نخستین اجتماع سیاسی بزرگ عوام بر ضد خواص |
23 ژوئن و طبق بعضی نوشته ها، 22 ژوئن سال 494 پیش از میلاد طبقه عوام جامعه روم معروف به «پله بین ها Plebeians یا اختصارا Plebs» که 90 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دادند، ولی حق دادن رای برای برگزیدن اعضای سنای روم (پارلمان) و شوراهای شهر را ندشتند با قرار قبلی از شهر رم خارج شدند و در دامنه تپه «آون تین Aventine» دست به تظاهرات زدند. سربازان رومی آماده بودند تا اگر تظاهر کنندگان بی نظمی، و یا به اعضای سنا و ژنرالهای ارتش اهانت کنند آنها را سرکوب کنند. «اگریپا Agrippa» خطیب رومی که متوجه قضیه شده بود، رهبری اجتماع را به دست گرفت و آنها را به جای عوام (Plebs) طبقه کارگر و موّلد (Working Class) خواند و دعوت به حفظ آرامش کرد. واژه «طبقه موّلد» از همین زمان ا ست. «اگریپا» سپس طی یک سخنرانی تاریخی، طبقه عوام را به در پیش گرفتن «راه میانه» تشویق کرد و پس از این که خشم اجتماع، با نفوذ کلام او فرونشست، جمهوری روم راه پیشنهادی «اگریپا» را مبنی بر این که طبقه عوام از خود مجامع و تریبونهایی (Tribunes of Plebs) داشته باشند و درباره تصمیمات دولتی اظهارنظر کنند، پذیرفت و مساله حل شد. پاره یی از تاریخ نگاران «اگریپا» را نماینده طبقه متوسط رو به رشد جامعه روم که بیش از طبقه خواص ثروت داشت، ولی از تصمیمات دولتی بر کنار مانده بود، می دانند که طبقه موّلد را سپر مبارزه خود با طبقه خواص قرار داده بودند. طبقه خواص و طبقه مولد، هر دو از طبقه متوسط بیزار بودند و آنها را کسانی می پنداشتند که از شکستها و پیروزیهای نظامی سود می بردند، طبقه عوام را استثمار می کردند و خواهان ورود به طبقه خواص و طرد این طبقه از قدرت بودند.
|
|
پرونده شکنجه در ابوغریب تا سالها باز خواهد ماند - رای قاضی نظامی به امکان احضار مقامات ارشد به این دادگاه |
سرهنگ «جیمز پهل» قاضی دادگاه نظامی که متهمان به ارتکاب شکنجه در زندان ابوغریب را محاکمه می کرد 21 ژوئن 2004 بذیرفت که فرماندهان ارشد و مقامات غیر نظامی را می توان برای ادای شهادت و پاسخگویی به ادعای متهمان آن پرونده به دادگاه احضار کرد. این پرونده همچنان باز است. متهمان پرونده شکنجه زننده و خلاف اخلاق زندانیان ابوغریب که در جلسات مقدماتی محاکمه گفته بودند که طبق «دستور از بالا» اقدام به شکنجه به منظور آماده ساختن متهمان به اعتراف می کردند و خودشان شخصا علاقه ای به این کار نداشتند. بر همین پایه، وکیلان مدافع آنان از قاضی نظامی خواسته بودند که اجازه دهد فرماندهانی چون ابوزید، سانچز، متز و حتی رامسفلد و جورج بوش احضار شوند تا صحت ادعای متهمان روشن گردد و پای آمران هم به میان کشیده شود. سرهنگ پهل همچنین رای داده بود که زندان ابوغریب به عنوان «صحنه جرم» تا پایان محاکمه نباید تخریب و یا تغییر شکل داده شود. جورج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا قبلا گفته بود که این زندان را باید تخریب کرد. در سال 2007 گفته شد که این پرونده بعد از 20 ژانویه سال 2009 و پایان دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش هم باز خواهد بود و سر و صدای بیشتری از آن برخواهد خاست.
|
|
برخی دیگر از رویدادهای 23 ژوئن
|
1757:
رابرت کلایو انگلیسی با شکست دادن نیروهای هندی، بنگال را تصرف و مستعمره انگلستان کرد .
|
1944: یک گردباد شدید در منطقه آپالاچیای آمریکا 153 تن را کشت .
|
1951: پراودا نوشت که در دریای خزر (دریای مازندران) منابع تازه نفت کشف شده که چندبار بیش از برآورد سابق است.
|
1952: دکتر مصدق که برای دفاع از حق ملت ایران و رد دعاوی انگلستان در دادگاه بین الملل لاهه به هلند رفته بود به تهران بازگشت.
|
1956:
مصریان جمال عبدالناصر را به ریاست جمهوری این کشور انتخاب کردند.
|
1979: صدام حسین در واکنش به اظهارات آیت الله صدر گفت که اجازه نخواهد داد که تجربه اخیر ایران در عراق پیاده شود.
|
1985: 23 ژوئن 1985یک جمبو جت هندی (ایرایندیا) که از کانادا از طریق لندن به مقصد هند در پرواز بود در نزدیکی ایرلند (به فاصله 45 دقیقه از لندن)، در آسمان اقیانوس اطلس ظاهرا بر اثر انفجار بمب ناشی از خرابکاری منهدم شد و همه سرنشینانش که 329 تن بودند کشته شدند. بعدا جدائی طلبان سیک متهم به این بمبگذاری شدند. درست 19 سال پیش از آن، در همین روز یک هواپیمای مسافری هندی متعلق به همان شرکت که از هند رهسپار نیویورک بود بر فراز کوههای آلپ در سویس سرنگون شده بود و 117 تن سرنشینان آن ازجمله دانشمند اتمی معروف هند که یک ایرانی تبار بود جان باخته بودند.
|
2004: "پیر ولایت عنایت خان" رئیس کانون جهانی تصوف و مولف کتاب "ندای درویشان" در پاریس در 87 سالگی درگذشت.
|