25 رتبه برتر آکواریوم آب شیرین در جهان از سال 2001 مسابقه ی بین المللی طرح بندی گیاهان آبزی (IAPLC) بزرگترین مسابقه ی طراحی آکواریوم های گیاهی در دنیا بوده است. علاقمندان از سراسر جهان به امید بردن جایزه ی بزرگ یک میلیون ینی آکواریوم های خود را در این مسابقه شرکت می دهند. اما مهمتر از جایزه ی نقدی رتبه بندی جهانی است که به هر یک از شرکت کنندگان داده می شود. با بیش از 1,819 درخواست از 55 کشور برای شرکت در مسابقه، رقابت شدید است. سال 2010 تا به حال موفق ترین سال هم از جهت کل شرکت کننده ها و هم از نظر تعداد کشور های شرکت کننده از سراسر جهان بوده است. در ذیل نکات برجسته 25 رتبه ی برتر آکواریوم آب شیرین جهان در سال 2010 را به همراه شرحی از معیارها و روند قضاوت خواهید یافت. هرساله گروه داوران (صافی Sifter) توسط این آثار هنری زنده حیرت زده می شوند. حفظ ظرافت و تداوم زیبایی این آکواریوم ها به مهارت بسیار و فداکاری نیازمند است. همه ی این aquascapists (هنرمندان دنیای زیر آب ) لایق کسب اعتبار بسیاری برای کارهای فوق العاده خود هستند. ((Sifter به شما و کار شما درود می فرستد.
1. برنده ی جایزه بزرگ – پل بوتین (روسیه)
150x50x50 cm عطر جنگل
2. مدال طلا – ژانگ جیان فنگ (ماکائو)
90x45x45 cm فلات لس
3. مدال نقره – خوان ثوی گوئن تی (ویتنام)
120x45x40 cm رنگ زندگی
4. مدال نقره – یوتاکا کانو (ژاپن)
120x45x45 cm منظره
5. مدال برنز – زنگ کینگ جون (چین)
150x60x60 cm Karst
معیارهای داوری
- بیشترین نمره در امتیازدهی 200 امتیاز است. معیار داوری بیشتربر روی "امتیاز برداشت هنری" (حد اکثر 100 امتیاز) و "امتیاز فنی" (حد اکثر 100 امتیازکه به 5 زیرگروه 20 امتیازی تقسیم شده )
- در سال 2010 گروه داوران از 18 داور برجسته از سراسر جهان تشکیل شده بود.
- در این مسابقه مهارت شرکت کنندگان در حفظ طرح خود در طولانی مدت هم برای داوران از اهمیت زیادی برخوردار است.
- از انجایی که آکواریوم های گیاهی انواع مختلفی از گونه های حیات را در بر دارند داوران تنها به زیبایی طرح بلافاصله پس از آماده شدن توجه نمی کنند بلکه به مدت زمانی که هر طرح در شرایط سالم نگهداری می شود هم توجه دقیق می نمایند.
- در مسابقه این جنبه های طرح مشخصاً و با جدیت توسط داوران مورد توجه قرار گرفت: استفاده از گیاهان ((emerged و گیاهان خانگی که در آب رشد نمی کنند موضوع کسر امتیاز میشود.
- برای جلوگیری از استفاده ی نادرست از گیاهان در یک طرح ، افراد علاوه بر توانایی ترکیب باید از دانش کافی در مورد گیاهان آبزی نیز برخوردار باشند.
- علاوه بر این برای رویاندن گیاهانی سالم تکنیک بالاتری هم مورد نیاز است. این جنبه های یک طرح تحت معیار "خلاقیت" داوری می شوند.
6. مدال برنز – چن آی شن ( تایوان)
210x60x60 cm یک روز قدم زدن بر روی مسیری در جنگل
7. مدال برنز- گریگوری پولیش چاک (اکراین)
120x50x50 cm سکوت جنگل
8. لانگ ترن هوانگ (ویتنام)
155x81x50 cm به سوی سبز
9. کی پی وانگ (هونگ کونگ)
120x45x45 cm شگفتی بی پایان
10. لی دا وی (چین)
120x50x50 cm شکاف سر سفید
معیار های داوری – ادامه
- بر سر استفاده از ماسه ی سفید تزئینی بسیار نرم مثل ماسه ی ریو نگرو مناظراتی وجود داشت.
- با توجه به خاصیت این نوع ماسه مدفوع ماهی ها و میگو ها مشخص تر می شد و به خاطر رشد جلبک ها و انتشار باکتری های بی هوا زی داخل آکواریوم رنگ ماسه بسیار سریع تر به رنگ سبز یا مشکی ناخوشایندی متمایل می شد.
- گفته شده بود که به سختی می توان این ماسه را برای مدتی طولانی تمیز نگه داشت.
- با وجود اینکه استفاده از ماسه ی تزئینی تصویری زیبا و باشکوه ایجاد می کند اما طرح با قضاوت سختی از طرف داوران مواجه می شود
- طرح ها توسط 18 داور بین المللی ارزیابی شدند
- جریان امتیاز دهی به صورت بی طرفانه توسط داوران انجام می شود همچنین شمارش امتیاز ها توسط کمیته ی مسابقه
- هر چند که امتیاز دهی هر یک از داوران در وهله ی اول به سلیقه ی شخصی آنها در مورد انواع طرح های گیاهان آبزی بستگی دارد اما رأی آنها لزوماً مایه ی اعتبار مطلق طرح نمی شود.
11. وانگ چائو (چین)
120x55x50 cm نم نم باران
12. مای کوان (هونگ کونگ )
150x50x55 cm مرز سنگی شو
13. چولاندر راتانا ویچین (تایلند)
200x40x40 cm کوهِ پندار
14. ژنگ رن چائو (چین)
168x60x60 cm قصه ی سادو
15. کوک هونگ وو (ویتنام)
120x45x40 cm منطقه ی حافظه
16. کازوتاکا موراس (ژاپن)
180x60x60 cm بعد از زمانی طولانی
17. کوجی ناکامورا (ژاپن)
180x80x60 cm ریو نگرو 2 – ایگاریپ درون مرزی
18. چو وای سان (هونگ کونگ )
200x66x66 cm روح بلند مرتبه
19. لین تینگ کوان (تایوان)
127x60x50 cm زمزمه ی کوهستان – طلوع در قله
20. گری وو (هونگ کونگ )
152x51x58 cm تاک
21. جیانگ وی (چین)
130x50x55 cm گِره
22. میکائیل جی و وانگ (هونگ کونگ )
120x60x60 cm جنگل مسحور
23. هیرونوری هاندا (ژاپن)
120x45x45 cm صبح حریری
24. لی دو جائه (کره)
100x50x50 cm ژرف
25. جونیچی ایتا کورا (ژاپن)
120x45x45 cm نسیم سبز ماه می
10 مکان پر رمز و راز در دنیا
بسیاری از کارشناسان معتقدند که احتمالاً مکان های پر رمز و راز در دنیا توسط علم و تکنولوژی بسیار پیشرفته که مسئول کشف تمدن های گمشده هستند پیدا شده اند. اما بسیاری دیگر این مسئله را قبول ندارند و معتقدند، تمام اطلاعات و آگاهی های ما در رابطه با این مکان ها توسط فضانوردانی که از بهشت برای ما فرستاده شده اند بدست آمده است. این دانشمندان سعی می کنند معماهایی را که از زمان های قدیم در روی زمین وجود داشته و ذهن مردم را به خود مشغول کرده از طریق مذهب و دین پاسخ دهند. در این جا قصد داریم 10 مکان پر رمز و راز در دنیا را به شما معرفی کنیم.
1- اهرام جیزه و مجسمه ابوالهول در مصر
در آن زمان ها، از اهرام برای دفن کردن اجساد فرعون های مصر استفاده می کردند. اما با این وجود، کاوشگران هنوز هدف از ساخت اهرام جیزه را متوجه نشده اند و نمی دانند که این اهرام برای چه ساخته شده اند و نماد چه هستند چون به نظر نمی رسد که فرعونی در آن دفن شده باشد و این قضیه برای آنها تبدیل به یک معما شده است. اتفاقاً این معما به جذابیت این منطقه افزوده. تا جایی که بسیاری از مردم، اهرام جیزه را محلی برای عبادات و راز و نیاز خود انتخاب کرده اند و برای انجام اعمال عبادی به این منطقه می آیند. بسیاری از بازدید کنندگان، مجذوب زیبایی، قدمت، شکوه و نوع ساخت این بنا شده اند. چون امروزه ریاضیدانان ثابت کرده اند که هماهنگی بی نظیری در ساخت زاویه های این اهرام وجود دارد و همه زاویه های اهرام با هم برابراند.
2- Stonehenge در بریتانیای کبیر
شاید به جرات بتوان گفت که یکی از معروف ترین بناهای تاریخی در کل دنیا Stonehenge باشد که در کشور انگلستان واقع شده است. این بنا شامل چند قطعه سنگ بصورت ایستاده است و قدمت آن به 2500 یال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. اما در طول 1400 سال چندین بار مرمت و بازسازی شده است. نظریات فراوانی در ارتباط با این بنا وجو دارد اما هنوز هیچ کس هدف از ساخت آن را متوجه نشده و این قضیه باعث شده که همچنان این بنا یکی از پر رمز و رازترین مکان ها روی زمین باشد.
جزیره ایستر که به Rapa Nui یا Isla de Pascua معروف است جزیرهای است در اقیانوس آرام جنوبی متعلق به کشور شیلی. جزیره ایستر بخاطر تندیسهای ??? ساله عجیب باستانی خود معروف است. به این تندیسها که در راستای کرانه دریا به خط ایستادهاند موآی گفته میشود. در بین سال های 1250 تا 1500 ساکنان این جزیره برای عبادت و از و نیاز به این منطقه می آمدند. موآیی ها در سرتاسر جزیره پراکندهاند. حتی در معادن و کنار جادههای قدیمی و کنار ساحل. بسته به اندازه و وزن موآیها، تخمین زده میشود که بین ?? تا ??? نفر برای حمل آنها توسط غلطکهای چوبی و سورتمه مورد نیاز بوده. سنگین ترین موآی وزنی حدود 86 تن دارد. مجسمههای عظیم یا موآی، در طی یک دوره کوتاه خلاقیت کنده کاری شده اند. تقریباً نیمی از موآی های باقی مانده در Rano Raraku واقع شده است.
بالبیک شرقی ترین شهر لبنان است. این شهر تا قبل از تصرف یونانی ها در 331 سال قبل از میلاد، مشهورترین و مهم ترین شهر لبنان بوده است. این شهر در زمان پادشاه آگوستوس مستعمره ایتالیایی ها بوده است. در طول 3 قرن بعد از آن، ایتالیایی ها بنایی را ساختند که بیشتر شبیه معبد بود. مکانی که این بناها در آن قرار گرفته 3 حیاط دارد. دیوارهای این بنا توسط چندین سنگ بسیار غول پیکر ساخته شده. بسیاری از گردشگران معتقدند که ساخت این بنا فقط از عهده هنرمندانی چیره دست بر می آید. در قسمت ورودی جنوبی بالبیک وسیله ای را که با آن سنگها را خرد و یا قطعه قطعه می کردند به نمایش گذاشته اند. در این مکان شما میتوانید بزرگترین قطعه سنگ دنیا را که 2000 سال پیش از کوهی جدا شده بود را مشاهده کنید که این قطعه سنگ به "سنگ زن باردار" مشهور است. اندازه این سنگ 21.5 متر در 4.8 متر در 4.2 و وزن آن حدود 1000 تن تخمین زده می شود.
Machu Picchu یکی از شهرهای زیبا و بکر امپراتوری Inca است که در پشت ارتفاعات Peruvian Andes در بالای کوه و در سراشیبی بسیار تندی قرار گرفته. از آنجایی که Machu Picchu در این مکان قرار گرفته، از حمله اسپانیایی ها در آن زمان در امان بوده است. طوری که قرن ها مردم آن را فراموش کرده بودند تا زمانی که در سال 1911، Hirman Bingham باستان شناس معروف آن را دوباره کشف کرد. سنگ های این بنا آن چنان سفت و محکم و یکپارچه اند که حتی تیغه بسیار تیز شمشیر هم نمی تواند حتی تکه ای کوچک از آن را جدا کند. در کاوش هایی که اخیراً کاوشگران انجام داده اند، به این نتیجه رسیده اند که Machu Picchu در سال 1450، زمانی که Inca پادشاه Pachacuti بوده و قصد کناره گیری از سلطنت را داشته ساخته شده است.
خطوط نازکا مجموعهای از خطوطی است که در صحرای نازکا، که یک دشت بایر است واقع شده. در این بیابان صدها شکل منحصر به فرد از خطوط ساده گرفته تا اشکال هندسی و تصاویر پرندگان و حیوانات وجود دارد. نکته بسیار جالبی که در مورد این تصاویر وجود دارد این است که این خطوط به جز از فضا قابل تشخیص به صورت خطوط منسجم نیستند. از این رو حدس زده میشود که مردم نازکا هرگز نتوانستند کاری را که خلق کردهاند را به صورت منسجم ببینند. مدارک موجود کمی در خصوص علت اشکال ساخته شده وجود دارد. از این رو، انگیزه مردم نازکا، ماندگارترین راز خطوط میباشد. بسیاری محققان عقیده دارند که انگیزه مردم نازکا، مذهبی بوده. یعنی خلق اشکالی که تنها خدایان از آسمان قادر به دیدن آنها بطور واضح هستند.
Tiahuanacu که به Tiwanaku معروف است مکانی بسیار پر رمز و راز است. و آن هم بخاطر قدمت (حدود 17000 سال) و نوع سنگهای خاصی است که در ساخت آن بکار رفته است. کاوشگران احتمال می دهند که Tiahuanacu محلی برای عبادت مردم در آن زمان بوده است. مردم در زمان های قدیم هرمی سنگی را ساختند که به آن Akapana می گویند.
چیچن ایتزا اثری باستانی از تمدن مایا است که در کشور مکزیک واقع شدهاست. بسیاری از باستانشناسان معتقدند چیچن ایتزا در حدود هزار سال پیش پایتخت یکی از پادشاهان مایاها به نام «تاپیلتزین چه کوئتزالکولت» بودهاست. کلمه چیچن ایتزا به معنی «در کنار دهانه چاه ایتزا» است.هد ف از ساخت این معبد تقدیم قربانی به خدای باران مایاها، چاک، بوده است. مهمترین اثر این مجموعه، El Castillo ( به معنای قلعه در اسپانیولی) است که عبارتست از هرمی پلکانی که از هر چهار طرف دارای پلههایی تا بالای هرم است. این معبد، متعلق به خدای آسمان بوده است. در آن زمان چیچن ایتزا جزء کلان شهر به حساب می آمده و تا قرن 12 پایتخت بوده است.
یکی از عجیب ترین بناهای تاریخی که در Diquis Delta در کاستاریکا واقع است گوی های سنگی است. در سال 1930، صدها سنگ گرد از چند سانتی متری گرفته تا بیش از دو متر جمع آوری شدند. وزن بعضی از این سنگها حدود 16 تن است. این گوی ها توسط دست بشر ساخته شده است.
در شرق ساحل Yonaguni، در ژاپن خرابه ای وجود دارد که قدمتی 8000 ساله دارد. در آن زمان ها مردم معتقد بودند که این خرابه بر اثر عامل طبیعی جغرافیایی پدید آمده است اما بررسی های کاوشگران نشان می دهد که این خرابه ساخته دست بشر است. این بررسی ها در سال 1995 توسط غواصی از اکیناوا که با دوربینش به اعماق دریا رفته بود کشف شد.
منبع:ایران ویج
آیا عقرب در حال زایمان دیدهاید؟
پشت عقرب شکافته میشود تا بچهها از آن خارج شوند روز دوم هم بچه ها در حال خارج شدن هستند روز سوم هم خروج بچه ها ادامه دارد روز چهارم بچه ها خارج میشوند و پراکنده میگردند روز پنجم؛ آخرین روز خروج بچههاست و مادر همچنان پابرجاست بخشی از قدرت خدا در اینجا نمایان میشود،
بعد از پایان یافتن وضع حمل، پشت عقرب همانند روز اول بر میگردد و درست میشودا
با خواص شگفتانگیز گشنیز آشنا شوید | |
|
|
سبزی گشنیز که به طور معمول و حتی روزانه در آشپزی از آن استفاده میکنیم خواص بسیار زیادی دارد و بعنوان دوای معده و بهبود دهنده عمل گوارش و هضم شناخته شده است. | |
علاوه بر این، گشنیز برای کسانی که دچار مشکلات آرتریتی (التهاب مفصلی) هستند سودمند است چون این سبزی خواص ضد التهابی بسیاری دارد. برای این منظور نیز کافی است دانههای گشنیز خاکی را با آب بجوشانید و این مخلوط را بنوشید. از سوی دیگر گشنیز بعنوان سبزی کاهش دهنده قند خون شناخته شده است و این کار را با تحریک ترشح انسولین انجام میدهد. این تاثیر به حدی است که آن را گیاه ضد دیابت نیز مینامند. گشنیز در عین حال با پایین آوردن میزان کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب در خون به سلامت قلب کمک میکند. بنابراین گزارش، این سبزی برای پوست نیز بسیار مفید است. مخلوط آب گشنیز با پودر زردچوبه به درمان جوشهای پوستی و جوشهای سرسیاه کمک میکند.
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
|
مراقب عینکهای جاسوس باشید! | |||
1390/04/04 | |||
|
|||
با عینکهای مجهز به دوربین میتوانید تصاویر اطرافتان را بدون استفاده از دوربینهای دستوپاگیر و نیاز به روشهای آزاردهنده انتقال فایل با دیگران تقسیم کنید. | |||
ایسنا:این عینک که شبیه نمونههای شرکت ریبن است میتواند یک میدان دید فوقوسیع 130 درجه را از میان یک لنز فیشآی حدود 1.5 سانتیمتری که در زیر قیمت لاستیکی سمت راست قاب قرار دارد، ثبت کند. یک حسگر پنج میلیمتری وضوح بالا به ثبت تصاویر پرداخته و سپس یک پردازشگر کم قدرت یک گیگاهرتزی، این ویدیو را به شکل فشرده درمیآورد. این فیلم یا در یک حافظه فلش داخلی ذخیره شده و یا میتوان آن را از طریق یک سیستم وایفای/بلوتوث رادیویی 2.4 گیگاهرتزی به تلفن هوشمند منتقل کرد. همچنین یک برنامه رایانهیی به کنترل از راهدور این دوربین پرداخته و میتوان از طریق آن تصاویر را مستقیما بر روی سایتهای اینترنتی منتقل کرد. این دستگاه، نیروی خود را از یک باتری لیتیومپلیمری موجود در دسته سمت چپ قاب عینک به دست میآورد. گردآوری:گروه خبر سیمرغ
|
تومور عجیب 80 کیلویی در پای یک مرد او را خانه نشین کرد+تصاویر | |||
1390/04/05 | |||
|
|||
این مرد 31 ساله از دوران کودکی از این تومور رنج می برد.پزشکان معتقدند این تومور سرطانی نیست. | |||
طبق گزارش های رسیده،نگوین چینگ های مرد 31 ساله ویتنامی است که از یک تومور غول پیکر در پای راست خود ،از دوران کودکی رنج می برد.
تا جایی که تومور وی، از خود پایش بزرگتر شده است.به نحوی که وی را از راه رفتن ناتوان کرده است.
![]() حتی پس از اینکه پزشکان پای او را از زانو در سن 14 سالگی قطع کرده اند،این تومور به بزرگ شدن ادامه داد تاکنون که حدود 80 کیلوگرم وزن این تومور شده است. تا جایی که او خانه نشین شده و تحت مراقبت مادر 61 ساله اش می باشد.
![]() او می گوید من نمی توانم هیچ کاری انجام دهم.من فقط می توانم بنشینم و دراز بکشم. پزشکان در مورد این تومور که در ویتنام رکورد بزرگترین تومور را زده است می گویند: این تومور سرطانی نیست و اساسا بر اساس یک جهش ژنتیکی به وجود آمده است. ناتوانی در تامین مخارج درمان،او را بر آن داشته تا به دنبال افرادی برای کمک کردن به درمانش باشد. تهیه و ترجمه: گروه خبر سیمرغ/فهیمه قاسمی |
یک ایرانی در خانه خدا شفا گرفت! | |||
1390/04/04 | |||
|
|||
این زائر ایرانی که قدرت تکلم خود را ازدست داده بود روز میلاد حضرت علی (ع) درکنار خانه خدا زبان به تکلم مجدد گشود. | |||
البرز:این زائر که در اثر صانحه یک تصادف دچار شک شدید شده و براثر آن قدرت تکلم خود را بکلی از دست داده بود پس از ورود به خانه خدا شفای کامل خود را بدست اورد.
این فرد که یک مرد ??ساله از اهالی شیراز است صبح روز میلاد امیرمومنان علی (ع) جهت انجام اعمال عمره مفرده وارد مکه مکرمه شده بود. وی پس از انجام مناسک خود احساس میکند قدرت تکلم خود را به دست آورده و بایکی از زائران همسفر خود موضوع را درمیان میگذارد که پس از مطمئن شدن از این واقعه شادی زیادی دربین زائرین ایرانی خانه خدا بوجود میآید. این زائر شیرازی این عنایت را ناشی از رحمت خدا و کرامت علی بن ابی طالب (ع) دانسته و سربه سجده شکر سائید. گردآوری:گروه خبر سیمرغ
|
کتابی که توصیه میکنم آن را نخوانید! | |
|
|
این شما و این راه دشوار، یا این همه حجمهای هستی که بر هم و در کنار هم تلمبار شدهاند. سفر به خیر مسافر دریاها و اعماق جان آدمیان!» | |
کتاب لرد جیم، نوشته جوزف کنراد نویسنده انگلیسی زبان لهستانی الاصل به ترجمه صالح حسینی و به ویراستاری زنده یاد هوشنگ گلشیری است که چند سال قبل توسط انتشارات نیلوفر منتشر شده است. این کتاب در ژانر رمانهای سایکولوژیک است که اولین بار از اکتبر سال ???? تا نوامبر سال ???? بصورت سریالی در نشریه بلاک وود منتشر شد. در رتبهبندی انجام شده توسط modern library در سال ???? این کتاب در بین صد رمان برجسته انگلیسی زبان رتبه هشتاد و پنجم را به خود اختصاص داد.
سبک نوشتاری کنراد هم از نظر لفظ و هم از نظر معنا، نوشتار بسیار سنگینی است. پیچیدگیهای ساختاری و نگارگریهای کلامیبرای خواننده انگلیسیزبان نیز ثقیل است. به رغم سختکوشی و دقت فراوان مترجم محترم، ترجمه چندان موفق نیست و این چیزیست که مترجم خود نیز به آن اذعان دارد وآفت آن را ترجمه لفظ به لفظ و خام دستیهای اوایل کار ترجمه میداند. وسواس زیاد در انتقال سبک کنراد سبب شده است که شما بعضی جملات را حتی پس از چند بار خواندن هنوز هضم نکنید و گاهی شما احساس کنید که متن فارسی نیز نیاز به یک بار ترجمه دارد تا خواننده فارسی زبان متوجه شود جریان از چه قرار است! بعضی جملات آن قدر به درازا کشیده میشوند که شما فراموش میکنید نویسنده در مورد چه چیزی حرف میزند. و گاه آن قدر تتابع اضافات به چشم میخورد و بعضا در این میان کلمات مهجور عربی آورده شدهاند که شما نمیفهمید دقیقا معنای اینها چیست. «جزء لایتجزی، همه چیز کما هو حقه، به تذبذب افتادن، اجمال برداشت، مشحون از حقیقت، تمجمج کنان، گَسل شدن کشتی، از نطع گریختن، قضای زمهریر و خوارمایه، غائیت متبرک» و دهها مورد دیگر همگی نمونههایی هستند که در کنار جملات سنگین شما را از خواندن این کتاب دلزده و خسته میکنند. ولی اگر بیانصاف نباشیم، اذعان خواهیم داشت که کار ترجمه این اثر، کار آسانی نبوده است.
سبکی که جوزف کنراد در این نوشتار از آن بهره برده است، القای حجم در یک اثر داستانی است. آنچنان که در یادداشت ویراستار آمده است مقصود از حجم در داستان کنراد، گریز از خطی کردن داستان است. زمانی که وقایع عینی و ذهنی داستانی را برخط زمان نقل میکنیم، حاصل، نقل خطی داستان است. این یعنی شما در نمودار زمان از عدد یک تا بیست را یک به یک طی میکنید و نقاطی پشت هم از این حرکت در ذهن شما نقش میبندد. حتی اگر یک واقعه از چند منظر نقل شود اما خود جنس روایت در یک سطح همچنان خطی است و خواننده قادر است در ذهن خود قطعات واضح و مشخص این پازل را در کنار هم بچیند و نهایتا یک تصویر واضح روایی از داستان را در ذهن مجسم کند؛ ولی در القای حجم در آثار داستانی، تقطیع واقعه به چند جزء و چیدن آن اجزاء در متن بدون تبعیت از توالی زمانی صورت میگیرد. تصور کنید در این نوع ادبیات که در نوشتههای کنراد به چشم میخورد، شما بارها از نقطه بیست به عقب برمیگردید، یک بار به ده، یک بار به دو، یک بار به پانزده و یک بار به نوزده. این از هم گسیختگی، هم در روایت کل واقعه، هم در ترکیب سطور و هم گاه حتی در ترتیب کلمات یک جمله به چشم میخورد که آشفتگی خواننده که پیگیر اصل ماجراست را در پی دارد.
در دنیای طب در مبحث آریتمیهای قلبی اصطلاحی داریم بنام بینظمیدر عین بینظمی(irregular irregularity) . وقتی شما با قلبی روبرو هستید که به علل مختلف پاتولوژیک، دارای طپشی است که بینظم است و این بینظمیبه هیچ ترتیبی در ضربان بعدی قابل پیشبینی نمیباشد و در هر ضربان از قاعده بینظمیدر بینظمیپیروی میکند، این اصطلاح بکار میرود و این همان چیزی است که در مطالعه این کتاب به آن رسیدم، نوعی بینظمیو سرگردانی بدون قاعده در لابلای سطور. ویراستار بزرگوار جناب آقای هوشنگ گلشیری در یادداشت ابتدای کتاب این نکات را به ما گوشزد میکند و به ما این هشدار را میدهد که اگر عادت کردهایم بر صفحات رمان راه برویم، بهتر است لرد جیم را نگشوده به کناری بگذاریم. امید است این پست کمکی هرچند ناچیز در لذت بردن هرچه بیشتر از این اثر کلاسیک باشد.
کتاب لرد جیم دارای متنی شعر گونه، ثقیل و پیچیده و درخور تأمل است، به طوری که با یک جستجوی ساده مقالات متعدد به زبان انگلیسی مییابیم که از مناظر گوناگون، من جمله روانشناسی، اخلاق و ادبیات این نوشته را مورد بررسی و تحلیل قرار دادهاند. بنابراین کاملا قابل پیشبینی است که وقتی این متن سنگین وارد زبان دوم میشود و ترجمه میشود از متن اصلی پیچیدهتر و نامفهومتر میشود.
جوزف کنراد در سال ???? در اوکراین که در آن زمان به لهستان تعلق داشت و سالها بعد جزء خاک روسیه شد، به دنیا آمد. وی در اواسط دهه ???? شاید برای فرار از خدمت سربازی روسیه یا علاقه زیاد به دریانوردی وارد این حرفه شد. ارتباط وی با دریانوردان و مواجهه با کارگران کشتی و ملوانها در طی این مدت زمینه ای برای جزییات درخشان رمانهایش شد.
![]() مانند خیلی از نوشتههای کنراد، کتاب لرد جیم هم خالی از این عناصر اتوبیوگرافیکال که ریشه در زندگی شانزده ساله وی در کشتیرانی تجاری بریتانیا دارند، نیست. داستان سرنوشت جیم ( که هیچگاه اسم واقعیاش در کتاب فاش نمیشود) است که در دو بخش به نگارش درآمده است. در بخش اول جیم که یک ارزیاب ملزومات کشتی است، به استخدام یک کشتی لکنته بنام patna به سرپرستی ناخدایی آلمانی در میآید که با هشتصد مسافر که زوار خانه کعبه هستند در دریای سرخ به راه میافتد. جیم که در نهادش تمایلی همیشگی برای قهرمان شدن (heroism) موج میزند، پس از مواجهه کشتی لکنته با توفان و سوراخ شدن آن، با سه نفر دیگر فرار را بر قرار ترجیح میدهد و بر تنها قایق کشتی سوار میشوند و کشتی واهالی آن را به حال خود گذاشته و میگریزند.
شیوه حجمیکنراد در وصف واقعه اصلی همین کشتی نمود پیدا میکند. واقعه سوراخ شدن کشتی را یک بار از زبان کاپیتان مارلو (که راوی چند نوول دیگر کنراد از جمله در دل تاریکی نیز میباشد) میشنویم و یک بار از زبان جیم. در ادامه داستان زمانی که جیم در دادگاهی محاکمه میشود، دیگران نیز از همین واقعه و دیگر وقایع به تکرار خواهند گفت.
جیم که شخصیت اصلی این رمان است از برخی اختلالات روحی رنج میبرد. او که قبل از واقعه ترک مسئولیت، در هنگام غرق کشتی رویای قهرمان شدن را در سر میپروراند، ناتوانی خود را به هنگام قرارگرفتن در عرصه قهرمان شدن، که زندگی در اختیار وی قرار میدهد، میبیند و این منجر به اختلالاتی در وی میشود. اضطراب (anxiety) و ترس درونی جلوی دستیابی وی را به رؤیایش میگیرد و برای مدتی طولانی این شکست که اعتماد به نفس او را سلب کرده است، مانند قطعهای آهنربا در مجاورت با قطبنمای سعادتمندیاش میشود که ناخودآگاه جلوی حرکت عقربهها و نهایتا حرکت صحیح او را به سمت خوشبختی میگیرد. جیم میخواهد این نقطه منفی را به فراموشی بسپرد و ضمیر ناخودآگاهش میخواهد قهرمانی باشد که جیم در واقعیت نبوده است. او سعی میکند این بخش از خاطرات را به دست فراموشی بسپارد و آن را از حافظه پاک کند و برای تحقق این هدف از بندری به بندر دیگر میرود. چون شما در مورد حقایقی که همه از آن باخبرند ممکن است بتوانید خود را فریب دهید و حافظه خود را آگاهانه یا نا آگاهانه محو کنید، ولی حافظه جمعی هرگز این لطف را در حق شما نخواهد کرد و لکههای ننگ به آسانی با گول زدن شخص خود، پاک نمیشوند. هرجا سابقه ننگ آلوده جیم بر سر زبانها میافتد، جیم آنجا را ترک میکند. به طوری که پس از زمانی درون دایره سرگردانیهایش که قطری به طول هزار میل دارد، شهره خاص و عام میشود و جیم که به قول یکی از کارفرمایانش از گنجایش زیادی برخوردار است (گویی مسئله حجم مکعب در میان بوده است!)، از گذشته خود و در واقع از حقیقت خود میگریزد.
در ادبیات سایکولوژیکال جمله معروفی وجود دارد که میگوید روانشناسی به ما کمک میکند چیزی که نوولیست میداند را به بحث بکشیم و تخیل به ما کمک میکند تا آنچه سایکولوژیست در مورد آن صحبت میکند را بفهمیم.
پریشانی عواطف، بیهودگی تلاش، اشتیاق به آرامش، امیدی که رو به افول میرود، پنجه در پنجه افکندن با نیروهای نامعقول، عذاب وجدان ناشی از کشتی شکستگان و یا گمگشتگان در بیابان، ناتوانی مقابله با قدرتهای نامعقول طبیعت و نهایتا جنگ با وحشیگری احمقانه تودهها که هرگز تو را به حال خود نمیگذارند، در لابلای سطور این رمان قابل تجربه است، به شرطی که حوصله و صبر به خرج دهید.
![]() دو برداشت سینمایی از لرد جیم انجام شده، اولی به کارگردانی ویکتور فلمینگ و دومیبه کارگردانی «ریچارد بروکس» و بازی «پیتر اوتول» در نقش لرد جیم در نیمه دوم کتاب است که تاجری آلمانی جیم را به جزیرهای دور افتاده، به نام پاتوسان در مجمعالجزایر مالزی میفرستد که درگیر کشمکشهای داخلی و رقابتهای تجاری آمیخته با جنگ میان چندین دسته مختلف است. جیم با ذکاوت خود و با کمک زن جوانی که گوهر مینامدش و به عشق زندگیاش مبدل میشود، از چند توطئه جان سالم به در میبرد و موفق به شکست فردی بنام شریف علی میگردد و از این راه اعتماد بومیان منطقه را به دست میآورد.
بخش درخشانی از این رمان آنجاست که جیم چیزهایی به دست میآورد که نیاز درونی همیشگی او را ارضاء میکند. فتح عشق و افتخار و اعتماد به نفس و غرور و قدرت ناشی از آن مصالح مناسبی برای حکایتی قهرمانی است. جذابیت در آن جاست که به عنوان خواننده رمان میبینیم، مردم از این «هیچ»، بت میسازند تا آن را پرستش کنند. افسانه، دیهیم قدرت کبریایی بر سر او مینهد. جیم که تا این جای داستان دیگر او را خوب میشناسیم توسط بومیان منطقه تبدیل به موجودی واجد نیروهای ماوراءطبیعت گشته است. از دید آنان چیزی جادویی در این همه است، بی هیچ تردید! جانی شورشی در اشیاء هست که باید با طلسم و اوراد بر آن غلبه یافت و جیم کسی است که جان سرسخت اشیاء را به تسلیم وامیدارد. اینها عادت کردهاند که درهر مورد گفتهاش را بپذیرند. تا آنجا که مثلا پیر خرفتی از دهی دوردست میآید تا ببیند میتواند همسرش را طلاق بدهد یا نه! این گفتههاست که سبب میشود جیم که حالا «لرد جیم» شده است، از تکدر پا به زمین بکوبد و با خنده کوتاهی از سر خشم بگوید: «با چنین بینوایان ابله چه میتوان کرد؟! نیمیاز شب را بیدار میمانند و چرندیات میبافند ودروغ هر چه بزرگتر باشد، انگار بیشتر خوششان میآید.»
و این روانشناسی جمعی من وشماست که به همچون فرهنگی تعلق داریم. امروز از من بتی بساز، مرا چندی پرستش کن، فردا تخریبم کن و بتی دیگر ساز کن. برای ما که در فرهنگمان ملزومات چند صدایی معنای خاصی ندارد و همواره یک نفر حقی برای خود قایل است و داعیهدار حقیقتی غایی و نهایی است و در تمام عرصههای اجتماعیمان گوش به دیگری سپردهایم و تقدس و سلطه بر خود را دوست داریم و کودنیِ رهاییبخش آرزویمان است، این حکایت آشناست.
در پایان کتاب فردی تحت تعقیب دولت اسپانیا برای کسب مال ومنال وارد داستان میگردد و در حالیکه بومیان خود را برای مبارزه آماده میکنند، لرد جیم به او اجازه میدهد تا آنجا را ترک کند. در حالیکه این انسان شایستگی این لطف را ندارد و این به قتل عام سنگین بومیان توسط این فرد میانجامد . این جاست که جامعهای که از شما انتظار اشتباه ندارد، شما را نمیبخشد واین یعنی از بین رفتن اعتماد همنوعان.
«لرزشهای خفیف دستها»، مانند آنچه از ابتدای داستان دیدهایم، به سراغ لرد جیم میآیند. تعارضات تا پایان دست از لرد جیم نمیکشند و در آخر ماجرا، قهرمان به بنبست رسیده، دیگر حتی کوششی برای اثبات بیگناهی خود نمیکند، از روی میل و رغبت مرگ را میپذیرد و به کام مرگ میرود؛ زیرا «او یکی از ماست»، در تمام داستان او یکی از ما بوده است.
ابهام (ambiguity) در شخصیتهای این داستان و حس کنجکاوی که شما را قلقلک میدهد تا این ابهام را به وضوح مبدل سازید آن چیزی است که خواندن این رمان را جذاب میکند. رمان بسیار پیچیده و چند لایه است و منتقدان بسیاری بر این باورند که کتاب تنها یک معنی ندارد و هر خواننده ممکن است در لابلای سطور و هزارتوی این رمان نکات جدیدی بیابد. به قول زنده یاد هوشنگ گلشیری: «این شما و این راه دشوار، یا این همه حجمهای هستی که بر هم و در کنار هم تلمبار شدهاند. سفر به خیر مسافر دریاها و اعماق جان آدمیان!»
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
|