کردم و بعد بلند شد تا سفره هفت سین را ببیند.
آقای دکتر تمام وسایل آزمایشگاه فیزیک را که نام آنها با “س” شروع می شد توی سفره چیده بود و یک تکه چمن هم از باغبان دانشگاه پرینستون گرفته بود. بعد توضیح می دهد که این در واقع هفت چین یعنی 7 انتخاب بوده است. تنها سبزه با “س” شروع می شود به نشانه ی رویش. ماهی با “م” به نشانه ی جنبش، آینه با “آ” به نشانه ی یکرنگی، شمع با “ش” به نشانه ی فروغ زندگی و … همه متعجب می شوند و انیشتین می گوید آداب و سنن شما چه چیزهایی را از دوستی، احترام و حقوق بشر و حفظ محیط زیست به شما یاد می دهد. آن هم در زمانی که دنیا هنوز این حرفها را نمی زد و نخبگانی مثل انیشتین، بور، فرمی و دیراک این مفاهیم عمیق را درک می کردند. بعد یک کاسه آب روی میز گذاشته بودند و یک نارنج داخل آب قرار داده بودند. آقای دکتر برای مهمانان توضیح می دهند که این کاسه 10هزارسال قدمت دارد. آب نشانه ی فضاست و نارنج نشانه ی کره ی زمین است و این بیانگر تعلیق کره زمین در فضاست. انیشتین رنگش می پرد عقب عقب می رود و روی صندلی می افتد و حالش بد می شود. از او می پرسند که چه اتفاقی افتاده؟ می گوید : “ما در مملکت خودمان 200 سال پیش دانشمندی داشتیم که وقتی این حرف را زد کلیسا او را به مرگ محکوم کرد اما شما از 10هزار سال پیش این مطلب را به زیبایی به فرزندانتان آموزش می دهید. علم شما کجا و علم ما کجا؟!”
خیلی جالب است که آدم به بهانه ی نوروز، فرهنگ و اعتبار ملی خودش را به جهانیان معرفی کند. “(3)
نوروزو اسلام:
بدون شک ،عید باستانی ایرانیان از آداب و رسومی بر خوردار است که با آموزه های اسلامی ما سازگار می باشد از این رو قابل ستایش و حفظ این رسوم بر همه افراد مورد تاکید می باشد . این عید گرچه در اسلام به این نام شناخته شده نیست ولی رسم و رسومی که در آن وجود دارد با توصیه های قرآن و روایات منطبق است، ودر همه ازمنه و امکنه جاری و ساری می باشد که به برخی از آن می پردازیم
1- نظافت و پاکیزگی
یکی از رسوم عید نوروز باستانی نظافت و بهداشت می باشد که هر ساله ایرانیان و هرکه به این عید پایبند است از چند روز مانده به عید نسبت به خانه تکانی و نظافت منزل و….. اقدام می نمایند .در اسلام برای نظافت و بهداشت فردی و اجتماعی اهمیت قائل شده و تاکید گردیده که متدینان به دین الهی از هر پلیدی پاک واز هر آلودگی طاهر باشند زیرا رسول اکرم (ص) نظافت را همانند تقوا وظیفه همگانی و همیشگی و همه جانبه می دانست (4)و پیامبر بزرگ اسلام (ص) می فرمایند : ” اسلام پاکیزه است ، پس خود را پاکیزه کنید ، چرا که جز پاکیزه به بهشت وارد نشود (5)یا می فرمایند ” پشت در خانه خاکروبه جمع نکنید که آن ، جای شیاطین (آلودگی)است ” (6) علی (ع) می فرمایند : ” خانه هایتان را از تارهای عنکبوت پاکیزه نگه دارید ، چرا که مایع فقر است ” (7)
2- آراستگی ظاهر و آرایش
یکی دیگر از آداب و رسوم عید نوروز ایرانیان آراستگی ظاهر می باشد ، ایرانیان چند روز مانده به عید نوروزنسبت به تهیه لباس نو اقدام وبا رفتن به آرایشگاه و حمام ،خود را برای سال جدید آماده می نمایند .زینت و آراستگی متناسب با شئون اسلامی از مواردی می باشد که در اسلام مورد تاکید واقع گردیده است .
رسول خدا (ص) ” آراسته بودن (ونظافت ) را دوست می داشت و ژولیده بودن را نمی پسندید ” (8) و امام جعفر (ع) می فرمایند : ” بپوش و آراسته باش ، زیرا خدا زیباست و زیبایی را چنانچه از حلال باشد دوست دارد ” ونیز از آن گرامی در باره تفسیر آیه { خذوا زینتکم عند کل مسجد } پرسیده شد . آن حضرت فرمود :” مراد از زینت در این آیه شانه زدن هنگام نماز و اجب و مستحب است “(9) پیامبر اسلام خود را افزون بر آنکه برای خانواده اش می آراست برای اصحابش نیز می آراست و می فرمود : خدا دوست دارد که هر که هرگاه بنده اش نزد برادرانش می رود خود را آماده و آراسته کند “(10)
3- تفریح وسرگرمی
یکی از آداب و رسوم ایرانیان در ایام عید باستانی نوروز، مسافرت رفتن و تفریح نمودن می باشد که برخی شهرهای زیارتی را انتخاب و برخی دیگر به شهرهای ساحلی و …می روند و سعی می کنند با مسافرت و تفریح یک آرامش و طراوت روحی پیدا کنند در اسلام به تفریحات سالم تاکید شده است . رسول اکرم (ص) می فرمایند : ” به سرگرمی و بازی بپردازید ، زیرا دوست ندارم سختگیری و خشونت در دینتان مشاهده شود ” (11)از امام صادق (ع) می فرمایند : در حکمت آل داود آمده که برای مسلمان خردمند سزاوار است که جز میان سه کارنگردد : ترمیم زندگی ، توشه یابی برای آخرت و لذتی در غیر حرام ” (12)واز امام علی (ع) آمده که فرمایند : ” اوقات سرور و شادمانی فرصت مناسبی برای طراوت روح و جان است ” (13)
4- دید وبازدی از اقوام و بزرگان فامیل
از دیگر آداب و رسوم ایرانیان در عید باستانی نوروز ، دید وبازدید از اقوام و بزرگترها می باشد ، در نوروزهر ساله کوچکترها به دیدن بزرگ ترها می روند و این زمینه ای می باشد تا افراد کدورت ها و دلخوریها را کنار گذاشته وسال جدید خود را با قلبی آکنده از محبت و مهربانی آغاز نمایند . در اسلام پیوند با خویشاوندان و صله رحم تاکیدزیادی شده است ” پیوند با خویشاوندان ونیکی به آنان به ویژه پدر و مادر ، از راه های مهم رشد و تعالی (در همه زمینه ها ) و تقرب به خدای سبحان است . که پس از ایمان به خدااز با فضیلت ترین اعمال دینی به شمار می آید و اجرو پاداش مادی و معنوی فراوانی دارد .این پیوند چنان مهم است که به اجماع عالمان شیعه بر پایه ادله سه گانه کتاب ، سنت و عقل از واجبات مهم دینی شمرده شده است ، قطع ارتباط با خویشاوندان هم نوعی پیمان شکنی با خدای سبحان به شمار می آید و آن چنان نزد خدا منفور است که از مصاحب و همراهی با قاطع رحم (کسی که ارتباط با خویشاوندان را قطع کند ) نهی شده است و خدای سبحان درسه جای قرآن اورا لعن و نفرین کرده است ” (14)
در قرآن بیش از 15 آیه در 11سوره از حقوق ارحام و خویشان سخن گفته شده است خداوند می فرماید : ” وءات ذاالقربی حقه و المسکین و…حقوق خویشاوندان را ادا کن ونیز….” (15) یکی ازانجام حقوق خویشاوندان ، رفتن به دیدار اقوام و بزرگان فامیل می باشد در آیه 180بقره و آیه 8 نسا ء در مورد حقوق ارحام و خویشان به مسلمانان امر می کند پس از مرگ ،کسی که دارای متاع دنیا ست بخشی را به خویشان اختصاص دهید .پس به مراتب در زنده بودن این کار ثواب بیشترو والاتری خواهد داشت . اگر ما مسلمانان به قرآن عمل می کردیم وحقوق ارحام خود را انجام می دادیم در جامعه دیکر هیچ فقیری پیدا نمی شد .همین ایام عید که رسم است به فقراء کمک شود و به آنها سر زده می شود در جامعه شاهد یک الفت و مهربانی بیشتر وتا حدودی تبعیض کمتری نمایان است .
5- نیکی و رسیدگی به فقرا و ایتام
ازویژگی خوب عید نوروزرسیدگی به فقراء و ایتام می باشد ایرانیان هر سال قبل از نوروز مستقیم یا غیر مستقیم (از طریق خیریه ها ) کمک های نقدی یا غیر نقدی خود را به فقراء و مستمندین و ایتام تقدیم می دارند این رسم که در اسلام یک سنت حسنه است در قرآن و روایات بسیار بر آن تاکید شده است .در قرآن بیش از 50 آیه در مورد نیکی به فقراو یتیمان بیان شده بعنوان نمونه خداوند می فرمایند ” ….وبالوالدین احسانا و ذی القربی والیتیمی والمساکین ...به پدر ومادر نیکی کنید و نسبت به نزدیکان و یتیمان و بینوایان نیک رفتار باشید …” (16)
با بررسی آیات و روایات نتیجه می گیریم که عید نوروز نه تنها مغایرتی با دین مبین اسلام ندارد بلکه در راستای کتاب خدا و سنت پیامبر اسلام می باشد . چیزها که در زندگی اچتماعی ودر فرهنگ ما وجود دارد شاید بطور واضع در قرآن و روایات نیامده باشد ولی خوب و پسندیده است ،باید عقل خود را بکار بندیم، خوب بودن و بد بودن آن را مورد پژوهش قرار دهیم .همانطور که خداوند به مومنین در بیش از بیست آیه در18 سوره قرآن اشاره داشته که در امور زندگی و کارها ،عقل خود را بکار بندید .
منبع:
1- نهج البلاغه – ترجمه استاد دشتی – ص 591
2- همان – حکمت – ص 727
3- وب سایت فایض کویر – دهم اسفند 1392
4- مفاتیح الحیاة – آیت الله جوادی آملی – ص 113
5- همان
6- همان
7- قرب الاسناد – ص 51
8- مکارم الاخلاق ص 33
9- مفاتیح الحیاة – آیت الله جوادی آملی – ص 165
10- همان-ص 166
11- جامع الصغیر ، ج1 ، ص 239
12- الکافی ج5 ص87
13- غررالحکم ص 319
14- مفاتیح الحیاة – آیة الله جوادی آملی- ص 209و210
15- سوره اسراءآیه 26
16- سوره بقره آیه83
طلاعیه اولین آزمون استخدامی مشترک فراگیر دستگاه های اجرایی کشور برای استخدام پیمانی در سال 1394
بدین وسیله به اطلاع کلیه متقاضیان استخدام در دستگاه های اجرایی کشور می رساند، وزارت امور اقتصادی و دارایی، دیوان عدالت اداری، سازمان امور مالیاتی کشور، سازمان پزشکی قانونی کشور، سازمان ثبت احوال کشور، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان سنجش آموزش کشور، سازمان ملی بهره وری ایران، سازمان هواپیمایی کشوری، مرکز اورژانس تهران، استانداری خراسان شمالی و برخی از دستگاه های اجرایی استان، سازمان علمی تحقیقاتی وابسته به نهاد ریاست جمهوری، نیروی انسانی مورد نیاز خود را طبق مفاد قانون مدیریت خدمات کشوری و در چارچوب دستورالعمل نحوه برگزاری امتحان عمومی و تخصصی برای بکارگیری افراد واجد شرایط در دستگاه های اجرایی موضوع بخشنامه شماره 9757/93/200 مورخ 19/7/1393 و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور (تبدیل وضع مربیان حق التدریس موضوع مصوبه شماره 122218/ت50947هـ مورخ 17/10/1393 هیئت محترم وزیران)، از محل مجوزهای استخدامی مأخوذه، از طریق برگزاری آزمون مشترک فراگیر به صورت کتبی توسط سازمان سنجش آموزش کشور (به عنوان موسسه مجری) و با نظارت سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در سال 1394 و طی مراحل گزینش بصورت پیمانی تأمین خواهند نمود.
یزد یکی از شهرهای برترین ایران ( تصویری)
یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از شهر ونیز ایتالیاست. همین دو ویژگی کافی است تا ایرانیان بدانند کشوری به وسعت تاریخ جهان دارند و شهری کویری که می توانند خشت به خشت، ریگ به ریگ و لحظه به لحظه تاریخ آن را به رخ جهانیان بکشند.
دومین شهر تاریخی جهان “برترین” جاذبه های گردشگری، تاریخی و میراث فرهنگی زیادی دارد که هر کدام از آنها می تواند به تنهایی جاذبه ای منحصر به فرد برای بازدید گردشگران و دوستداران میراث فرهنگی و تاریخ ایران و جهان باشد. این شهر به شهر بادگیرها معروف است. به دارالعباده، شهر دوچرخهها، شهر شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب.
تاریخ نویسان معتقدند که قدمت یزد به پیش از اسلام می رسد. عده ای هم می گویند که شاید شهر تاریخی یزد را باید در نقطه دیگری غیر از مکان کنونی آن جستجو کرد. اما با این حال قدمت بسیاری از آثار تاریخی کشف شده در شهر یزد به قرن پنجم هجری باز می گردد. در عین حال کشف بناهای دیگری متعلق به قرن های دوم و سوم هجری، تردیدها را در تخمین قدمت شهر یزد بیشتر می کند. در هر صورت تاریخ سکونت انسان در این خطه از هزاره سوم پیش از میلاد فراتر رفته است، به طوری که در عهد پیشدادیان طایفه های در حال کوچ از بلخ به پارس، این سرزمین را یزدان نامیدند و از آن زمان به بعد یزد محل عبادت شد.
یزد را از آن جهت امن ترین شهر می دانند که جنگ و بلایای طبیعی تاکنون نتوانسته به آن صدمه ای وارد کند. به همین دلیل است که تاریخ نویسان از آن به عنوان امن ترین شهر ایران یاد کرده اند. مارکوپولو جهانگرد ایتالیایی نیز درباره یزد می گوید که تجار جاده ابریشم این شهر را به لحاظ امنیت مالی و جانی آن دوست دارند.
گسترده ترین بافت تاریخی ایران
بافت تاریخی شهر یزد با مساحتی در حدود 800 هکتار را می توان گسترده ترین و اصولی ترین بافت تاریخ ایران دانست که تجربه های متفاوتی در زمینه مداخله متولیان امر در شبکه معابر را در خود جای داده است. بافت تاریخی یزد به عنوان دومین بافت خشتی دنیا و دست نخورده ترین بافت تاریخی کشور به شماره 15000 در فهرست ملی ثبت شده است.
نارین قلعه، قدیمیترین بنای خشتی جهان
قدیمی ترین بنای ساخته شده از خشت در دنیا نارین قلعه یا کهندژ نام دارد که در شهر باستانی میبد بر فراز تپه ای بلند بنا شده و بر تمامی شهر میبد و پیرامون آن دید دارد. تاکنون کشوری ادعا نکرده است که بنایی قدیمی تر از کهندژ دارد.
کهندژ نام دژهای کهنی است که در آغاز پیدایش شهرها بنا شده اند. این دژها در دوره پیش از اسلام و بیشتر در دوران ماد، هخامنشی و اشکانی ساخته شده و بناهایی تک و پر تراکم بودند که بر فراز تپههای طبیعی یا مصنوعی میساختند.
طولانی ترین قنات ایران
طولانی ترین قنات ایران به نام “قنات زارچ” با طول صد کیلومتر در استان یزد قرار دارد. این قنات یکی از کهن ترین قنات های ایران به شمار می آید که سابقه ای بیش از سه هزار سال دارد. طول کوره قنات زارچ بیش از 71 کیلومتر بوده و تعداد چاه های آن دو هزار و 115 حلقه شمارش شده است.
مسن ترین درخت جهان
سرو چهار هزار ساله ابرکوه را می توان مسن ترین موجود زنده جهان نامید. هر چند که گفته می شود در کشور سوئد نیز درحتی وجود دارد که از سرو ابرکوه قدیمی تر است اما اکنون از درخت پیر سوئد تنها ریشه های آن باقی مانده در حالی که سرو کهنسال شهرستان ابرکوه با 25 متر ارتفاع 18 متر محیط و 5.11 متر اندازه دور تنه در قلب ایران زنده و سبز است و آرام آرام زندگی می کند.
بلندترین بادگیر جهان
بلندترین و منحصر بفرد ترین بادگیرهای جهان را تنها می توان در استان یزد پیدا کرد. بادگیر باغ دولت آباد یزد در شمار زیباترین بادگیرهای دوره زندیه و قاجاریه با قدمتی 270 ساله به عنوان بلندترین بادگیر جهان به حساب می آید. این بادگیر که نمونه ای از معماری دوره زندیه را داراست در سال 1160 هـ.ق توسط محمدتقی خان یزدی مشهور به خان بزرگ سرسلسله خوانین یزد ساخته شد.
این بادگیر ارتفاعی به طول 33 متر و 80 سانتی متر دارد و از خصوصیات بارزش هشت ضلعی بودن آن است که باعث می شود باد در هر جهت به راحتی و به سرعت به قسمت زیرین آن هدایت شود و پس از برخورد به سطح آب حوضچه زیر بادگیر، هوای خنکی در داخل آن ایجاد کند.
در کنار این بادگیر باغی شامل سه عمارت هشتی و سردر و تالار آینه نیز موجود است که بهشت آیین خوانده می شود و دارای نقوش اسلیمی است. این باغ مدتها محل اقامت کریم خان زند در یزد بود و از نظر طراحی در شمار زیباترین باغ های دوره زندیه و قاجاریه محسوب می شود.
قدیمی ترین میدان ساعت شهری در ایران
قدیمی ترین ساعت شهری ایران در میدان وقت الساعت یزد نصب شده است. این ساعت آفتابی به استناد کتاب جامع مفیدی نخستین ساعت شهری است که فردی به نام ابوبکر ساعت ساز یزدی آن را در سال 725 هجری قمری در مدرسه رکنیه در جوار مسجد جامع یزد نصب کرد. این مکان بعدها به نام میدان وقت الساعت شهرت یافت.
قدیمی ترین نخل چوبی ایران
نخل چوبی میدان امیر چخماق به عنوان قدیمی ترین نخل چوبی ایران با 450 سال عمر متعلق به عصر صفوی و به نخل حیدری ها معروف است. بلندی این نخل 8.5 متر و اضلاع آن نیز 8.5 در 8.5 متر است.
این نخل مجموعه مشبکی از چوبهای تراشیده شده با گره چینی ها و تیرهای بزرگ است که تقریبا به شکل درخت سرو (نماد آزادگی) ساخته شده است. اما بزرگترین نخل ایران نیز با همین ویژگی ها در شهرستان زارچ قرار دارد.
یزدی ها رسم دارند که در ایام سوگواری امام حسین(ع) مراسم نخل گردانی اجرا کنند. این نخل توسط 150 نفر در میان مردم گردانده می شود تا مراسم ویژه آن نمادی باشد برای آزادگی و مظلومیت امام سوم شیعیان.
قدیمی ترین مسجد ایران
ساخت مسجد جامع فهرج واقع در 30 کیلومتری شهر یزد، به نیمه اول قرن اول هجری برمی گردد. این مسجد، تنها مسجد جهان اسلام است که ساختمان آن از ابتدا تاکنون هیچ تغییری نکرده است. اگرچه در میان باستان شناسان اختلاف نظر وجود دارد اما ظاهرا مسجد جامع فهرج قدیمی ترین مسجد ایران است. مسجد جامع فهرج کماکان زنده و پویا بوده و در آن نماز جماعت برپا می کنند.
بلندترین مناره های جهان
مسجد جامع کبیر یزد یکی از شاهکارهای معماری و تاریخی جهان به شمار می رود و به جرات می توان گفت دارای بلندترین مناره های جهان است. بنای این مسجد با عظمت قرنهاست که از فراسوی تاریخ تمدن این سرزمین می درخشد به نحوی که در کتب تاریخی یزد آمده است:”مسجد را بر جای آتشگاه ساسانی ساخته اند و سنگ بنای آن توسط علاء الدوله گرشاسب نهاده شده است”. مسجد جامع قدیم در قرن ششم هجری قمری و به دستور گرشاسب از نوادگان “علاء الدوله کالنجار” ساخته شد و بنای اصلی مسجد کنونی از آثار “سید رکن الدین محمد قاضی” است.
دو مناره مسجد که ارتفاع تقریبی آن از کف تا نوک به بیش از 52 متر می رسد، دارای قطری در حدود هشت متر است که در دوره صفوی به بنا افزوده شده اما در سال 1313 هجری شمسی فرو ریخت و دوباره تجدید بنا شد. بلندای این مناره ها و اینکه کاشی کاری منحصر به فردی حتی در اوج مناره ها انجام شده، تعجب همگان را بر می انگیزد زیرا این مناره ها هرچه به سمت بالا رفته باریکتر شده و تنها یکی از آنها دارای پلکان است از اینرو ظرافت کاشی کاری در این ارتفاع به واقع قابل تحسین است.
بیشترین تعداد دخمه ها در یزد
دخمه محلی است که زرتشتیان، مردگان را بر طبق آداب دینی در آن می نهادند اما از وقتی که به دفن کردن در گورستان پرداخته اند، استفاده از دخمه متروک شده است. بیشترین این دخمه ها در یزد قرار دارد چون در این شهر زرتشتیان زیادی زندگی می کردند. دخمه قدیمی یزد حدود سی سال است که دیگر مورد استفاده نیست، دخمه مانکجی لیمجی هاتریا، دخمه چم تفت، دخمه شریف آباد اردکان، دخمه ترک آباد اردکان تنها نام تعدادی از دخمه های زیاد موجود در یزد است. سرپرستی این دخمه ها را انجمن زرتشتیان بر عهده دارد.
تنها آب انبار شش بادگیری جهان
آب انبار شش بادگیر یزد به دلیل دارا بودن شش بادگیر به این نام معروف شده و تنها آب انبار شش بادگیر جهان است. سه بادگیر آن از ابتدا ساخته شده بود و سه بادگیر دیگر بعدها به آن اضافه شده است، با کمی دقت در شکل بادگیرها تفاوت سه بادگیر قدیمی با دیگر بادگیرهای آن را می توان مشاهده کرد. شش بادگیر آب انبار با توجه به شرایط اقلیمی و جهت باد در این منطقه به شکل هشت وجهی هستند. شهر یزد همچنین دارای تنها آب انبار هفت بادگیری جهان با دو مخزن است که در روستای عصر آباد قرار دارد.
تنها کاروانسرای دایره ای در ایران
غیر از همه جاذبه های منحصر به فردی که در شهر یزد وجود دارد، می توان تنهاترین کاروانسرای دایره شکل ایران را هم در شهرستان مهریز در مسیر یزد به کرمان مشاهده کرد. کاروانسرای زین الدین یکی از 99 کاروانسرایی است که شاه عباس در ایران ساخته با این تفاوت که معماری آن دایره ای است. اکنون از این کاروانسرا به عنوان یک اقامتگاه سنتی و جاذبه گردشگری یاد می شود. می گویند که اقامت در این کاروانسرای 400 ساله و دیدن آسمان پر ستاره اش امری است که با آن تجربه سفر به یزد، تاریخی ترین شهر جهان کامل می شود!
تصاویری دیگر از مکان های دیدنی شهر یزد
منبع:تکناز
باز نوروزی دیگر و باز فاطمیهای دیگر
و باز سالی جدید و بهاری دیگر در راه
و باز امامی منتظرتر از روزی دیگر
و امسال نوروزی فاطمی داریم
در نوروز فاطمی ایامتان خدایی و متعالی . . .
دستان پرنوازش بهار ، طبیعت خفته را از خواب بیدار می سازد
و زمین و درخت رازهای رنگارنگ و عطرآگین خویش را نثار نگاه ما می کنند .
در سال جدید خورشیدی
سبزی ، شادی ، کامیابی ، بهره وری ، اثربخشی فعالیتها و بهروزیتان را از درگاه ایزد منان آرزومندیم . . .