لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.
تپش قلب را جدی بگیرید


تپش قلب اساسا یک واژه عامیانه است که به علل متفاوتی توسط بیمار بیان میشود، یعنی بیمار زمانی که میگوید من تپش قلب دارم ممکن است منظور او ضربان تند قلب باشد و گاهی منظور بیمار این است که ضربان قلبش نامنظم است.



پرولاپس (افتادگی) دریچه میترال اختلالی مادرزادی و ژنتیک است که درصد قابل توجهی از افراد بدون آنکه بدانند مبتلا به آن هستند زیرا در اغلب موارد این بیماری نشانهای ندارد. جالب است بدانید طی تحقیقاتی که صورت گرفته، این اختلال در خانمها به دلیل مسائل اضطرابی و طبع حساس و ظریفتری که نسبت به آقایان دارند، شیوع بیشتری دارد و از آنجاکه استرس و اضطراب باعث تشدید درد در ناحیه قفسه سینه و قلب میشود افرادی که مبتلا به این بیماری هستند باید از هرگونه تنش و فشار روحی دوری کنند و زندگی عادی و عاری از هرگونه فشار روحی را دنبال کنند. خوشبختانه این اختلال بیش از آنکه مهم و نگرانکننده باشد، مطرح شده است و تنها درصد کمی از افراد مبتلا به آن نوع شدید بیماری را تجربه میکنند.
قلبی که میکوبد
تپش قلب اساسا یک واژه عامیانه است که به علل متفاوتی توسط بیمار بیان میشود، یعنی بیمار زمانی که میگوید من تپش قلب دارم ممکن است منظور او ضربان تند قلب باشد و گاهی منظور بیمار این است که ضربان قلبش نامنظم است. ما در مواقع عادی ضربان قلب خود را احساس نمیکنیم و ممکن است حالت استرس و هیجان شدید ضربان قلب را تندتر کرده باشد و ما آن را حس کنیم. البته گاهی به صورت غیرعادی در اثر بیماری خاصی، تپش قلب و ضربان تند قلبمان را حس میکنیم پس تپش قلب لزوما یک عارضه و بیماری محسوب نمیشود و پزشک طی بررسیهایی که صورت میدهد میتواند متوجه علت اصلی آن شود.
24 ساعت شما ضبط میشود
در ابتدا پزشک با گرفتن شرح حال از فردی که به علت تپش قلب مراجعه کرده است علت عارضه را بررسی میکند و گاه همین گرفتن شرح حال به او کمک میکند در مواردی که گرفتن شرح حال در تشخیص کفایت نمیکند، پزشک اقدام به معاینه دقیق از بیمار میکند و طی همین معاینات متوجه میشود بیمار ضربانهای اضافی دارد که همین ضربان قلبی اضافی علت احساس ضربان قلب او بوده است پس باید برای درمان قطعی اقدام شود و نوار قلبی که از بیمار گرفته میشود دقیقا مشکل را بررسی میکند.
در مواردی با این رویه هم نمیتوان پی به علت تپش قلب برد که آن زمانهایی است که بیمار طی آن دچار این حالت میشده و درحال حاضر که به پزشک مراجعه کرده مشکل و حالت خاصی نداشته است بنابراین استفاده از دستگاهی به نام هولترمانیتورینگ 24 ساعته برای تشخیص به او کمک میکند. روش کار این دستگاه به این صورت است که به بیمار طی 24 ساعت وصل میشود و طی این 24 ساعتی که بیمار زندگی عادی خود را طی کرده، این دستگاه ضربان قلب او را ضبط میکند. پس از مراجعه به پزشک دستگاه به کامپیوتر وصل میشود و نتیجه ضبط ضربان قلب طی 24 ساعت مشخص میشود که در نهایت پزشک پی میبرد ریتم و ضربان قلب بیمار طی این ساعات در شب هنگام خواب بیداری به چه صورت بوده است و براساس آن نتیجهگیری میکند.
پرولاپس بیماری نیست
پرولاپس دریچه میترال مشکل و اختلال شایعی است که به آن لقب بیماری نمیتوان داد، زیرا یکسری از تظاهرات بالینی است که ما در تعداد قابل توجهی از انسانها شاهد آن هستیم که اگر بخواهیم همه آنها را بیمار بنامیم درصد قابل توجهی از افراد جامعه بیمار تلقی میشوند. در واقع یک عارضهای روی دریچه میترال قلب است که گاهی روی دریچههای دیگر هم دیده میشود. پرولاپس یعنی حالت برگشت پیدا کردن دریچه میترال به داخل دهلیز چپ. این دریچه بهطور مادرزادی و ژنتیک دچار این حالت افتادگی و شلی است و برخی اوقات همراه با شلی در مفاصل دیگر بدن نیز هست. در آمارگیریهای مختلف نشان داده شده، حدود 6 الی 15 درصد افراد جامعه درگیر این اختلال مادرزادی هستند و در واقع از هر 10 نفر یک نفر ممکن است دچار آن باشد. اغلب پرولاپس به شکل خفیف است ولی گاهیاوقات به شکل شدید آن دیده میشود. نوع شدید آن همراه با پس زدن خون از دریچه است و اغلب سیر پیشرونده دارد و به مرور در سنین بالاتر نارسایی دریچه میترال شدت پیدا کرده و قلب را بزرگ میکند که در این موارد نیاز به جراحی است که یا به صورت ترمیم دریچه یا به صورت تعویض دریچه عمل صورت میگیرد که خوشبختانه درصد کمی از افراد دچار این نوع پرولاپس میترال هستند، یعنی فقط چیزی حدود 10 درصد به این مرحله میرسند.
خانمها بیشتر حواسشان باشد
90درصد بیماران پرولاپس هیچ مشکلی در طول زندگی پیدا نمیکنند به جز اینکه برخی از این عده در معرض دردهای غیرخاص در سینه و قفسه سینه و ناحیه قلب قرار دارند که این دردها خیلی مشکلساز نیستند و برخی از اینها هم دچار حملات تپش قلب میشوند، درواقع درد و تپش قلب از علائم شایع این بیماری است. خیلی از افراد هیچ علائمی ندارند و به طور اتفاقی یا با آلوکارتوگرافی که بر آنها صورت میگیرد متوجه آن میشوند. بنابراین اینکه افراد پرولاپس میترال داشته باشند به این معنی نیست که حتما باید دچار این علائم باشند و عکس این قضیه نیز صادق است. خانمهایی که دچار این اختلال هستند اغلب برای بارداری دچار نگرانی میشوند در حالیکه این افراد به مانند افراد عادی هستند و میتوانند زندگی عادی داشته باشند و بارداری به هیچوجه برای آنها خطرساز نیست و پرهیز و منعی برای آنها وجود ندارد، مگر در مواردی که پرولاپس شدید باشد که این درصد کمی را درگیر میکند، یعنی اگر بین 100 نفر از افرادی که دچار این اختلال هستند شاید 10 یا 15 نفر آنها مبتلا به نوع شدید آن شوند و عدهای که علائمی مانند درد قفسه سینه و تپش قلب را تجربه میکنند، تنها باید از ورزشهای سنگین خودداری کنند و ورزشهای سبک برای آنها مشکل ایجاد نمیکند.
داروهای گیاهی مانند گل گاوزبان و سنبلالطیب برای درمان پرولاپس نتیجهای ندارند، ولی از آنجا که این داروها در واقع نوعی آرامبخش گیاهی هستند طبعا بهخاطر آرامبخشیشان برای همه افراد مفید هستند. افرادی که پرولاپس میترال دارند اغلب حالتهای ضعف اعصاب داشته و رفتارهای هیجانی و اضطرابی در این افراد زیاد دیده میشود و همین هیجانات و بیقراریهاست که بیمار را آزار میدهد که البته ارتباط مستقیمی با پرولاپس آنها ندارد، در واقع بیماران پرولاپسی این حالات را بیشتر دارند و د زمینههای عصبی در این افراد بیشتر است. درنتیجه مصرف این داروهای گیاهی از اضطراب و هیجان آنها کمتر میکنند و زمانیکه هیجان آنها کمتر باشد حال عمومی آنها بهتر است.
چرا زنان جوان سکته نمیکنند
خانمها برخلاف آقایان اصولا تا قبل از سنین یائسگی به دلیل عملکرد هورمونهای استروژن و پروژسترون که در سیکل عادت ماهیانهشان ترشح میشود، عروق بدنشان مقاومتی نسبت به تنگ شدن دارد و پس از یائسگی به دلیل از بین رفتن ترشح و ترکیب هورمونها احتمال تنگ شدن عروق قلبیشان بالا میرود و با مردان در این احتمال مساوی میشوند، البته در کنار این عامل عوامل دیگری مانند دیابت و فشارخون تاثیرگذار هستند که فرد را مستعد به سکتههای قلبی میکنند.
سکتههای قلبی یکی از شایعترین عوامل مرگومیر در کشورهای پیشرفته است و شاید رتبه اول مرگومیر افراد در جهان باشد و از لحاظ علائم بالینی شایعترین آن میتواند دردهای قلبی در زمان فعالیت باشد یا اینکه بیمار با علامت اولیه درد به صورت سکته قلبی مراجعه کند و سکته قلبی میتواند اولین علامت بیمار باشد. پس سکته میتواند سابقه نداشته باشد و به طور ناگهانی رخ دهد ولی یکسری علائم خطر را باید در افراد پیگیری کرد، حال فرد در هر سنی که میخواهد باشد، زیرا در هر سنی امکان وقوع آن هست.
این علامتها را کاملا جدی بگیرید
1 - سابقه فامیلی سکته یا مرگ ناگهانی در هر یک از اعضای خانواده مانند پدر، عمو، پدربزرگ، خواهر یا برادر و...
پسزمینه ارثی خیلی مهم است و فردی که در فامیل سابقه این ناراحتی را داشته باشد باید هرچه زودتر برای چکآپ اقدام کند، اینکه آیا قند و چربی یا اسیداوریک دارد و فشارخون بدنش در چه حدی است. تمام علائم خطر را باید شناسایی کند و زمانی که چکآپ خون را انجام داد، اگر فاکتور خطر را مشاهده کرد اقدام به درمان کند.
2 - شیوه زندگی در پیشگیری از این بیماری نقش مهمی دارد. فرد باید سعی کند از نظر شیوه زندگی روش صحیحی را پیش گیرد و اولین شیوه صحیح برای پیشگیری از ناراحتیهای قلبی ورزش مستمر است. یعنی هفتهای 3 بار حداقل به مدت 45 دقیقه ورزش کند. افرادی که 50 سال به بالا دارند 30 دقیقه در روز ورزش سرعتی مانند دو و میدانی یا راه رفتن روی تردمیل داشته باشند.
3 - وزن فرد باید با قد او متناسب باشد، افراد چاق حتما باید وزن خود را کم کنند. چاقی یک عامل مهم خطر ابتلا به بیماریهای قلبی است.
4 - به هیچوجه سیگار نکشید، سیگار و انواع دخانیات مثل قلیان، سمی برای قلب است و در هر سنی باید از مصرف آنها خودداری کرد.
نکته مهم آخر استفاده از رژیم غذایی مناسب که فاقد چربیهای جامد باشد که شامل ماهی و گوشت سفید به جای گوشت قرمز، پرهیز از نمک و چربیها و جایگزینی روغنهای مایع و گیاهی به جای روغنهای جامد و استفاده بیشتر از سبزیها و میوههای تازه است. این رژیم غذایی سالم و مفید نه تنها برای بیماران قلبی مناسب است بلکه تمامی افراد با استفاده از آن گاهی در پیشگیری از ابتلا به ناراحتیهای قلبی گام برمیدارند.
تاریخ : شنبه 90/4/18 | 8:16 صبح | نویسنده : سیدسعیدبهروزجزین | نظرات ()
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید